Τον νέο 5ετή στρατηγικό σχεδιασμό και τα επενδυτικά πλάνα της Uni Systems αναλύει ο Πρόεδρος Δ.Σ. και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Γιάννης Λουμάκης, ο οποίος μιλά εφ’ όλης της ύλης στο newmoney.

Η θυγατρική του ομίλου Quest δραστηριοποιείται σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται δυναμικά στην Ελλάδα, καθώς είναι σε πλήρη εξέλιξη ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός του… συνόλου σχεδόν της ελληνικής οικονομίας και όχι μόνο.

Ταυτόχρονα, οι Έλληνες experts της πληροφορικής εξάγουν την τεχνογνωσία τους και διευρύνουν διαρκώς τα επιχειρηματικά τους πεδία…

Οι προοπτικές θεωρούνται ιδιαίτερα ισχυρές και για την Uni Systems. Όπως αναφέρει ο κ. Λουμάκης, το 2021 ξεπέρασε σημαντικά τους στόχους της και το 2022 προσδοκά -για άλλη μια χρονιά- διψήφιο ποσοστό ανάπτυξης, ενώ, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων της ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ και παράλληλα θα παραμείνει βασικός διεκδικητής Δημοσίων Έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0), με σημαντική παρουσία και στον ιδιωτικό τομέα.

Ενδεικτικά, άλλωστε, αναμένει –ανάμεσα σε άλλα- τα αποτελέσματα σε δυο mega διαγωνισμούς, όπου συμμετέχει με κοινοπρακτικά σχήματα, για τις νέες ταυτότητες και την ψηφιοποίηση των αρχείων των υποθηκοφυλακείων, με προϋπολογισμούς 515 εκατ. ευρώ, αντίστοιχα, και 309,8 εκατ. ευρώ.

Ως προς το ενδεχόμενο νέων εξαγορών ο CEO της Uni Systems επιβεβαιώνει ότι αυτή βρίσκεται «σε φάση διερεύνησης εταιρειών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό» και ακόμα ότι «η ίδρυση νέων θυγατρικών είναι κάτι που περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας».

– Ποιες είναι οι βασικές παράμετροι του φετινού σχεδιασμού της Uni Systems, κύριε Λουμάκη; Ποιες θεωρούνται οι προτεραιότητές της, ποιες κινήσεις προγραμματίζονται; Θα υπάρξουν νέα προϊόντα ή νέες κατηγορίες δραστηριοτήτων;

Εντός του 2021 εκπονήθηκε και υλοποιείται το νέο μας 5ετες στρατηγικό σχέδιο, το οποίο καταρτίστηκε σε συνεργασία με την παγκοσμίου εμβέλειας εταιρείας συμβούλων στρατηγικής Oliver Wyman. Βασίστηκε στην ανάλυση των παγκόσμιων τεχνολογικών και επιχειρηματικών τάσεων, στην αξιολόγηση της τρέχουσας απόδοσης της εταιρείας και στην εξειδίκευση του φιλόδοξου στρατηγικού μας οράματος. Με βάση αυτό, στόχος μας είναι να γίνουμε μια εταιρεία που θα στηρίζει τον ψηφιακό μετασχηματισμό των πελατών, προσφέροντας απαράμιλλη αξία, με κύριο βάρος στην ικανοποίηση των επιχειρηματικών τους αναγκών. Το στρατηγικό μας πλάνο, μεταξύ άλλων, βασίζεται στην περαιτέρω ανάπτυξη στους ακόλουθους τομείς: Cloud, Data Analytics, Cybersecurity, Managed Services, Customer Experience, στη βελτίωση της λειτουργικής μας αποτελεσματικότητας και στη συνεχή επένδυσή μας στους ανθρώπους μας.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στη συνέχιση της επέκτασής μας στις αγορές των οργανισμών της ΕΕ, στη διεκδίκηση σημαντικού αριθμού έργων από το Ταμείο Ανάκαμψης (Greece 2.0), και τέλος, στην προσφορά κάθετων λύσεων σε χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς σε όλη την ΝΑ Ευρώπη μέσω της συνεργασίας μας με την Finastra.

– Επενδυτικά η Uni Systems ήταν ιδιαίτερα ενεργή το 2021 σε επίπεδο εξαγορών. Εκτός από το 60% της Intelli Solutions, απέκτησε ποσοστά και στις νεοφυείς PROBOTEK και Optechain. Εξετάζετε ανάλογες εξαγορές και για το 2022 και αν ναι, σε ποια «πεδία»;

Και οι τρεις εξαγορές ήταν σημαντικές για τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας και την περαιτέρω εξέλιξή μας. Η εδραιωμένη στη χώρα μας Intelli Solutions είναι μια εταιρεία με δυνατό χαρτοφυλάκιο, κυρίως στο digital onboarding, και συνεργαζόμαστε στενά για να δημιουργήσουμε μαζί νέες υπηρεσίες, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας. Η Optechain, προσφέρει λύσεις για digital signage και μια ολοκληρωμένη πλατφόρμα διαχείριση φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, αξίζει δε, να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών, η ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικών οχημάτων αναμένεται να αναπτυχθεί με μέσο ρυθμό ετήσιας ανάπτυξης άνω του 42% από το 2021 έως το 2028. Εκτιμούμε ότι η κίνησή μας να εισέλθουμε στην ενέργεια και την κινητικότητα ήταν επιβεβλημένη και αναγκαία. Τέλος, η εταιρεία PROBOTEΚ προσφέρει ολοκληρωμένες υπηρεσίες καθώς και πλατφόρμα για τη διαχείριση και πλοήγηση διαφόρων τύπων Unmanned Aircraft Systems (UAS), για πολλαπλά είδη εφαρμογών.

– Αναζητούνται ή διερευνώνται, ήδη, εταιρείες-στόχοι στην Ελλάδα ή και στο εξωτερικό;

Για τη Uni Systems η συμμετοχή σε νέες καινοτόμες εταιρείες είναι μια διαρκής διαδικασία, και σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνω ότι βρισκόμαστε σε φάση διερεύνησης εταιρειών και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Γενικότερα, οι επενδυτικές κινήσεις μας αφορούν την ενίσχυσή μας είτε σε βασικές τεχνολογικές περιοχές που περιλαμβάνονται στο στρατηγικό μας πλάνο ή σε εταιρείες με ιδιοπαραγόμενο λογισμικό που θα συμπληρώνει το χαρτοφυλάκιο λύσεών μας.

– Θα υπάρξει ίδρυση νέων θυγατρικών στο εξωτερικό, μετά από αυτή στη Βαρκελώνη -5η συνολικά για την Uni Systems ως τώρα- και αν ναι, σε ποιες χώρες; Ποιες αγορές, γενικότερα, την ενδιαφέρουν εμπορικά;

Η ίδρυση νέων θυγατρικών στο εξωτερικό βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με τις ανάγκες τοπικής παρουσίας για την εξεύρεση εξειδικευμένου προσωπικού με σκοπό την υλοποίηση μεγάλων έργων κυρίως σε Οργανισμούς της Ε.Ε. που απαιτούν παρουσία εκ του σύνεγγυς. Αν στην πορεία προκύψουν μεγάλα έργα που απαιτούν τοπική υποστήριξη και αυξημένη επιμέλεια, προφανώς η ίδρυση νέων θυγατρικών είναι κάτι που περιλαμβάνεται στα σχέδιά μας.

– Ποια είναι η αποτίμησή σας για το 2021, όσον αφορά την πορεία της Uni Systems; Θεωρείτε ότι πέτυχε τους στόχους της; Σε τι μεγέθη κλείνει η χρονιά;

Αν και δεν μπορούμε ακόμα να ανακοινώσουμε ακριβή μεγέθη, λόγω και των κανονισμών του Χρηματιστηρίου στο οποίο είναι εισηγμένη η μητρική μας εταιρεία, θα μπορούσαμε να δώσουμε κάποιες αρχικές ενδείξεις. Το 2021 ήταν για εμάς μια χρονιά που όχι απλά αγγίξαμε τους στόχους μας, αλλά τους ξεπεράσαμε σημαντικά, με αύξηση τόσο στα έσοδά μας όσο και στην κερδοφορία μας. Κατά κύριο λόγο, η μεγάλη αύξηση προήλθε από τις αγορές του εξωτερικού που σταδιακά δημιουργούν μια σταθερή πηγή αύξησης των εσόδων μας. Αξίζει να σημειώσουμε ότι το 50% των συνολικών εσόδων μας προήλθε από αυτές τις αγορές. Σε ό,τι αφορά στα μεγέθη μας και με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, έχουμε ξεπεράσει σημαντικά τα νούμερα του 2020 και συνεχίζουμε δυναμικά.

– Ποια είναι η πρόβλεψή σας, κύριε Λουμάκη, για τα μεγέθη του 2022;

Αν και τα μηνύματα που λαμβάνουμε βάσει της ενεργειακής κρίσης και της κατάστασης αποσταθεροποίησης στην Ευρώπη είναι αποθαρρυντικά, στόχος μας είναι να καταφέρουμε να παραμείνουμε σε σταθερή τροχιά ανάπτυξης. Βασιζόμενοι στα στοιχεία που έχουμε αυτή τη στιγμή, το ανεκτέλεστο υπόλοιπο συμβάσεων είναι πάνω από 400 εκατ. ευρώ. Επίσης αναμένεται να προκηρυχθεί και σημαντικό τμήμα Δημοσίων Έργων στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης (Ελλάδα 2.0), όπου θεωρούμε ότι η Uni Systems θα είναι βασικός διεκδικητής. Άρα είμαστε αισιόδοξοι ότι ο κλάδος της πληροφορικής και ιδιαίτερα η εταιρεία μας θα έχει για άλλη μια χρονιά διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης.

– Θα θέλατε να μας αναφέρετε νέες σημαντικές συμφωνίες της Uni Systems για έργα από τον ιδιωτικό τομέα, σε Ελλάδα ή και στο εξωτερικό; Ή και μεγάλες, νέες συνεργασίες;

Μπορώ να σταχυολογήσω κάποια μεγάλα έργα που μας έχουν ανατεθεί ή συμβασιοποιήσει το τελευταίο διάστημα, όπως το έργο Managed Services στον eu-LISA, δυο μεγάλες συμβάσεις-πλαίσιο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, το νέο Κυβερνητικό ERP για τον Δημόσιο Τομέα και την πλαισιακή της Διαλειτουργικότητας. Αντίστοιχα σημαντικά έργα έχουμε αναλάβει και στον Τραπεζικό τομέα, όπως στην Alpha Bank, SIA, Εθνική Τράπεζα.

Τα έργα που αναλαμβάνουμε στον ιδιωτικό τομέα έχουν κατά κύριο λόγο μικρότερη οικονομική αξία, αλλά μεγάλη προστιθέμενη αξία σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της τεχνογνωσίας και της εμπειρίας μας. Θα σας δώσω ένα παράδειγμα: πρόσφατα έχουν προστεθεί στο χαρτοφυλάκιό μας διακεκριμένοι πελάτες λιανικής και πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας που επιθυμούν να αξιοποιήσουν τη δυναμική των μεγάλων δεδομένων τους. Αν και σε σχέση με τα μεγάλα ευρωπαϊκά έργα η οικονομική αξία τους είναι μικρή, η σημασία τους είναι μεγάλη για την εξέλιξη, τη λειτουργία και την αποδοτικότητα των πελατών μας και υπογραμμίζουν τη βούλησή τους να αποκομίσουν τα μέγιστα δυνατά οφέλη από τη δυναμική των τεχνολογιών Big Data Analytics, και φυσικά είμαστε πολύ χαρούμενοι που μπορούμε να συμβάλλουμε στην ανάπτυξή τους.

– Ποιο είναι το σχόλιό σας για την εγχώρια αγορά πληροφορικής και τα ζητήματα που απαιτούν λύσεις, όπως π.χ. η έλλειψη του απαιτούμενου αριθμού κατάλληλα εξειδικευμένου προσωπικού και πώς αυτές θα βρεθούν;

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κλάδος μας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως. Οι ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν, ο μεγάλος αριθμός έργων και η έλλειψη σε εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό δημιουργούν τεράστιες δυσκολίες στις εταιρείες και πιθανούς κινδύνους για την έγκαιρη υλοποίηση των έργων.

Σε εταιρικό επίπεδο, απαιτούνται επενδύσεις στους ανθρώπους μας που θα περιλαμβάνουν ανταγωνιστικούς μισθούς, διαρκή εκπαίδευση, καλό εργασιακό περιβάλλον και εξισορρόπηση της προσωπικής και επαγγελματικής ζωής, στοιχεία τα οποία θα πρέπει να είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής όλων των εταιρειών. Επίσης έχουμε δρομολογήσει δράσεις εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης επαγγελματιών με θετικό ακαδημαϊκό υπόβαθρο (STEM) για την εισαγωγή τους στον χώρο της πληροφορικής.

Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να σχεδιαστούν κεντρικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες σε πιο μακροχρόνια βάση που να σχετίζονται με το εκπαιδευτικό σύστημα και τη σύνδεση των ακαδημαϊκών πτυχίων, του πλήθους των αποφοίτων και του περιεχομένου των σπουδών τους με τις ανάγκες της αγοράς.

– Ο Ψηφιακός Μετασχηματισμός, δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, πιστεύετε ότι εξελίσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς στην Ελλάδα; Ο κλάδος ανταποκρίνεται στις προκλήσεις;

Είναι κοινός τόπος ότι η πανδημία εκτόξευσε τις ανάγκες πληροφορικής σε όλους τους τομείς της αγοράς, και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει. Παρόλα ταύτα, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι σε καμία περίπτωση δεν μιλάμε για κορύφωση του φαινομένου αλλά για τις απαρχές του. Ως εκ τούτου, θα έλεγα ότι μέχρι στιγμής ο κλάδος ανταποκρίνεται επαρκώς στις προκλήσεις, αλλά έχουμε πολύ δρόμο ακόμη μπροστά μας. Γενικά οι πρόδρομοι δείκτες, αν όλα πάνε καλά σε γεωπολιτικό επίπεδο, δείχνουν διψήφια αύξηση στον κλάδο της πληροφορικής και αυξημένη ζήτηση σε νέες καινοτόμες περιοχές όπως είναι οι λύσεις Cloud, Analytics, Cybersecurity κ.α.

– Ποιοι από τους επόμενους διαγωνισμούς ψηφιοποίησης του Δημοσίου ενδιαφέρουν την Uni Systems;

Συμμετέχουμε σε ένα από τα σχήματα που διεκδικούν ένα από τα τμήματα ψηφιοποίησης του Εθνικού Κτηματολογίου. Με βάση την προετοιμασία που έχουμε κάνει, σίγουρα θα είμαστε βασικοί διεκδικητές σε σχεδόν όλα τα έργα ψηφιοποιήσεων, ειδικά σε τομείς που έχουμε και επιχειρησιακή γνώση του αντικειμένου, όπως είναι η Δικαιοσύνη και η Υγεία.

– Σε ποιους ανακηρύχθηκε πρόσφατα ανάδοχος και υλοποιεί σημαντικά έργα; Σε ποιους έχει συμμετάσχει και περιμένει αποτελέσματα;

Πρόσφατα έχουμε ανακηρυχθεί ανάδοχοι ως μέλος ένωσης εταιρειών για την ψηφιοποίηση του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, έργο που η υλοποίηση του έχει ήδη ξεκινήσει. Βρισκόμαστε σε φάση υπογραφής σύμβασης ως μέλος ένωσης εταιρειών για το Gov ERP της Κεντρικής Διοίκησης του Ελληνικού Δημοσίου καθώς και για τη σύμβαση πλαίσιο για τη Διαλειτουργικότητα.

Παράλληλα, περιμένουμε αποτελέσματα για αρκετά έργα, μεταξύ των οποίων είναι η διασύνδεση του ΕΟΠΥΥ με το Ευρωπαϊκό Σύστημα Παροχής Υπηρεσιών Υγείας ESSI για την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των αντίστοιχων παρόχων υγείας άλλων ευρωπαϊκών κρατών, το VDI Infrastructure για το Κτηματολόγιο, καθώς και το Business Intelligence και Data Warehouse για την Επιτροπή Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων.

– Δίνεται η αίσθηση ότι ο μεγάλος διαγωνισμός για τις νέες ταυτότητες, όπου η Uni Systems συμμετέχει σε σχήμα το οποίο βρίσκεται στους «3» τελικούς υποψηφίους, καθυστερεί λόγω προσφυγών. Θα θέλατε να μας πείτε τι συμβαίνει; Ή, τι ενημέρωση, έχετε;

Δυστυχώς, δεν υπάρχει κάτι νεότερο να ανακοινωθεί πέρα από ό,τι είναι ήδη γνωστό, δηλαδή είμαστε στην τελική φάση της διαδικασίας των ενστάσεων και αναμένεται η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Είμαστε εν αναμονή κι εμείς όπως όλες οι υπόλοιπες εταιρείες.

– Είχατε απαντήσει αρνητικά ως προς το σενάριο μιας ενδεχόμενης μελλοντικής αυτόνομης εισόδου της Uni Systems στο ΧΑ, σε προηγούμενη συζήτηση μας. Εξακολουθεί να ισχύει το ίδιο;

Δεν έχει αλλάξει κάτι ως προς αυτό. Είμαστε μέλος ενός πολύ ισχυρού και οικονομικά σταθερού Ομίλου Εταιρειών, του Ομίλου Quest, εισηγμένη στο ΧΑ είναι η μητρική μας εταιρεία Quest Συμμετοχών και δεν υπάρχει καμία σκέψη αυτόνομης εισόδου στο προσεχές μέλλον.

Διαβάστε ακόμη:

Πλειστηριασμοί: Στο σφυρί από επαύλεις και «ιερά ακίνητα» μέχρι… δεμάτια με καπνά

Η «γκρι αγορά» των Rolex – Γιατί κάποιοι αγοράζουν μανιωδώς ρολόγια των 60.000 ευρώ

e-αποδείξεις: Πώς να αποφύγετε τα πρόστιμα και να κερδίσετε μέχρι 2.300 ευρώ