Σε σημαντικές διορθωτικές κινήσεις στη ρύθμιση για τη δυνατότητα στις ασφαλιστικές εταιρείες να προχωρούν σε ανατιμήσεις των ασφαλίστρων για τα συμβόλαια υγείας, προχωρά η ηγεσία του υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων έπειτα και απ’ τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν για το «παράθυρο» που άνοιγε αναφορικά με την κατά το δοκούν των ασφαλιστικών εταιρειών αυξήσεις.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ΝΜ η ρύθμιση που αναμένεται να περάσει με την ψήφιση του νομοσχεδίου «Ρύθμιση Οφειλών και Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας» έχει δύο καίριες νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Με την πρώτη μένουν εκτός του νέου συστήματος προσδιορισμού των ασφαλίστρων τα ισόβια συμβόλαια που περιλαμβάνουν όρο σταθερής αναπροσαρμογής. Με τη δεύτερη οι αυξήσεις που θα θα επιβάλλονται απ’ το 2021 και έπειτα θα γίνεται με Προεδρικό Διάταγμα και όχι με απλή υπουργική απόφαση.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με πηγές απ’ το υπ. Ανάπτυξης διασφαλίζεται ότι τα ισόβια συμβόλαια υγείας, τα οποία σήμερα υπολογίζεται σε περίπου 200.000, δεν θα ανατραπούν.

Σε κάθε περίπτωση η ρύθμιση δίδει η δυνατότητα στις εταιρείες να επιβάλλουν αυξήσεις χωρίς τη σύνδεση τους με αντικειμενικούς παράγοντες. Μοναδική προϋπόθεση είναι να ενημερώνουν τον ασφαλισμένο 60 ημέρες νωρίτερα. Απ’ την πλευρά του ο ασφαλισμένος ή θα αποδεχθεί την αύξηση ή θα καταγγείλει τη σύμβαση εντός 30 ημερών

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η συγκεκριμένη τροπολογία θα βοηθήσει τις ασφαλιστικές εταιρείες να κάνουν ένα μεγάλο «ξεκαθάρισμα» στο χαρτοφυλάκιο υγείας ενώ κρίνεται ιδιαίτερα ευνοϊκό στην υπόθεση της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία είναι προς πώληση καθώς βοηθά στην αύξηση της αποτίμησης της…

Διαβάστε επίσης: Τροπολογία ανοίγει παράθυρο για κατά το δοκούν αυξήσεις στα ασφαλιστήρια συμβόλαια υγείας