Η κυβέρνηση του Βερολίνου είναι πιθανό να φτάσει σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες για την κρατική διάσωση της Lufthansa ύψους 9 δισ. ευρώ, επισήμανε σήμερα ο ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος Thomas Jarzombek, τονίζοντας ότι η γερμανική αεροπορική χρειάζεται δίκαιη μεταχείριση.

«Οι προσφορές είναι στο τραπέζι και έχουμε ένα καλό ρεκόρ στο να φτάνουμε τελικά σε συμφωνίες», ανέφερε ο Jarzombek, που συντονίζει τα θέματα της αεροπορίας για λογαριασμό του υπουργικού συμβουλίου, μιλώντας στο δίκτυο RTL/ntv.

«Είμαι σίγουρος ότι αυτό θα συμβεί και τώρα», είπε.

Σε σημερινή της συνέντευξη Τύπου εξάλλου, η Επίτροπος για θέματα ανταγωνισμού, Margrethe Vestager είπε ότι  «είναι υψηλή προτεραιότητα η επίτευξη συμφωνίας και είμαστε σε πολύ στενή επαφή» με τις γερμανικές αρχές. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω γι’ αυτό, αλλά δεν μπορώ να σας πω πότε θα τελειώσουμε».

Τα slots στα αεροδρομία που καθορίζουν πότε μπορούν να πετούν οι αεροπορικές εταιρείες είναι «ένας πολύτιμος πόρος» και «συχνά γίνονται το επίκεντρο της συζήτησης γιατί για να πετάξουν προς ένα αεροδρόμιο χρειάζονται δύο slots», είπε. Οι ανταγωνιστές «πρέπει να έχουν θέσεις στο αεροδρόμιο».

Την Τετάρτη, η συμφωνία θεωρήθηκε ότι μπορεί και να ναυαγήσει όταν το εποπτικό συμβούλιο της Lufthansa δεν δέχτηκε τους όρους που έθεσαν οι Βρυξέλλες για τη διάσωση.

Ειδικότερα,  η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τη Lufthansa να παραιτηθεί από τα δικαιώματα προσγείωσης για έξι από τις 300 θέσεις που κατέχει η εταιρεία στα αεροδρόμια της Φρανκφούρτης και του Μονάχου.
Μάλιστα, η Lufthansa σε αυτά τα αεροδρόμια έχει μερίδιο τα 2/3 της αγοράς.

Σύμφωνα με τον Jarzombek, η Γερμανία θα αποσαφηνίσει τους όρους που συνδέονται με τη συμφωνία, συγκρίνοντάς τους με τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν αντίπαλοι της Lufthansa, όπως η SAS ή η KLM / Air France.