Επιχειρήσεις

Οι συστάσεις των τουρ οπερέιτορ έναντι της επιδημίας του κορωνοϊού

  • Στεφανία Σούκη


Ο πιο υπεύθυνος και ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η ακύρωση ή αναβολή ταξιδιωτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά της Κίνας  χωρίς την επιβολή ακυρωτικών, καθώς η έξαρση του κορωνοϊού αναγνωρίζεται ως γεγονός ανωτέρας βίας

Σε συναγερμό βρίσκονται οι τουριστικοί φορείς για τον κορωνοϊό με το υπουργείο Τουρισμού να δηλώνει ότι παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς το ζήτημα και είναι σε συνεχείς επαφές με το υπουργείο Υγείας.

Από πλευράς των τουριστικών γραφείων και της ίδιας της Ομοσπονδίας FEDHATTA τονίζεται ότι οι  συνθήκες που διαμορφώνονται στα διεθνή ταξίδια με την ανησυχητική εξάπλωση του νέου κορωνοϊού στην Κίνα, απαιτούν την ευαισθητοποίηση της διεθνούς ταξιδιωτικής βιομηχανίας αλλά και των ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων, στο επίπεδο πρόληψης. 

«Όσον αφορά ειδικά την ελληνική τουριστική αγορά, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η κρίση αυτή επηρεάζει όλες τις χώρες παγκοσμίως άρα και τη χώρα μας, παρότι διανύουμε μια περίοδο που στην περίπτωση της Ελλάδας αλλά και της Ευρώπης, θεωρείται χαμηλή σεζόν για τους Kινέζους επισκέπτες», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι τουριστικοί φορείς. Όσον αφορά τον αριθμό των Κινέζων τουριστών στη χώρα μας ακριβή νούμερα δεν υπάρχουν, ωστόσο ερωτηθείς σχετικά την περασμένη Δευτέρα ο αρμόδιος υπουργός κ. Χάρης Θεοχάρης, τοποθέτησε τα νούμερα στα πέριξ των 180.000.

«Ο πιο υπεύθυνος και ενδεδειγμένος τρόπος χειρισμού της νέας κατάστασης που διαμορφώνεται είναι η ακύρωση ή αναβολή ταξιδιωτικών υπηρεσιών που σχετίζονται με την αγορά της Κίνας  χωρίς την επιβολή ακυρωτικών ή με πλήρη επιστροφή των καταβληθέντων χρημάτων από τους ταξιδιώτες. Ήδη, μεγάλες διεθνείς αεροπορικές εταιρίες και τουρ οπερέιτορ ακυρώνουν πτήσεις και προγράμματα από και προς την Κίνα, διαβεβαιώνοντας το ταξιδιωτικό κοινό ότι δεν τους επιβαρύνουν με ακυρωτικά».

Σε σύσταση που έλαβε η Ομοσπονδία Τουριστικών Γραφείων FedHATTA από τον κινεζικό Σύνδεσμο Τουριστικών Γραφείων σχετικά με τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει η τουριστική αγορά της χώρας λόγω της εμφάνισης του νέου κορωνοϊού, αναφέρεται ότι oι τουριστικές επιχειρήσεις που έχουν περιστασιακές ή μόνιμες συνεργασίες με αντίστοιχες κινεζικές παρακαλούνται να λάβουν υπόψη ότι για την αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης της επιδημίας, επιχειρήσεις και φορείς της Κίνας αναβάλλουν ή ακυρώνουν τοπικά ή διεθνή ομαδικά ταξίδια, περιλαμβανομένων και πρόσθετων υπηρεσιών (εστιατόρια, σιδηρόδρομοι, αξιοθέατα κ.α.) χωρίς την επιβολή ακυρωτικών ή με πλήρη επιστροφή των καταβληθέντων προκειμένου να περιορίσουν τις οικονομικές απώλειες των ταξιδιωτών.

Ο κινεζικός Σύνδεσμος με δεδομένη την αυξανόμενη σοβαρότητα της κατάστασης και για την πρόληψη και τον έλεγχο της εξάπλωσης της επιδημίας ζητεί την κατανόηση και την υποστήριξη όλων των παρόχων τουριστικών υπηρεσιών παγκοσμίως για την ελαχιστοποίηση της οικονομικής απώλειας στον κινεζικό τουρισμό.

Η πανευρωπαϊκή Ένωση Συνδέσμων Τουριστικών Γραφείων (ECTAA) εξέδωσε ενημέρωση προς τα μέλη της για τους περιορισμούς που επιβάλλονται και τα προτρέπει να διευκολύνουν τους ταξιδιώτες με την εφαρμογή αντίστοιχης πρακτικής (μη επιβολή ακυρωτικών).  Οι ακυρώσεις που προκύπτουν λόγω της επιδημίας είναι αποτέλεσμα ανωτέρας βίας, οι ταξιδιώτες δεν μπορούν να πράξουν διαφορετικά κι έτσι οι επιχειρήσεις δεν έχουν πλέον εκ των πραγμάτων, το δικαίωμα απαίτησης ακυρωτικών. Όπως επισημαίνουν από τα τουριστικά γραφεία, την πολιτική αυτή ακολουθεί και η Aegean Airlines, η οποία δεν επιβάλλει ακυρωτικά, αναγνωρίζοντας ότι το γεγονός είναι ανωτέρα βία.

«Η FedHATTA, ζητεί από την Πολιτεία να μεταδώσει ξεκάθαρα το μήνυμα αυτό προς όλους τους εμπλεκόμενους και να ζητήσει από τους παρόχους τουριστικών υπηρεσιών να παραβλέψουν το στενό οικονομικό τους συμφέρον συμβάλλοντας στο να ξεπεραστεί η δύσκολη κατάσταση προς όφελος όλων των πλευρών.  Δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ότι η συγκεκριμένη αγορά είναι ανερχόμενη, δωδεκάμηνης διάρκειας και παρόλο που το γεγονός είναι για όλους δυσάρεστο και άδικο, δεν θα πρέπει να τιμωρηθεί με καταχρηστικές απαιτήσεις», επισημαίνουν οι εκπρόσωποι των τουριστικών γραφείων.