Νέο τοπίο διαμορφώνουν στην παγκόσμια αγορά οι πληθωριστικές προσδοκίες που δημιουργούνται στις ΗΠΑ, οι οποίες έχουν οδηγήσει χαμηλότερα τις τιμές των ομολόγων, προκαλώντας και σημαντική πτώση στις μετοχές.

Οι τιμές των ομολόγων στις ΗΠΑ υποχωρούν τις τελευταίες ημέρες, καθώς οι επενδυτές τα «ξεφορτώνονται» με το σκεπτικό ότι επίκειται αύξηση των τιμών (πληθωρισμός) η οποία θα οδηγήσει τα επιτόκια σε υψηλότερα επίπεδα και, επομένως η αξία των υφιστάμενων ομολόγων μειώνεται. Η πτώση της τιμής σημαίνει ότι η απόδοση των ομολόγων αυξάνεται.

Η τάση αυτή ξεκίνησε στις ΗΠΑ, καθώς οι αγορές αξιολογούν το πακέτο στήριξης των 1,9 τρισ. δολαρίων της κυβέρνησης Μπάιντεν και φαίνεται να καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η ανάκαμψη θα είναι ισχυρή, πολλώ δε μάλλον εάν συμπέσει με ταχεία επίτευξη ανοσίας λόγω των εμβολίων.

Οι κινήσεις των επενδυτών οφείλονται στις προσδοκίες ότι οι εξελίξεις αυτές θα φέρουν σημαντική οικονομική ανάκαμψη η οποία  θα απορροφήσει την ανεργία και θα δημιουργήσει ισχυρή κατανάλωση, η οποία θα ενισχύσει τη ζήτηση αγαθών και υπηρεσιών, με αποτέλεσμα να αυξηθούν οι τιμές.

Και στην περίπτωση αυτή, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (FED) πιθανόν να αναγκαστεί να “σφίξει” τη νομισματική πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια και περιορίζοντας το “τύπωμα χρήματος” το οποίο μέχρι τώρα τροφοδοτεί με τεράστιες ποσότητες χρήματος την αγορά και ενισχύει, ανάμεσα σε άλλα, τις τιμές των μετοχών.

O πρόεδρος της FED πάντως δηλώνει τελευταία ότι η στήριξη θα συνεχιστεί για όσο χρειάζεται, ενώ εδώ και μήνες η κεντρική τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι μπορεί να “ανεχθεί” και υψηλότερο πληθωρισμό από 2% προσωρινά σε κάποιες περιπτώσεις.

Η υποχώρηση της τιμής των ομολόγων (και η συνακόλουθη άνοδος των αποδόσεων) προκάλεσε και υποχώρηση των τιμών των μετοχών, ιδιαίτερα των εταιρειών τεχνολογίας οι οποίες έχουν ανέβει περίπου κατά 90% από πέρσι το Μάρτιο.

Με τα επιτόκια στο μηδέν, δικαιολογούνται υψηλότερες τιμές μετοχών για το ίδιο μέρισμα (αφού το μέρισμα είναι πιο αποδοτικό από τον ανύπαρκτο τόκο ως εναλλακτική επένδυση), αλλά εάν βρισκόμαστε λίγο πριν από αύξηση επιτοκίων, τότε ο πήχης για τις μετοχές πέφτει χαμηλότερα. Επιπλέον, οι επενδυτές στράφηκαν σε μετοχές που θα κερδίσουν από την οικονομική ανάκαμψη, εγκαταλείποντας τις εταιρείες τεχνολογίες που ήδη κέρδισαν σημαντικό έδαφος εν μέσω της πανδημίας.

Με άλλα λόγια, φαίνεται ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες, που δημιουργούνται από την πρόβλεψη για ταχύτερη οικονομική ανάκαμψη ρίχνουν τις τιμές των μετοχών, ανατρέποντας τη λογική που τροφοδότησε το μακροχρόνιο ράλι των μετοχών, χάρη στις χρηματικές “ενέσεις” των κεντρικών τραπεζών με το τύπωμα χρήματος.

Το ξεπούλημα των ομολόγων ξεκίνησε από τις ΗΠΑ αλλά έφτασε και στην ευρωπαϊκή αγορά, όπου οι τιμές των ομολόγων επίσης υποχώρησαν και οι αποδόσεις ανέβηκαν (η απόδοση του γαλλικού δεκαετούς ομολόγου πέρασε για πρώτη φορά σε θετικό έδαφος, ενώ ανέβηκε και η απόδοση του γερμανικού αντίστοιχου τίτλου, η οποία όμως παραμένει σε αρνητικό έδαφος).

Ορισμένοι αναλυτές πιστεύουν ότι η κατάσταση είναι διαφορετική στην Ευρώπη, αφενός επειδή δεν υπάρχει ένα αντίστοιχα μεγάλο πακέτο στήριξης, ενώ και οι εμβολιασμοί κινούνται πολύ αργά.

Άλλοι αναλυτές υποστηρίζουν ότι οι πληθωριστικές προσδοκίες είναι υπερβολικές και οι όποιες πιέσεις για άνοδο των τιμών δεν θα έχουν διάρκεια, αφού τα προβλήματα στην πραγματική οικονομία είναι μεγάλα και εκτεταμένα, ενώ η τεχνολογική πρόοδος και η δομική ανεργία θα λειτουργήσουν ανασταλτικά σε μακροχρόνιο ισχυρό πληθωρισμό.

Διαβάστε ακόμα:

«Game of Thrones» στην ελληνική κρουαζιέρα με σύγκρουση αρμοδιοτήτων υπουργείων Τουρισμού και Ναυτιλίας

Επανέρχεται ο σχεδιασμός για το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της Εφορίας