Από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 θα ανοίξει εκ νέου το λιανικό εμπόριο στη χώρα, με τους καταναλωτές να έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν τις αγορές τους στα φυσικά καταστήματα.

Προκειμένου να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου, αλλά και να πραγματοποιηθεί το σχέδιο του σταδιακού ανοίγματος, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε πως στην καθημερινότητα των πολιτών θα μπει ένας νέος πενταψήφιος αριθμός.

Τα καταστήματα θα ανοίξουν με τηλεφωνικό ραντεβού για παραλαβή εντός ή εκτός καταστήματος (click inside – click away) και με «κόφτες».

Τα καταστήματα θα μπορούν να υποδέχονται εντός μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 τους πελάτες, ακόμη και εάν πρόκειται για πολύ μεγάλους χώρους. Οι αγορές, εάν δεν έχουν εξοφληθεί ηλεκτρονικά, θα πρέπει να γίνονται μόνο με κάρτα.

Αναλυτικότερα, οι καταναλωτές θα πρέπει να στέλνουν μήνυμα στο 13032, πριν μεταβούν στα μαγαζιά που επιθυμούν. Βεβαια, το μήνυμα αυτό δεν είναι αρκετό, καθώς οι πολίτες θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με το κατάστημα και να φέρουν μαζί τους, είτε με sms, είτε με e-mail, το αποδεικτικό του ραντεβού.

Οι αλλαγές που φέρνει το SMS στο 13032

1. Επιτρέπεται μόνο ένα SMS το 24ωρο, διάρκειας 3 ωρών

2. SMS στο 13032 στέλνεται μόνο για μετάβαση σε μικρές επιχειρήσεις λιανεμπορίου και όχι σε καταστήματα πρώτων ειδών

3. Το SMS στο 13032 δίνει τη δυνατότητα διαδημοτικής μετακίνησης και τις καθημερινές

4. Για την επιλογή του click away πληρώνουμε υποχρεωτικά με κάρτα

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι για τη μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και άλλα καταστήματα τροφίμων εξακολουθεί να ισχύει η αποστολή του κωδικού 2 στο 13033 και ο περιορισμός των μετακινήσεων εντός δήμου ή σε απόσταση 2 χιλιομέτρων από την οικεία του καταναλωτή.

Πότε στέλνουμε SMS στο 13033

Tο SMS στο 13033 εξακολουθεί να είναι το μήνυμα που θα πρέπει να στέλνουν οι πολίτες για κάθε άλλη δραστηριότητα πέραν του λιανεμπορίου. Για τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ) και εν γένει προμηθειών δεν θα χρησιμοποιείται το 13032, αλλά το 13033.

Οι κωδικοί μετακίνησης που αποστέλλονται με SMS στο 13033 παραμένουν ως έχουν και είναι οι εξής:
X [κενό] ονοματεπώνυμο και διεύθυνση κατοικίας, όπου Χ ο λόγος εξόδου με τον αριθμό 1, 2, 3, 4, 5, 6 που αντιστοιχεί στις παρακάτω αιτιολογίες:

1. Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
2. Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.

3. Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.

4. Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη ή συνοδεία ανήλικων μαθητών από/προς το σχολείο.

5. Μετάβαση σε τελετή κηδείας υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος, ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

6. Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου.

Διαβάστε ακόμη:

AΑΔΕ: Εντόπισε κυκλώματα παραποιημένων στοιχείων εισαγόμενων ΙΧ

Στις εγκαταστάσεις της ΠΥΡΚΑΛ ο Κυριάκος Μητσοτάκης – Σχέδιο ανάπλασης της έκτασης

Η Έλενα Χέλμερσον αντιμέτωπη με τον κινεζικό εφιάλτη της H&M