Επιχειρήσεις

Κέκροψ: Μη αναμενόμενη η απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκταση στο Ψυχικό

  • newsroom


Σύμφωνα με την εταιρεία, η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητη, γι' αυτό και εξετάζεται το ενδεχόμενο άλλων τυχόν δυνατών δικαστικών ενεργειών

Δυσάρεστη και ευλόγως μη αναμενόμενη εξέλιξη χαρακτήρισε η Κέκροψ την απόφαση του Αρείου Πάγου για την έκταση 242,25 στρ. στο Ψυχικό, κύριος της οποίας ορίστηκε το Ελληνικό Δημόσιο, σε σχετική ανακοίνωσή της.

Όπως αναφέρεται, η εταιρεία μελέτησε μέσω των νομικών συμβούλων της το σκεπτικό της απόφασης και εξετάζει το ενδεχόμενο άλλων τυχόν δυνατών δικαστικών ενεργειών.

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση:

Η Εταιρεία με την επωνυμία ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΑΙ – ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΑΙ – ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΑΙ & ΛΑΤΟΜΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Ο ΚΕΚΡΟΨ Α.Ε., εφεξής η Εταιρεία, σε συνέχεια προηγούμενων Ανακοινώσεών της, γνωστοποιεί ότι, μέσω των νομικών συμβούλων της μελέτησε το σκεπτικό της υπ’ αριθ. 747/2022 απόφασης του Αρείου Πάγου.

Με την απόφαση αυτή α) γίνεται εν μέρει δεκτή η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου ως προς την εκτός σχεδίου πόλεως έκταση, επιφανείας 242,25 στρ. και απορρίπτεται αντίστοιχα η ένσταση της ΚΕΚΡΟΨ περί καταχρηστικής ασκήσεως δικαιώματος του Ελληνικού Δημοσίου, διότι θεωρήθηκε ότι δεν δημιουργούνται επαχθείς συνέπειες στην ΚΕΚΡΟΨ με την απώλεια της εκτός σχεδίου έκτασης των 242,25 στρ. Συνδέει δηλαδή τις επαχθείς συνέπειες μόνον με το εάν έχει εγκριθεί η οικιστική αξιοποίηση της έκτασης.

Αντιθέτως β) απορρίπτεται η αγωγή του Ελληνικού Δημοσίου εν σχέσει με την εντός σχεδίου έκταση επιφανείας 49,75 στρ., με την παραδοχή ότι η άσκηση του δικαιώματος του Δημοσίου, που είχε πολλαπλώς αναγνωρίσει τα δικαιώματα της ΚΕΚΡΟΨ, είναι καταχρηστική και αντίστοιχα ότι η απώλεια της συγκεκριμένης έκτασης θα επιφέρει σημαντική βλάβη στην ΚΕΚΡΟΨ τόσο λόγω της προηγηθείσας αξιοποιήσεώς της όσο και λόγω της απώλειας της δυνατότητας αξιοποίησης στο μέλλον.

Η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου κατά το σκέλος της που αναφέρεται στην εκτός σχεδίου έκταση, βρίσκεται σε αντίθεση με παλαιότερη νομολογία των Δικαστηρίων μας, και ειδικότερα με την εκτίμηση των συνεπειών που υφίσταται η ΚΕΚΡΟΨ από την απώλεια της εκτός σχεδίου έκτασης, όταν μάλιστα ο ίδιος ο ‘Αρειος Πάγος με την 598/2018 απόφαση του είχε ήδη αναγνωρίσει την εν λόγω καταχρηστική συμπεριφορά του Ελληνικού Δημοσίου.

Έτσι, η μη αποδοχή της καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος του Δημοσίου για την εκτός σχεδίου έκταση και σε αντιδιαστολή η αποδοχή της καταχρηστικής ασκήσεως του δικαιώματος του Δημοσίου για την υπόλοιπη εντός σχεδίου έκταση αποτέλεσε δυσάρεστη και ευλόγως μη αναμενόμενη εξέλιξη.

Η ως άνω απόφαση είναι αμετάκλητη. Η Εταιρεία εξετάζει το ενδεχόμενο άλλων τυχόν δυνατών δικαστικών ενεργειών.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs: Τι σημαίνει για τα επιτόκια η ύφεση στις ΗΠΑ (πίνακες)

Συμφόρηση πλοίων στα ευρωπαϊκά λιμάνια προκαλεί αναταραχή στην εφοδιαστική αλυσίδα

JP Morgan: Εκατοντάδες απολύσεις στο τμήμα στεγαστικών δανείων στις ΗΠΑ