Το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης γνωστοποίησε με επιστολή προς την ομοσπονδιακή δικαιοσύνη ότι η Boeing δεν τήρησε ορισμένους από τους όρους της συμφωνίας η οποία προβλέπει ότι η εταιρεία θα αποφύγει την ποινική δίωξη για τα δύο αεροπορικά δυστυχήματα του αεροσκάφους της 737 MAX που προκάλεσαν τον θάνατο 346 ανθρώπων συνολικά στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019 αντίστοιχα.

Στο εξής, “η Boeing μπορεί να διωχθεί ποινικά” στις υποθέσεις αυτές, γνωστοποιεί στην επιστολή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, που δηλώνει ότι μελετά τη δυνατότητα να ασκήσει δίωξη ή μη κατά της εταιρείας που βρίσκεται σε μεγάλη κρίση έπειτα από σειρά πρόσφατων ατυχημάτων.

“Θεωρούμε ότι τηρήσαμε τους όρους αυτής της συμφωνίας”, απάντησε με ανακοίνωσή της η Boeing δηλώνοντας έτοιμη “να απαντήσει” στον φάκελο που διαχειρίζεται ομοσπονδιακός δικαστής του Τέξας.

Οι ομοσπονδιακές αρχές “κατέληξαν ότι η Boeing παραβίασε τις υποχρεώσεις” που απορρέουν από την συμφωνία “αφού δεν σχεδίασε, δεν εφάρμοσε και δεν τήρησε πρόγραμμα” με στόχο την συμμόρφωσή της με τους αμερικανικούς νόμους “στο σύνολο των δραστηριοτήτων της”, αναφέρεται στην επιστολή του αμερικανικού υπουργείου Δικαιοσύνης.

“Επειδή δεν τήρησε καθ’ ολοκληρίαν τους όρους και τις υποχρεώσεις” της συμφωνίας, “η Boeing μπορεί να γίνει αντικείμενο διώξεων (από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση) για κάθε γνωστή από την κατηγορούσα αρχή εγκληματική παράβαση”, αναφέρεται στο κείμενο της επιστολής του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Οικονομική Συμφωνία

Η Boeing κατέληξε στις 7 Ιανουαρίου 2021 σε συμφωνία με τις αμερικανικές αρχές ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Με την συμφωνία αυτήν, η εταιρεία αναγνωρίζει ότι διέπραξε απάτη με αντάλλαγμα την ανάκληση από το υπουργείο Δικαιοσύνης ορισμένων διώξεων κατά της Boeing για τα πολύνεκρα αεροπορικά δυστυχήματα που οδήγησαν στην καθήλωση του στόλου των 737 MAX για 20 μήνες.

Ειδικότερα, ο αμερικανικός κολοσσός της αεροναυπηγικής δέχθηκε να καταβάλει ποινικό πρόστιμο 243,6 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και 1,77 δισεκατομμύριο δολάρια ως αποζημίωση προς τις αεροπορικές εταιρείες που αναγκάσθηκαν να καθηλώσουν τα 737 MAX, καθώς και 500 εκατομμύρια δολάρια σε ταμείο για την αποζημίωση των συγγενών των θυμάτων των δύο δυστυχημάτων.

Διαβάστε ακόμη

«Έκρηξη» στις πληρωμές με IRIS

Ρεύμα: Το ξέσπασμα της χονδρεμπορικής τιμής ανοίγει παράθυρο για τσιμπημένες τιμές τον Ιούνιο

Στο στόχαστρο της Εφορίας μεταβιβάσεις και γονικές παροχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ