Τουλάχιστον δύο σημαντικές «εκκρεμότητες» άφησε το 2023 για το 2024 στον κλάδο της πληροφορικής, σε επίπεδο χρηματιστηριακών εξελίξεων. Την ολοκλήρωση, δηλαδή, των διαδικασιών μετάταξης δύο εισηγμένων εταιρειών από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Performance Technologies και της Real Consulting.

Κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους οι διοικήσεις και των δύο είχαν επιβεβαιώσει το γεγονός ότι τόσο η μία, όσο και η άλλη άρχιζαν να μετρούν αντίστροφα για το επόμενο χρηματιστηριακό τους «βήμα».

Οι συνθήκες φαίνεται ότι ωριμάζουν και το timing πλησιάζει. Ειδικότερα στην περίπτωση της Performance Technologies, έχει ήδη προγραμματισθεί Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της για την Τετάρτη 31/1/2024 και ώρα 15:00, με τη σχετική πρόσκληση να συμπεριλαμβάνει στο 1ο από τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, την:

«Έγκριση της εισαγωγής του συνόλου των κοινών μετοχών της Εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3371/2005, και της διαγραφής των μετοχών της Εταιρείας από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών με σκοπό την εισαγωγή τους στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών και υπό την αίρεση αυτής».

Όσον αφορά τη Real Consulting, τον περασμένο Ιούλιο κατά την Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων της, αναφέρθηκε από υψηλόβαθμα στελέχη της ότι προετοίμαζε τις ενέργειές της για τη μετάβασή της από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χ.Α., με χρονικό ορίζοντα για την έναρξη των διαδικασιών έως το τέλος του 2023.

Είχε ειπωθεί συγκεκριμένα, ότι η εταιρεία διαθέτει αρκετά χρόνια εμπειρίας, είναι απόλυτα συνεπής ως προς την υλοποίηση του πλάνου της από τη μέρα που μπήκε στην Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, βρίσκεται σε καλή κατάσταση και διαθέτει πολύ καλές προοπτικές, έτσι ώστε να θέσει τους νέους της στόχους.

Ωστόσο, στον σχολιασμό των αποτελεσμάτων εξαμήνου, τέλη Σεπτεμβρίου, η διοίκησή της υπογράμμισε ότι «η ύπαρξη ευνοϊκών συνθηκών στην αγορά μέσα στο προσεχές διάστημα σε συνδυασμό με τη γενικότερη στρατηγική και το επενδυτικό πλάνο καθώς και τους μακροπρόθεσμους στόχους που έχει θέσει η εταιρεία για την πραγμάτωση τους, θα αποτελέσουν κριτήριο για το ενδεχόμενο μετάταξής της στην Κύρια Αγορά του ΧΑ».

Θυμίζει ημέρες του 2020

Το σκηνικό του 2024 στον κλάδο της πληροφορικής θυμίζει… το 2020, μια χρονιά κατά την οποία άλλες δύο εταιρείες εισηγμένες στην Εναλλακτική Αγορά μετατάχθηκαν στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, με διαφορά μερικών μηνών η μία από την άλλη, οι Entersoft (από 10/3/2020) και Epsilon Net (από 15/7/2020).

Οι δύο όμιλοι αναπτύχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς από τότε, αύξησαν κατακόρυφα τζίρους και κερδοφορίες και προχώρησαν σε ένα «κρεσέντο» εξαγορών, ενώ τοποθετούν ακόμα ψηλότερα τον πήχη τους για τα προσεχή χρόνια. Υπενθυμίζεται, ότι η Real Consulting συμπληρώνει 2 χρόνια και 5 μήνες σχεδόν μετά την εισαγωγή της στην ENA PLUS (6 Αυγούστου 2021), με χρηματιστηριακή αξία 55.255.000 ευρώ.

Εκείνη την εποχή μάλιστα ήταν η πρώτη εταιρεία πληροφορικής, η οποία έκανε μια νέα εμφάνιση στο ΧΑ από τον κλάδο, μετά από περίπου μία δεκαετία. Αντίθετα, η Performance Technologies είναι πιο παλιά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, καθώς υπάγεται στην ENA PLUS από τις 17 Σεπτεμβρίου του 2008, με χρηματιστηριακή αξία 66.246.284,5 ευρώ.

Στο εξάμηνο του ‘23, ο όμιλος της Performance Technologies βελτίωσε κατά 40% τις πωλήσεις του (24,437 εκατ. ευρώ) και μικτά κέρδη +20,3% (7,441 εκατ. ευρώ), πετυχαίνοντας διπλό ιστορικό ρεκόρ, με EBITDA +0,6% (2,924 εκατ. ευρώ). Αντιστοίχως, η Real Consulting αύξησε τον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της σε ποσοστό 20% (13,799 εκατ. ευρώ), με EBITDA +32% (2,212 εκατ. ευρώ).

«Βλέπουν» νέες εξαγορές

Έτοιμες να αδράξουν τις νέες ευκαιρίες που προσφέρει στον κλάδο της πληροφορικής ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας, είτε στον δημόσιο είτε στον ιδιωτικό τομέα, οι δύο υπό μετάταξη στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών εταιρείες συνεχίζουν, ανάμεσα σε άλλα, το δικό τους επενδυτικό σερί, σε συνδυασμό με τις ιδιαίτερα θετικές οικονομικές επιδόσεις τους.

Σύμφωνα με όσα έχει τονίσει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies, Διονύσης Χιντζίδης, εξετάζονταν προς εξαγορά από το καλοκαίρι 3 ή 4 περιπτώσεις άλλων -ελληνικών κατά κύριο λόγο- εταιρειών με εξειδίκευση στο Cyber Security, έναν τομέα αιχμής για την αγορά. Το 2022 αποκτήθηκε από την ίδια το 60% της Adaptera, αντί 1,8 εκατ. ευρώ.

Διονύσης Χιντζίδης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Performance Technologies

Ο όμιλος επιδιώκει ταυτόχρονα υψηλούς ρυθμούς σε επίπεδο οργανικής ανάπτυξης και ποντάρει τόσο στη ζήτηση από τον ιδιωτικό τομέα, όσο και στη διεκδίκηση διαγωνισμών για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του Δημοσίου τομέα (RRF, ΕΣΠΑ), προσβλέποντας σε ένα pipeline έργων 60-70 εκατ. ευρώ τα επόμενα έτη, συμπεριλαμβανομένων των επαναλαμβανόμενων εσόδων.

Από την πλευρά της, η Real Consulting εξαγόρασε 60% της AMS (Advanced Management Solutions Ltd) στην Κύπρο τον Ιούλιο, με τίμημα 1,59 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για το υπόλοιπο 40% (μερικούς μήνες μετά το «διπλό deal» στη Γερμανία για την απόκτηση αρχικά πάλι του 60% της Real Consulting GmbH, πρώην Cloudideas GmbH και στη συνέχεια και του άλλου 40%) και σχεδιάζει νέο deal από το εξωτερικό.

Η Dotsoft και οι άλλοι

Η πληροφορική αναμένει χρηματιστηριακές εξελίξεις και από άλλο ένα μέτωπο, αυτό της πιθανής εισαγωγής νέων εταιρειών στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ, όπως συνέβη τον Αύγουστο με την Dotsoft, την 11η εισηγμένη από τον κλάδο, με έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της την Πέμπτη 10/8/2023.

Αρχές της χρονιάς πέρσι, είχε απευθύνει προσκλητήριο προς τις τεχνολογικές εταιρείες για την εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών ο CEO του ομίλου ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, αναλύοντας σε εκδήλωση τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας κίνησης. Κάτι που πολλοί επιχειρηματίες είδαν με «καλό μάτι». Αυτό τον καιρό εκτιμάται ότι εξετάζουν την προοπτική του ΧΑ οι διοικήσεις και οι μέτοχοι ίσως ακόμα και ενός διψήφιου αριθμού μη εισηγμένων, σήμερα, ελληνικών εταιρειών πληροφορικής.

Διαβάστε ακόμη

Τι αλλάζει σε δάνεια, καταθέσεις και συναλλαγές – Το νέο τοπίο για τους πελάτες των τραπεζών

Ενέργεια: Σε «χαμηλή πτήση» η τιμή στη χονδρική και βουτιά για το φυσικό αέριο

ΜΑΚΒΕΛ: Τα ελληνικά ζυμαρικά που πέτυχαν ρεκόρ εξαγωγών – Πλάνο για επέκταση στην Ασία (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ