Επιχειρήσεις

Με γεωγραφικούς περιορισμούς η επανεκκίνηση του λιανεμπορίου από τη Δευτέρα

  • Στέλιος Μορφίδης


Κλειστά θα παραμείνουν τα καταστήματα σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα, αντιδρούν οι έμποροι – Ποια καταστήματα θα σηκώσουν ρολά τη Δευτέρα και ποια όχι – Γιατί μεγάλες αλυσίδες προσανατολίζονται να μην ανοίξουν – Με ποια διαδικασία θα γίνονται οι αγορές - ΕΣΕΕ: Ακατανόητο το «μπρος – πίσω» σε Θεσσαλονίκη, Κοζάνη, Αχαΐα

Με γεωγραφικούς περιορισμούς θα επανεκκινήσει τελικά το λιανεμπόριο απ’ την ερχόμενη Δευτέρα μετά και την χθεσινοβραδινή απόφαση να εξαιρεθούν η Θεσσαλονίκη, η Κοζάνη και η Αχαΐα λόγω του επιβαρυμένου επιδημιολογικού φορτίου και της ισχυρής πίεσης που δέχεται εκεί το Σύστημα Υγείας.

Μάλιστα στις συγκεκριμένες περιοχές δεν θα επιτραπούν και οι διαδημοτικές μετακινήσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν από σήμερα σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και μόνο τα Σαββατοκύριακα.

Ωστόσο, υπάρχουν ήδη αντιδράσεις, με τους φορείς της Θεσσαλονίκης να κάνουν λόγο για αιφνιδιαστική απόφαση αναστολής του λιανεμπορίου και να προγραμματίζυν έκτακτη συνεδρίαση των εμπόρων το απόγευμα , ενώ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πάτρας μιλώντας στον ΘΕΜΑ 104,6  δήλωσε πως «θα κρατήσουμε ανοιχτά τα μαγαζιά μας».

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, τα εμπορικά καταστήματα θα ανοίξουν τα ρολά τους από την ερχόμενη Δευτέρα προκειμένου να εξυπηρετήσουν τους πελάτες τους μέσω του click away και του click inside. Κοινώς με τη μέθοδο των ραντεβού είτε για παραλαβή απ’ το κατάστημα είτε για επιτόπια έρευνα αγοράς. Μία διαδικασία όμως απ’ την οποία φαίνεται θα απέχουν πολλά μεγάλα καταστήματα λιανικής που, αν και τους δίδει η νέα ρύθμιση τη δυνατότητα να λειτουργήσουν, δεν θα το κάνουν αφού κρίνουν το click inside πολύπλοκο και οικονομικά ασύμφορο, ειδικά απ’ τη στιγμή που έχει τεθεί και ανώτατο όριο ταυτόχρονης εξυπηρέτησης 20 πελατών (ανεξαρτήτως του εμβαδού του καταστήματος).

Ποια ανοίγουν

Σε κάθε περίπτωση απ’ την ερχόμενη Δευτέρα μπορούν να ανοίξουν το σύνολο των εμπορικών καταστημάτων με περιορισμούς όμως στους πελάτες που μπορούν να υποδεχθούν ακόμα και με ραντεβού. Σε αυτά μάλιστα συμπεριλαμβάνονται και τα πολυκαταστήματα, τα οποία όμως δεν έχουν άλλα καταστήματα στο εσωτερικό τους. Δεν ακολουθούν το μοντέλο “shops in a shop” και επομένως η διαχείριση των ραντεβού θα γίνεται κεντρικά.

Αντίθετα, κλειστά θα παραμείνουν τα πολυκαταστήματα «shops in a shop», τα εμπορικά κέντρα (malls), τα outlets και τα εκπτωτικά χωριά. Για τα συγκεκριμένα καταστήματα θα γίνει επανεξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων την επόμενη εβδομάδα και θα παρθούν οι ανάλογες αποφάσεις.

Η διαδικασία

Οι καταναλωτές για να ψωνίσουν θα πρέπει να έχουν κλείσει ραντεβού με το κατάστημα είτε για την παραλαβή (click away) είτε για την επιτόπια έρευνα αγοράς (click inside). Το ραντεβού θα πιστοποιείται με κάποιο αποδεικτικό, όπως SMS από το κατάστημα που θα αναγράφονται τα στοιχεία του (όνομα, διεύθυνση, αφμ) και ημερομηνία και ώρα ραντεβού ή e-mail online παραγγελίας ή πληρωμής όπου επίσης θα αναγράφεται η ημερομηνία και η ώρα του ραντεβού.

Επίσης για την μετάβαση στο ραντεβού ο καταναλωτής θα πρέπει να στείλει SMS με το ονοματεπώνυμό του στο 13032. Το απαντητικό SMS που θα λάβει για την έγκριση της μετακίνησης θα έχει διάρκεια τριών ωρών και μπορεί να αποσταλεί μόνο μία φορά ημερησίως.

Ο καταναλωτής δικαιούται να μετακινηθεί και εκτός του Δήμου όπου κατοικεί προκειμένου να πάει σε ραντεβού για αγορά.

Αντίστοιχα οι καταστηματάρχες θα πρέπει να υποδέχονται εντός, μόνο έναν πελάτη ανά 25 τ.μ. του καταστήματός τους με μέγιστο όριο 20 πελάτες κατά περίπτωση, κάτι που ουσιαστικά είναι ασύμφορο για τα πολύ μεγάλα καταστήματα.

Οι αγορές θα πρέπει να εξοφλούνται με κάρτα.

Διαβάστε ακόμα:

Κεραμέως: Με self test το άνοιγμα των σχολείων – Τι θα γίνει με τις Πανελλήνιες

Kathy Heyndels: Πώς «σκόνταψε» στην πασαρέλα των πλειστηριασμών – Η κρίση και η νέα εταιρεία

Lockdown: Τι αλλάζει από σήμερα στις διαδημοτικές μετακινήσεις (upd)