Επιχειρήσεις

Νέα μέτρα: Πώς θα λειτουργεί η εστίαση από 16 Ιουλίου – Το app που θα ελέγχει τους πελάτες (vid)

  • newsroom


Τι θα ισχύσει στην εστίαση μέχρι τις 31 Αυγούστου - Όσα πρέπει να ξέρετε για την εφαρμογή «Covid Free GR», η οποία θα ελέγχει τα πιστοποιητικά

Μια «ανάσα» πριν τεθεί σε λειτουργία το νέο πλαίσιο στους χώρους διασκέδασης και ψυχαγωγίας, καθώς από την Παρασκευή 16 Ιουλίου και μέχρι τις 31 Αυγούστου, θα υπάρξουν τρεις διαφορετικές σημάνσεις για τον διαχωρισμό των επιχειρήσεων, όπως «Χώρος Covid Free», «Μεικτός Χώρος» και «Πλήρως εμβολιασμένο προσωπικό», έτσι ώστε να είναι εύκολη η επιλογή τους από τους πολίτες. Επίσης, οι κλειστοί χώροι θα είναι διαθέσιμοι μόνο σε εμβολιασμένους.

Πιο συγκεκριμένα, στην είσοδο του της εκάστοτε επιχείρησης  εστίασης και ψυχαγωγίας, οι πελάτες θα πρέπει να έχουν μαζί τους εκτός από την μάσκα και το πιστοποιητικό εμβολιασμού, το οποίο θα σκανάρεται μέσω της νέας εφαρμογής «Covid Free GR», η οποία θα λειτουργεί με τρία επίπεδα επαλήθευσης.

Τα τρία επίπεδα επαλήθευσης:

  • Πράσινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει εμβολιαστεί ή έχει νοσήσει από COVID και είναι η ένδειξη που ανάβει το πράσινο φως για είσοδο στους χώρους αμιγώς εμβολιασμένων
  • Κίτρινο – σημαίνει ότι ο κάτοχος του πιστοποιητικού έχει αρνητικό τεστ (rapid ή PCR)
  • Κόκκινο – σημαίνει λάθος ή μη έγκυρο πιστοποιητικό.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η εφαρμογή δείχνει μόνο το όνομα του κατόχου του πιστοποιητικού, ενώ δεν κρατάει και δεν αποθηκεύει προσωρινά ή μόνιμα προσωπικά δεδομένα ή ιστορικό επαληθεύσεων. Για τον έλεγχο και την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID δεν απαιτείται σύνδεση στο internet, ενώ για των ελληνικών βεβαιώσεων απαιτείται.

Η «Covid Free GR» μπορεί να εγκατασταθεί σε οποιαδήποτε συσκευή χρησιμοποιεί λογισμικό iOS ή Android και να χρησιμοποιηθεί για την επαλήθευση των Ευρωπαϊκών Ψηφιακών Πιστοποιητικών COVID καθώς και των ελληνικών βεβαιώσεων του gov.gr. Διατίθεται δωρεάν μέσω του επίσημου λογαριασμού της Ελληνικής Δημοκρατίας στο App Store και στο Google Play.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα πιστοποιητικά και τα test κατά της COVID19

  • Το πιστοποιητικό εμβολιασμού θεωρείται έγκυρο 14 ημέρες από την ημερομηνία της τελευταίας δόσης.
  • Το πιστοποιητικό νόσησης θεωρείται έγκυρο έως και 6 μήνες μετά τη νόσηση.
  • Το Rapid test θεωρείται έγκυρο για 48 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).
  • Το PCR test είναι έγκυρο για 72 ώρες από τη συλλογή δείγματος (η διάρκεια μετράει από τις 00.01 από την ημερομηνία συλλογής δείγματος).

Υπενθυμίζεται πως από τις 16 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου οι κλειστοί χώροι ψυχαγωγίας, τα εστιατόρια, οι κινηματογράφοι, τα θέατρα θα λειτουργούν ως χώροι αμιγώς για εμβολιασμένους και θα μπορούν να συμπληρώνουν το 85% της χωρητικότητάς τους. Όλα τα κέντρα διασκέδασης, υπαίθρια και κλειστά, λειτουργούν επιπλέον με τους κανόνες αποστάσεων που ισχύουν για την εστίαση.

Διαβάστε ακόμη:

Capsis Out of the Blue: Mε 130 εκατ. στην Hines, +40 εκατ. ευρώ πάνω από Prodea – Παπαλέκκα

Βασιλάκης: Τι θα κρίνει τη φετινή τουριστική περίοδο – Με ρευστότητα €600 εκατ. η Aegean

Χρήστος Σταϊκούρας: 36 ή έως 72 μήνες εξόφληση για τα «κορωνοχρέη»