Ως ικανοποιητικά χαρακτηρίζει η AXIA τα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, αναγνωρίζοντας ότι κινήθηκαν εντός των προσδοκιών της αγοράς, κάτι που προκαλεί αισιοδοξία για το συνολικό πρόσημο στο τέλος του 2022.  

Πιο συγκεκριμένα, τα προσαρμοσμένα EBITDA του β’ τριμήνου ανήλθαν σε 259,2 εκατ. ευρώ (+5,5% σε ετήσιο επίπεδο), με τα καθαρά κέρδη να καθορίζονται σε 174,5 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τα κεφαλαιακά κέρδη από την πώληση του ΔΕΔΔΗΕ.  

Όσον αφορά το α’ εξάμηνο, οι τελικές ζημιές διαμορφώθηκαν σε 17,6 εκατ. ευρώ, με τις ελεύθερες ταμειακές ροές να είναι αρνητικές, παρά τα οφέλη από την πώληση του Διαχειριστή, κάτι που αντανακλά το υψηλό κόστος από τη μεταβλητότητα της αγοράς ενέργειας, αλλά και τα ακριβότερα δικαιώματα εκπομπής διοξειδίου άνθρακα.  

Το καθαρό χρέος, παράλληλα, καθορίστηκε σε 2,245 δισ. ευρώ στα τέλη Ιουνίου έναντι 1,9 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021.   

Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των επενδυτών, η διοίκηση επανέλαβε την οδηγία για επαναλαμβανόμενα EBITDA παρόμοια των επιπέδων του 2021, ενώ αναφορικά με το ζήτημα της φορολόγησης των υπερκερδών, εκτίμησε ότι ο αντίκτυπος υπολογίζεται στα 200 έως 300 εκατ. ευρώ. 

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η AXIA επισημαίνει ότι η ΔΕΗ, παρά τις αντίξοες συνθήκες, ανακοίνωσε ικανοποιητικά μεγέθη, κάτι που ενισχύει την πεποίθηση ότι η πρόβλεψη για την κερδοφορία του 2022 θα επιτευχθεί. 

Παρ’ όλα αυτά, οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν, αλλά αυτές αναμένεται να αποτυπωθούν περισσότερο εντός του επόμενου έτους. Στα συν της AXIA συγκαταλέγεται και η ικανότητα της διοίκησης να ελίσσεται κατά τη διάρκεια μιας πολύ ευμετάβλητης περιόδου.  

Ας σημειωθεί ότι η AXIA εξακολουθεί να δίνει σύσταση «buy» για τη μετοχή της ΔΕΗ, με την τιμή – στόχο να καθορίζεται στα 5,49 ευρώ. Σήμερα, πάντως, ο τίτλος της κραταιής επιχείρησης κατακρημνίζεται στο -5,1% και τα 5,20 ευρώ. 

Διαβάστε επίσης

Εκλογικός νόμος (συνέχεια 2), ο Τσέχος πήρε τη λοταρία από την Intralot και οι τρεις κινητές ρίχνουν δισ. ευρώ στις οπτικές ίνες 

Κρυπτονομίσματα: Η αγορά δείχνει έτοιμη να «ξεσπάσει» έπειτα από 2 δύσκολα χρόνια

Πλαφόν στο ρωσικό αέριο και στα έσοδα ηλεκτροπαραγωγών εισηγείται η Κομισιόν