Σημαντικά φορολογικά κίνητρα για την Ερευνα και την Ανάπτυξη με έκπτωση 100% στις δαπάνες που γίνονται από εταιρείες και επενδυτές, χαρτογράφηση του οικοσυστήματος των νεοφυών επιχειρήσεων και ευνοϊκότερο καθεστώς επενδύσεων σε αυτές περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- το νομοσχέδιο του υπουργείου Ανάπτυξης, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το επόμενο χρονικό διάστημα.

Για το πρώτο κομμάτι, αυτό της Ερευνας και Ανάπτυξης, στόχευση, όπως εξηγεί στο «business stories» ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Χρίστος Δήμας, αποτελεί η δημιουργία μιας δυναμικής τάσης αφενός βοηθώντας τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στη χώρα και θέλουν να καινοτομήσουν και αφετέρου προσελκύοντας πολυεθνικές που ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν Κέντρα R&D. Ηδη την περασμένη εβδομάδα η Microsoft εξέφρασε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη την πρόθεσή της για τη δημιουργία ενός Κέντρου Ανάπτυξης Ρομποτικού Αυτοματισμού (RPA) έπειτα και από την εξαγορά των ελληνικών συμφερόντων Softomotive. Ανάλογη πρόθεση έχει εκφράσει και η IBM.

«Δυστυχώς σήμερα είμαστε από τις τελευταίες χώρες όχι μόνο εντός της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την Eρευνα και Ανάπτυξη, αλλά και σε σχέση με πολλές όμορες. Αυτό θα το αλλάξουμε καθιστώντας την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για τέτοιου είδους επενδύσεις και ευνοώντας την Καινοτομία στη χώρα», σημειώνει ο κ. Δήμας.

Απλές διαδικασίες

Οπως εξηγεί, την 100% φορολογική έκπτωση των δαπανών που θα γίνονται μετά την 1η Σεπτεμβρίου (από 30% που είναι σήμερα) θα συνοδεύσει και αλλαγή ολόκληρης της διαδικασίας προκειμένου να υπάρχει ταχύτητα ως την τελική έγκριση.

«Οταν ήρθαμε στη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) πέρυσι εξετάζονταν οι αιτήσεις των εταιρειών για δαπάνες που είχαν γίνει τρία χρόνια πριν, το 2016. Αυτό ήταν απαράδεκτο. Ετσι, θα ενεργοποιήσουμε αφενός ηλεκτρονική πλατφόρμα ώστε όλες οι αιτήσεις να γίνονται ηλεκτρονικά και αφετέρου θα επαναφέρουμε τη διάταξη που ίσχυε μέχρι το 2017, ότι αν δεν έχει απαντήσει το ελληνικό κράτος σε διάστημα 6 μηνών τότε λογίζονται αυτόματα οι δαπάνες Ερευνας και Ανάπτυξης, με αποτέλεσμα να μπορούν σε πραγματικό χρόνο οι επιχειρήσεις να κάνουν τον σχεδιασμό και τον προγραμματισμό τους. Προκειμένου δε να τις βοηθήσουμε ακόμα περισσότερο, δίνουμε τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις αυτές να έχουν μια εναλλακτική να χρησιμοποιήσουν και εξωτερικούς ορκωτούς ελεγκτές, για να επιταχύνουμε περαιτέρω τη διαδικασία. Θα κάνει, δηλαδή, τη φυσική πιστοποίηση».

Σύμφωνα με τη μελέτη επιπτώσεων της συγκεκριμένης νομοθετικής παρέμβασης που έκανε το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, μέσα στην επόμενη διετία-τριετία οι δαπάνες που γίνονται για έρευνα αναμένεται να αυξηθούν κατά 300 εκατ. ευρώ, δίνοντας σημαντική ώθηση και στην οικονομία.
«Είναι ένα πολύ καλό κίνητρο για εταιρείες που επενδύουν σε αυτό το κομμάτι. Πρέπει δε να αναλογιστούμε ότι οι επενδύσεις αυτές γίνονται και πάνω σε επιστήμονες. Δημιουργούνται περισσότερες αλλά και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, που είναι και το ζητούμενο», σημειώνει ο κ. Δήμας.

Οπως επισημαίνει μάλιστα, είχαν προηγηθεί πολλές επαφές και διαβουλεύσεις με επιχειρήσεις που επενδύουν σημαντικά στην Ερευνα και Ανάπτυξη, ερευνητές, αλλά και υπηρεσίες προκειμένου να εντοπιστούν τα σημεία μιας νέας πολιτικής που μπορεί να κάνει τη διαφορά. Στο πλαίσιο αυτό, όπως λέει ο ίδιος, αναμένεται να προωθηθούν στο ίδιο νομοσχέδιο και άλλες παρεμβάσεις στην κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών -και όχι μόνο- έπειτα από αιτήματα της ερευνητικής κοινότητας.

Οι νεοφυείς

Ο δεύτερος πυλώνας του νομοσχεδίου αφορά τις startups. Πρώτα απ’ όλα, προβλέπει τη δημιουργία της πλατφόρμας Elevate Greece, η οποία θα έχει και τον ρόλο Εθνικού Μητρώου Νεοφυών Επιχειρήσεων.

«Θα είναι κατ’ ουσίαν μια πύλη εισόδου στο οικοσύστημα όπου θα είναι καταγεγραμμένες οι εταιρείες που θα χαρακτηρίζονται “νεοφυείς”, με βάση αφενός κριτήρια που θα τεθούν, και αφετέρου γνωμοδότηση επιτροπής απαρτιζόμενης από ανθρώπους εγνωσμένου κύρους στον χώρο αυτό. Ετσι, αφενός το κράτος θα ξέρει ποιες είναι αυτές οι επιχειρήσεις, τι εργαζομένους και τι κύκλο εργασιών έχουν, οπότε θα μπορεί να γνωρίζει επακριβώς το οικοσύστημα και να σχεδιάζει πολιτικές και κίνητρα. Επίσης, εν δυνάμει επενδυτές θα έχουν τη δυνατότητα να δουν τα στοιχεία μιας εταιρείας. Θα είναι όμως μια υπηρεσία-πλατφόρμα διαδραστική φέρνοντας σε επαφή τις εταιρείες με το κοινό, αλλά και τη γενική επιχειρηματικότητα (τράπεζες, μεγάλες επιχειρήσεις κ.ο.κ.) και προωθώντας συνέργειες», εξηγεί ο κ. Δήμας.

Σημειωτέον ότι μέσα από τη διαδικασία αυτή θα καταγραφεί το σύνολο του οικοσυστήματος (επιταχυντές, θερμοκοιτίδες, venture capital funds).
«H πλατφόρμα αυτή θα λειτουργήσει ως πόλος έλξης για επιπλέον επενδύσεις και μέσω αυτής θα έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε και στοχευμένα χρηματοδοτικά εργαλεία», λέει ο κ. Δήμας.

Επενδύσεις

Με το νομοσχέδιο επίσης θα δίνονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα «σε Επιχειρηματικούς Αγγέλους (Business Angels) για την επένδυση κεφαλαίων σε νεοφυείς επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες στο μητρώο. Συγκεκριμένα, το 50% του χρηματικού ποσού που θα επενδύεται θα εκπίπτει φορολογικά. Ωστόσο, προκειμένου να μην υπάρξει καταστρατήγηση του μέτρου τίθεται ένα πλαφόν -στις 100.000 ευρώ- ανά επένδυση και ως τρεις διαφορετικές επενδύσεις μέσα σε μία χρονιά, οπότε το όριο ανεβαίνει στις 300.000 ευρώ. Κοινώς, εάν κάποιος κάνει μια επένδυση 300.000 ευρώ σε μια startup, οι 50.000 ευρώ εκπίπτουν φορολογικά. Εάν πάλι επενδύσει από 100.000 ευρώ σε τρεις διαφορετικές, τότε το ποσό ανεβαίνει στα 150.000 ευρώ».

Με βάση το Εθνικό Μητρώο, δρομολογούνται και χρηματοδοτικά εργαλεία για την ανάπτυξη του οικοσυστήματος, τα οποία ήδη προετοιμάζει ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

Το πρώτο από αυτά ονομάζεται «Soft Finance», το οποίο κατ’ ουσίαν είναι μια επιστρεπτέα ενίσχυση ύψους 100 εκατ. ευρώ από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, κάτι που θεωρείται κρίσιμο σε αυτές τις δύσκολες ημέρες, με δεδομένο ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί το απαραίτητο οξυγόνο μέχρι να περάσει η κρίση του κορωνοϊού. Από εκεί και έπειτα δρομολογείται η δημιουργία πιλοτικού προγράμματος συν-επενδύσεων Επιχειρηματικών Αγγέλων σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων ύψους 30 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα θα αυξηθεί και η δημόσια συμμετοχή στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών του Equifund κατά 50 εκατ. ευρώ.