«Τα συνολικά επίπεδα χρεώσεων από τη Mastercard και τη Visa προς τους αποδέκτες καρτών (card acquirers) έχουν αυξηθεί κατά περισσότερο από 30% σε πραγματικούς όρους, τα τελευταία πέντε χρόνια, με στοιχεία που δείχνουν ότι οι χρεώσεις αυξήθηκαν με μικρή ή καθόλου σύνδεση με αλλαγές στην ποιότητα των υπηρεσιών.

Τα στοιχεία που έχουμε συγκεντρώσει συνάδουν με τη διαπίστωση ότι τα περιθώρια κέρδους της Mastercard και της Visa είναι υψηλότερα από ό,τι θα αναμενόταν σε ανταγωνιστικές αγορές. Η Mastercard και η Visa παρέχουν περίπλοκες και ασαφείς εξηγήσεις τιμολόγησης στους acquirers.»

Αυτά είναι κάποια από τα πρώτα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε η Ρυθμιστική Αρχή Συστημάτων Πληρωμών (PSR ) της Μ. Βρετανίας στην προκαταρκτική έρευνα που πραγματοποίησε για το ύψος των χρεώσεων που επιβάλλουν οι εταιρείες Mastercard και Visa στους βρετανούς εμπόρους.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, οι αυξήσεις των χρεώσεων από τις δύο εταιρείες κοστίζουν στις βρετανικές επιχειρήσεις πάνω από 250 εκατομμύρια στερλίνες ετησίως. Οι πληρωμές με κάρτες αποτελούν τον πιο δημοφιλή τρόπο πληρωμής για προϊόντα και υπηρεσίες στη Μεγάλη Βρετανία. Οι κάρτες Mastercard και Visa πραγματοποιούν το 95% των συναλλαγών που γίνονται με κάρτες που έχουν εκδοθεί από βρετανικά τραπεζικά ιδρύματα.

Η έρευνα ξεκίνησε μετά από σειρά καταγγελιών ότι οι δύο εταιρείες εκμεταλλεύονται την κυρίαρχη θέση τους στην αγορά για να επιβάλλουν υψηλές χρεώσεις και αυθαίρετες αυξήσεις.

Η PSR κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ανταγωνισμός δε λειτουργεί αποτελεσματικά στη βρετανική αγορά καρτών και ίσως χρειαστούν παρεμβάσεις από τις αρμόδιες αρχές. Σε ότι αφορά στα νέα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, όπως οι διαφορετικές fintech, που επίσης προσφέρουν κάρτες πληρωμών, η Αρχή διαπιστώνει ότι «ενώ οι νεοεισερχόμενοι θεωρούνται από τη Mastercard και τη Visa δυνητικοί ανταγωνιστές, δεν αποτελούν αξιόπιστη απειλή σήμερα ή μεσοπρόθεσμα».

Η PSR πραγματοποίησε έρευνα για το σύνολο των χρεώσεων που επιβάλλονται στους acquirers– και τελικά καταλήγουν να επιβαρύνουν τους καταναλωτές: αμοιβές συστήματος, τέλη για βασική επεξεργασία, προαιρετικά τέλη και τέλη συμπεριφοράς.

Η έκθεση της PSR έχει τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, που θα βοηθήσει την Αρχή να καταλήξει σε οριστικά συμπεράσματα και να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα. Η τελική έκθεση της Αρχής θα δημοσιευτεί το τελευταίο τρίμηνο του 2024.

To 2022, η PSR είχε επιβάλλει πρόστιμα ύψους 33 εκατομμυρίων στερλινών σε πέντε εταιρείες (Mastercard, allpay, Advanced Payment Solutions , Prepaid Financial Services και Sulion) για συμπεριφορές καρτέλ στην αγορά των προπληρωμένων καρτών. Οι συγκεκριμένες προπληρωμένες κάρτες είχαν χρησιμοποιηθεί από τις τοπικές αρχές για τη διανομή επιδομάτων πρόνοιας σε ευάλωτα μέλη της κοινωνίας, όπως άστεγοι, θύματα ενδοοικογενειακής βίας και αιτούντες άσυλο.

Η απάντηση των εταιρειών

«Διαφωνούμε με τα ευρήματα της ενδιάμεσης έρενας της PSR», δήλωσε εκπρόσωπος της Mastercard. «Ο κλάδος των πληρωμών δεν ήταν ποτέ πιο ανταγωνιστικός, γεγονός που αντικατοπτρίζεται στην ευρεία γκάμα επιλογών πληρωμών που είναι διαθέσιμες στους Βρετανούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις.

Χτίζοντας και επενδύοντας στις τελευταίες τεχνολογίες, τροφοδοτούμε ένα πρώτης τάξεως δίκτυο πληρωμών στο οποίο μπορούν να βασίζονται οι καταναλωτές, οι έμποροι και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στην ανάλυσή της, η PSR δεν έλαβε υπόψη της τις σημαντικές επενδύσεις που απαιτούνται για την παροχή ενός ασφαλούς δικτύου που αποτρέπει δισεκατομμύρια λίρες απάτης κάθε χρόνο.

Τηρούμε με συνέπεια τη βασική μας υπόσχεση προς τους πολίτες και τις επιχειρήσεις: παρέχουμε τρόπους πραγματοποίησης και αποδοχής πληρωμών που δεν προκαλούν άγχος, είναι ασφαλείς και εύχρηστοι. Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με διαφάνεια με την PSR και να αποδεικνύουμε τη σημαντική αξία που φέρνουν η Mastercard και οι ηλεκτρονικές πληρωμές στην οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου».

Στις επενδύσεις που πραγματοποιεί η εταιρεία για την θωράκιση της ασφάλειας αναφέρθηκε και ο εκπρόσωπος της Visa που τόνισε:

«Οι επενδύσεις της Visa σε αξιόπιστες, ασφαλείς και καινοτόμες ψηφιακές πληρωμές σημαίνουν ότι όλοι στο Ηνωμένο Βασίλειο μπορούν να αγοράζουν και να πωλούν με εμπιστοσύνη. Αυτό τροφοδοτεί την οικονομική ανάπτυξη.

Οι χρεώσεις της Visa αντικατοπτρίζουν την τεράστια αξία που παρέχουμε στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, τους εμπόρους και τους καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένων των εξαιρετικά υψηλών επιπέδων ασφάλειας, της σχεδόν τέλειας επιχειρησιακής ανθεκτικότητας και ενός ευρέος φάσματος προστασίας των καταναλωτών, όπως επίσης την παροχή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας που εξυπηρετούν τις ανάγκες των καταναλωτών και των εμπόρων».

Διαβάστε ακόμη 

Εμάνουελ Γκριμάλντι στο newmoney: Τέλος του 2024 οι παραγγελίες για τα νεότευκτα πλοία των Μινωικών

Σκέψεις για παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στον καφέ

Τα νέα ψηφιακά έργα που αλλάζουν τη χώρα – Σερί εκατοντάδων εκατ. και το 2024

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ