Επιχειρήσεις

Γερογιάννης (Aegean): «Αργή η ανάκαμψη στα ταξίδια και το 2021, αλλά η Aegean θα βγει από την κρίση πιο ανταγωνιστική»

  • Στεφανία Σούκη


Στα συστήματα κρατήσεων το πρόγραμμα της εταιρείας για το καλοκαίρι του 2021 σε Αθήνα και Περιφέρεια

«Το 2021 είναι για την Aegean η αρχή μίας σταδιακής, ακόμη δύσκολης επιστροφής στη λεγόμενη νέα κανονικότητα».

Η δήλωση ανήκει στον διευθύνοντα σύμβουλο της Αegean κ. Δημήτρη Γερογιάννη, ο οποίος μιλώντας στην έκδοση της Διεθνούς Ένωσης Αερομεταφορών (ΙΑΤΑ) επισημαίνει ότι «βρισκόμαστε ακόμη σε μία κρίσιμη φάση της πανδημίας και υπάρχει ακόμη μεγάλη αβεβαιότητα, ωστόσο τα προγράμματα εμβολιασμού σε όλη την Ευρώπη αφήνουν κάποια σημάδια αισιοδοξίας αργότερα μέσα στη χρονιά».

Για την ίδια την Aegean, τα πλάνα για φέτος, πέραν της αυστηρής τήρησης των μέτρων για τη διασφάλιση της υγείας εργαζομένων και επιβατών, εστιάζουν στη διασύνδεση ενός αυξημένου αριθμού δημοφιλών νησιωτικών προορισμών σε το εξωτερικό «γεγονός το οποίο θα έχει σημαντικό αντίκτυπο για την στήριξη συνολικά του ελληνικού τουρισμού», σύμφωνα με τον κ. Γερογιάννη.

Η εταιρεία έχει ανακοινώσει 100 και πλέον δρομολόγια εξωτερικού απευθείας από την περιφέρεια για το 2021 από τις 7 περιφερειακές βάσεις, για να στηρίξει την ανάκαμψη των νησιών. Για την Αθήνα, έχει ήδη δημοσιευμένο στα συστήματα κρατήσεων για το φετινό καλοκαίρι ένα αρχικό πρόγραμμα πτήσεων από και προς την ελληνική πρωτεύουσα σε 37 χώρες και 92 προορισμούς, με τους 65 από αυτούς να αφορούν το δίκτυο εξωτερικού.

Ο αρχικός σχεδιασμός της εταιρείας μόνο από τον κόμβο της Αθήνας, με αφετηρία –όπως όλα δείχνουν το Μάιο και τον Ιούνιο του 2021- περιλαμβάνει περίπου το 70% των διαθέσιμων θέσεων συγκριτικά με το καλοκαίρι 2019, ωστόσο μέχρι οι συνθήκες για το άνοιγμα του τουρισμού να προσδιοριστούν με ακρίβεια είναι πιθανό να υπάρξουν κάποιες αλλαγές.

Ο CEO του μεγαλύτερου εγχώριου αερομεταφορέα επισημαίνει ότι υπάρχει στον όμιλο μία μεγάλη εμπειρία όσον αφορά τη διαχείριση δύσκολων καταστάσεων, όπως αποδείχθηκε και κατά τη διάρκεια της ελληνικής οικονομικής κρίσης και «μάθαμε να είμαστε γρήγοροι και ευέλικτοι ώστε να προσαρμοζόμαστε ανάλογα με το πώς το απαιτούν οι συνθήκες. Αυτό που θυμόμαστε περισσότερο από την περυσινή χρονιά είναι ότι υπήρξε η πιο δύσκολη περίοδο για τις διεθνείς αερομεταφορές και ανεξάρτητα από το πόσο καλά προετοιμασμένος είναι κανείς, η κρίση που προκάλεσε η πανδημία ξεπέρασε κάθε μέτρο προβλεψιμότητας σε σύγκριση με οποιαδήποτε προηγούμενη εμπειρία. Από αυτή την κρίση θα βγούμε ακόμη πιο ανταγωνιστικοί και με μεγαλύτερες αντοχές».

Τα κυβερνητικά μέτρα

Στο ερώτημα αν οι κυβερνήσεις συνολικά έχουν πράξει αρκετά ώστε να βοηθήσουν τον κλάδο ο κ. Γερογιάννης επισημαίνει ότι «όλες οι κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της Ε.Ε. και της Ελλάδος, αντιμετωπίζουν μία πρωτοφανή κατάσταση και, δεδομένων των συνθηκών, έχουν ανταποκριθεί καλά. Ωστόσο ο ρόλος του κράτους όσον αφορά την ανάληψη πρωτοβουλιών για τον περιορισμό των επιπτώσεων της πανδημίας, θα παραμείνει κρίσιμος. Δεν γνωρίζω αν είναι αναγκαίο ένα δεύτερο κύμα μέτρων στήριξης για το σύνολο του κλκάδου, ωστόσο είναι βέβαιο ότι η επανεκκίνηση στα ταξίδια και τον τουρισμό θα παραμείνει σε αργούς ρυθμούς και κατά τη διάρκεια του 2021. Είναι γι’ αυτό πολύ σημαντικό ότι τα απαραίτητα πρωτόκολλα και οι κανόνες στις αερομεταφορές να καθοριστούν και να συμφωνηθούν, παράλληλα με την γρήγορη πρόοδο των εμβολιασμών ανά την Ευρώπη».

Θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να διατηρήσουμε την Aegean μεταξύ των πιο ανθεκτικών αεροπορικών εταιρειών σε όλη την Ευρώπη». Σημειωτέον η εταιρεία έχει προγραμματίσει και την έκτακτη γενική της συνέλευση στις 12 Μαρτίου με θέμα, μεταξύ άλλων, την εξουσιοδότηση του διοικητικού συμβουλίου για τη λήψη απόφασης αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας -με περιορισμό ή και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των μετόχων της- ύψους τουλάχιστον 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για την αύξηση κεφαλαίου η οποία είχε προαναγγελθεί ήδη από την περασμένη χρονιά αμέσως μόλις έγινε γνωστό το σχέδιο κρατικής ενίσχυσης για την εταιρεία λόγω των υπέρμετρων απωλειών που έχει υποστεί εξαιτίας της πανδημίας. Η αύξηση αποτελεί προαπαιτούμενο για το σχεδίο κρατικής ενίσχυσης 120 εκατ. ευρώ, που έχει λάβει το «πράσινο φώς» από την Κομισιόν.

Διαβάστε ακόμη

Μειώσεις ενοικίων: Προβλήματα «ερμηνείας» με τις υπεκμισθώσεις – Αλαλούμ με τα υποκαταστήματα

Οικογένεια Σαρακάκη: Με «μπουνάτσες» στη θάλασσα και «μποφόρια» στη στεριά

Τα νεύρα του Πρεμ, ο Γιώργος και ο Φωκίων, τα ξενοδοχεία στον Έλατο και στο Λουτράκι και ο νόμος που πάει για τα σκουπίδια

 

 

Απόρρητο Απόρρητο