Ο Τσάρλι Μάνγκερ, ο μακροχρόνιος συνέταιρος και alter ego του Γουόρεν Μπάφετ είναι ιδιατέρως γλαφυρός όταν μιλά για τις επενδύσεις στην Ιαπωνία και κυρίως την επιχειρηματική δεινότητα του προέδρου της Berkshire.

Ο Μάνγκερ κάνει λόγο για μια «εύκολη και αβίαστη» απόφαση του Μπάφετ που τελικά αποδείχθηκε δώρο Θεού όπως λέει.
Σε podcast του Acquired ο Μάνγκερ περιγράφει γλαφυρά την επιτυχημένη επιχειρηματική απόφαση λέγοντας «ήταν εξωφρενικά εύκολα κέρδη» και πρόσθεσε «ήταν σαν να έχεις τον Θεό να ανοίγει το σεντούκι και σου ρίχνει χρήματα».

Το καλοκαίρι του 2020, η Berkshire ανακοίνωσε την αγορά μετοχών σε ποσοστό περίπου 5% στις πέντε κορυφαίες εταιρείες της Ιαπωνίας. Συνολικά, ο αμερικανικός βιομηχανικός και ασφαλιστικός όμιλος επένδυσε 6,7 δισ. δολάρια εκείνη την εποχή, ενημερώνοντας παράλληλα τους μετόχους του για το ενδεχόμενο να αυξήσει τις συμμετοχές του μακροπρόθεσμα.

Φέτος, με το χρηματιστήριο της Ιαπωνίας να έχει εκτοξευτεί σε υψηλό 33 ετών, η Berkshire ανακοίνωσε (και αποκάλυψε) ότι έχει διπλασιάσει τα ποσοστά της στις ιαπωνικές εταιρείες και πλέον ανέρχονται 8,5% μέσο όρο. Μάλιστα όπως αναφέρει το CNN ο αμερικανικός κολοσσός ενδέχεται να αυξήσει και άλλο τα ποσοστά του καθώς έχει ανακοινώσει ότι οι συμμετοχές του μπορεί να φτάσουν το 9,9% σε κάθε εταιρεία.

Οι δείκτες Nikkei και Topix της Ιαπωνίας έχουν σημειώσει άνοδο πάνω από 20% μέχρι στιγμής φέτος.

Οι ιαπωνικές εταιρείες στις οποίες έχει επενδύσει η Berkshire γνωστές και ως «sogo shosha» είναι οι Itochu, Marubeni, Mitsubishi Corporation, Mitsui & Co. και Sumitomo και διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομία της χώρας, καθώς καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας μεταξύ των οποίων η ενέργεια, η τεχνολογία και η μεταποίηση.

Όπως είπε ο Μάνγκερ η επένδυση σε αυτές τις εταιρείες ήταν ευκαιρία και μάλιστα εξήγησε ότι είναι σπάνιο να μπορείς να επενδύσεις σε σταθερές εταιρείες με τεράστιες ταμειακές ροές και πολύ μικρό ρίσκο. «Κάτι τέτοιο – αν είσαι τόσο έξυπνος όσο είναι ο Γουόρεν Μπάφετ, ίσως να συμβεί δύο, τρεις φορές στον αιώνα», πρόσθεσε ο 99χρονος συνεταίρος του.

Σημειώνεται ότι η απόφαση του Μπάφετ να επενδύσει στην Ιαπωνία έδωσε ώθηση στις εκτιμήσεις των επενδυτών για τις προοπτικές της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου. Ο θρυλικός επενδυτής στο παρελθόν είχε εκθειάσει «το μέλλον της Ιαπωνίας», με αποτέλεσμα η χώρα να  προσελκύσει το ενδιαφέρον και άλλων ξένων επενδυτών.

Διαβάστε ακόμη 

Fed: Σταθερά τα επιτόκια για ακόμη μια συνεδρίαση

Το νομοσχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής σε 16 ερωτήσεις – απαντήσεις

Βουτιά άνω του 50% για τη μετοχή της WeWork – Κοντά στη χρεοκοπία το «αστέρι» των αμερικανικών start-up (upd)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ