Επιχειρήσεις

Folli Follie: Έφτασε η ώρα της απόδοσης ευθυνών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς

  • newsroom


Βαριές «καμπάνες» αναμένονται για τη διοίκηση Κουτσολιούτσου - Χειραγώγηση αγοράς και διασπορά ψευδών ειδήσεων οι κατηγορίες

Εκτάκτως και με πλήρη σύνθεση συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, προκειμένου να αποφασίσει την επιβολή διοικητικών κυρώσεων (προστίμων) σε μέλη της διοίκησης της εταιρείας, με την κατηγορία της χειραγώγησης της αγοράς μέσω διασποράς ψευδών ειδήσεων. 

Η συνεδρίαση για την υπόθεση που παραμένει ανοικτή από τις αρχές του περασμένου Μαΐου, αναμενόταν εδώ και εβδομάδες, ωστόσο έπρεπε οι αρμόδιες υπηρεσίες της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς να ολοκληρώσουν τις εισηγήσεις τους, ώστε να τεθούν στη διάθεση της διοίκησης της Ε.Κ. 

Κατόπιν αυτών, το διοικητικό συμβούλιο αναμένεται να προβεί στην επιβολή διοικητικών κυρώσεων -υψηλών χρηματικών προστίμων- σ’ όλα τα μέλη του δ.σ. ή τα διευθυντικά στελέχη, για τα οποία προκύπτει σχετική ευθύνη. Ταυτόχρονα, θα συνταχθεί και η μηνυτήρια αναφορά για κακουργηματικού χαρακτήρα παραβάσεις, η οποία και θα διαβιβαστεί στον αρμόδιο οικονομικό εισαγγελέα Γιάννη Δραγάτση, ο οποίος και θα προχωρήσει στις  περαιτέρω απαραίτητες ενέργειες και στην εξέταση της υπόθεσης μετά την απαγγελία της κατηγορίας περί χειραγώγησης της αγοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες το κατηγορητήριο είναι βαρύτατο και το δ.σ. της Επιτροπής αναμένεται να επιβάλλει το μέγιστο των ποινών που προβλέπει η χρηματιστηριακή νομοθεσία για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς. Το κατηγορητήριο στρέφεται κατά των μελών της διοίκησης της Folli Follie και όσων υπέγραψαν τις επίμαχες οικονομικές καταστάσεις της μητρικής και εταιρειών του ομίλου. Πέραν των βαρύτατων διοικητικών κυρώσεων που αναμένεται να επιβάλλει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς  τα πορίσματα θα διαβιβαστούν στον οικονομικό εισαγγελέα κ. Δραγάτση προκειμένου να συνταχθεί και νέα μηνυτήρια αναφορά κατά της διοίκησης και της εταιρείας για το αδίκημα της χειραγώγησης της αγοράς μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων για τον ισολογισμό της εταιρείας και τα ταμειακά της διαθέσιμα, που μέχρι σήμερα δεν έχουν επαληθευτεί. Σημειώνεται ότι η μηνυτήρια αναφορά, επισείει ποινές που φτάνουν μέχρι τα 10 χρόνια φυλάκισης, λόγω του ότι αφορά κακουργηματικές πράξεις.

Η κρίσιμη συνεδρίαση της Εποπτικής Αρχής που ξεκινά από τις 11 το πρωί, με τη συμμετοχή και των επτά μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, αναμένεται να είναι μαραθώνια, καθώς οι αποφάσεις θα ληφθούν με βάσει τα πορίσματα και τις εισηγήσεις των εποπτών της κεφαλαιαγοράς και των νομικών συμβούλων. Πέραν της ίδιας της εταιρείας, το κατηγορητήριο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς έχει στραφεί και κατά  περίπου 10 φυσικών προσώπων, τα οποία υπέγραψαν τις οικονομικές καταστάσεις του 2017. Καθώς όμως ο επίμαχος ισολογισμός χαρακτηρίστηκε πλασματικός, αφού δεν προσκομίστηκαν στοιχεία για τα ταμειακά διαθέσιμα του επιχειρηματικού ομίλου, το αδίκημα που τους βαρύνει είναι αυτό της χειραγώγησης της αγοράς, μέσω της διασποράς ψευδών ειδήσεων.

Στο στόχαστρο της Κεφαλαιαγοράς και αντιμέτωποι με βαριές ποινές, βρίσκονται: Ο πρόεδρος, ιδρυτής και βασικός μέτοχος της Folli Follie Δημήτρης Κουτσολιούτσος, η σύζυγός του Καίτη, που είναι Αντιπρόεδρος, και ο γιος τους Τζώρτζης, που την τελευταία επταετία είναι Διευθύνων Σύμβουλος.

Πέραν των τριών μελών της οικογένειας, εμπλεκόμενοι είναι και τα άλλα δύο εκτελεστικά μέλη των Folli Follie. Ο Εμμανουήλ Ζαχαρίου που έχει ρόλο αναπληρωτή Διευθύνοντα Συμβούλου, καθώς επίσης και η Ειρήνη Νιώτη, της διεύθυνσης διαχείρισης διαθεσίμων. Ακόμη, στο κατηγορητήριο της Κεφαλαιαγοράς, περιλαμβάνονται ο οικονομικός διευθυντής Φραγκίσκος Γρατσώνης και ο διευθυντής του λογιστηρίου Γιώργος Αλαβάνος. Στο κατηγορητήριο της Ε.Κ. περιλαμβάνονται εκείνοι που ήταν παρόντες στη διαδικασία έγκρισης των οικονομικών καταστάσεων, η οποία έγινε στις 25 Απριλίου 2017.

Εκτιμάται ότι οι σχετικές, επίσημες ανακοινώσεις της Κεφαλαιαγοράς θα γίνουν αργά σήμερα το απόγευμα.