Πάνω από 3 δισ. ευρώ θα επενδύσει ο όμιλος Mytilineos τα επόμενα τέσσερα χρόνια σε έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην Ιταλία, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο Chief Executive Director, Γιάννης Καλαφατάς.

Αναλυτικότερα, όπως μεταδίδει το Reuters, το ποσό θα φτάσει τα 3,3 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, μιλώντας σε εκδήλωση της εταιρείας, ο κ. Καλαφατάς δήλωσε ότι ο όμιλος έχει ξεκινήσει τη διαδικασία αξιολόγησης της διπλής εισαγωγής (dual listing) στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, επιλέγοντας ως συμβούλους τη Morgan Stanley και τη Citi.

Υπενθυμίζεται ότι ο όμιλος Mytilineos για το πρώτο τρίμηνο του έτους σημείωσε 10% αύξηση στα καθαρά κέρδη μετά από δικαιώματα μειοψηφίας που ανήλθαν σε €158 εκατ. έναντι €143 εκατ. το α’ τρίμηνο του 2023. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε €1,141, αυξημένα κατά 10% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αναλυτικότερα σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας “Il Sole 24 Ore” (25.5.24), όπου περιλαμβάνονται και οι δηλώσεις του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της MYTILINEOS, Ευάγγελου Μυτιληναίου:

«Η MYTILINEOS Energy & Metals θα επενδύσει περισσότερα από 3 δισ. ευρώ στην Ιταλία κατά τα επόμενα τέσσερα χρόνια, με βάση τα έργα που βρίσκονται υπό κατασκευή: σήμερα διαθέτει χαρτοφυλάκιο 3,6 GW στην Ιταλία για 180 έργα, σε διάφορα στάδια υλοποίησης, που εκτείνονται σε ολόκληρη την επικράτεια, από τη Βενετία έως τη Σικελία. Συγκεκριμένα, τα 2,4 GW αφορούν φωτοβολταϊκές μονάδες, τα 873 MW έργα αποθήκευσης, 310 MW εγκαταστάσεις αιολικής ενέργειας σε Σαρδηνία, Basilicata και Molise και 35 MW τα οποία αφορούν σε πράσινο υδρογόνο.

Στο Statte (Taranto), η MYTILINEOS αναπτύσσει μια μονάδα παραγωγής υδρογόνου 500 τόνων/έτος χρησιμοποιώντας ενέργεια από φωτοβολταϊκό σταθμό 20 MW που εκτιμάται ότι θα τεθεί σε λειτουργία μέχρι το 2026. Σύμφωνα με την πορεία των έργων, σήμερα 436 MW είναι έτοιμα προς χρήση και 146 MW βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο κατασκευής: θα είναι λειτουργικά μέχρι το τέλος του έτους.

«Έχοντας εργαστεί αθόρυβα εδώ και πέντε χρόνια, είμαστε πλέον έτοιμοι να εγκαινιάσουμε τα γραφεία μας στο Μιλάνο τη Δευτέρα: Αυτά θα είναι ο κόμβος μας για την Κεντρική Ευρώπη», λέει ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της MYTILINEOS: «Η Ιταλία είναι ένας από τις κύριες πηγές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ένας τομέας στον οποίο δραστηριοποιούμαστε τα τελευταία χρόνια. Επενδύουμε στη χώρα για πολλούς και σημαντικούς στρατηγικούς λόγους. Πρώτον, λόγω της γεωγραφικής της θέσης, κοντά στην Ελλάδα, η οποία λειτουργεί ως πύλη πρόσβασης στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική. Επιπλέον, η χώρα διαθέτει υψηλό δυναμικό στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ειδικά στην ηλιακή ενέργεια στο Νότο, και έχει κίνητρα και κανονισμούς που θέλουν να αυξήσουν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, καθιστώντας τη μια ελκυστική αγορά για τους επενδυτές. Είναι επίσης μια χώρα που επενδύει στον εκσυγχρονισμό των υποδομών και του ενεργειακού της δικτύου και η MYTILINEOS βρίσκεται σε καλή θέση σε αυτόν τον τομέα: Συμμετέχουμε, για παράδειγμα, στην κατασκευή του Eastern Green Link 1 μεταξύ Σκωτίας και Ηνωμένου Βασιλείου.

Τέλος, η Ιταλία είναι η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία όσον αφορά στην ενεργειακή ζήτηση, μία από τις μεγαλύτερες, και φιλοξενεί πολυάριθμα ερευνητικά ιδρύματα και εταιρείες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της ενεργειακής τεχνολογίας και της καινοτομίας.

Η MYTILINEOS απασχολεί άμεσα 120 εργαζομένους στην Ιταλία και ο αριθμός αυτός αναμένεται να αυξηθεί σε 250 άτομα μέχρι το τέλος του 2024, για να φτάσει στους 400 έως το 2026. Στον σχεδιασμό, στην ανάπτυξη και στην επίβλεψη των προγραμματισμένων έργων, εκτιμάται ότι θα συμμετάσχουν περισσότεροι από δύο χιλιάδες άμεσοι και έμμεσοι εργαζόμενοι κατά τα επόμενα δύο χρόνια. «Η Ιταλία είναι μια μεγάλη αγορά και πρέπει να έχουμε υψηλούς στόχους. Γι’ αυτό είμαστε έτοιμοι για στρατηγικές κινήσεις στον κλάδο της ενέργειας. Είμαστε σε άριστη οικονομική κατάσταση και ως εκ τούτου είμαστε σε θέση να πραγματοποιήσουμε σημαντικές κινήσεις».

Πέρυσι, η εταιρεία κατέγραψε ενοποιημένο κύκλο εργασιών ύψους 5,5 δις. ευρώ (4,4 για τον κλάδο της ενέργειας) και 1 δισ. ευρώ σε EBITDA. Η κατεύθυνση, για τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της MYTILINEOS, είναι σαφής: «Για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας πρέπει να αναπτυχθούν, ώστε να μην προκύψουν νέες εξαρτήσεις μετά από την εξάρτηση από το Ρωσικό φυσικό αέριο. Η επόμενη Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να το λάβει αυτό υπόψη, ιδίως σε ένα πλαίσιο πολύ περισσότερο επειδή η Ευρωπαϊκή βιομηχανία έχει χάσει την ανταγωνιστικότητά της σε σύγκριση με τις ΗΠΑ, την Κίνα, αλλά και την Τουρκία, τη Βραζιλία, τη Νοτιοανατολική Ασία, λόγω του κόστους της μετάβασης και της ενέργειας».

Διαβάστε ακόμη

Εβδομαδιαίες εκταμιεύσεις επιστροφών φόρων σε δικαιούχους

Γιατί οι Βρετανοί προβλέπουν επιδείνωση της «κρίσης του ελαιόλαδου» στην Ελλάδα

Νέα κόλπα με διπλή έφοδο της εφορίας σε νησιά και τουριστικές περιοχές

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ