Στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων που διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία, με παρουσία 25 ετών,  παραμένει ο κ. Θανάσης Κατρής ακόμη και μετά την συμφωνία πώλησης της WATT Recycling στην Ηρακλής

Η εταιρεία θα κρατήσει τον τομέα της κατασκευής των έργων αστικών αποβλήτων, καθώς η ανακύκλωση αποσχίστηκε από την μητρική εταιρεία και πουλήθηκε στην τσιμεντοβιομηχανία που συνεχίζει να αναπτύσσεται σε στρατηγικούς τομείς της αγοράς όπως η κυκλική οικονομία.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής με την συμφωνία που δημοσιοποιήθηκε χθες με τον ιδρυτή της WATT κ. Θανάση Κατρή, διεισδύει πιο βαθιά στην αγορά της ανακύκλωσης και αποκτά πρόσβαση στην πηγή των ανακυκλώσιμων υλικών.

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής εξαγόρασε τις εγκαταστάσεις δύο υπερσύγχρονων Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) σε Κορωπί, και Φυλή της WATT Recycling με δυναμικότητα επεξεργασίας  150.000 τόνων αστικών αποβλήτων σε ετήσια βάση. Πρόκειται για μονάδες που παράγουν καλής  ποιότητας ανακυκλώσιμα υλικά όπως χαρτί, πλαστικά, μέταλλα, καθώς και δευτερογενή καύσιμα (RDF –SRF) που η τσιμεντοβιομηχανία καίει ως καύσιμη ύλη στις μονάδες της. Mέχρι σήμερα, την ανάγκη αυτή κάλυπταν οι εισαγωγές εναλλακτικών καυσίμων από το εξωτερικό. Η τσιμεντοβιομηχανία επενδύει άλλωστε σταθερά στην αύξηση της χρήσης εναλλακτικών πρώτων υλών κατά τη διαδικασία παραγωγής σκυροδέματος και τσιμέντου και στην ενεργειακή αξιοποίηση εναλλακτικών καυσίμων. Έως το 2019 είχε υποκαταστήσει κατά 25% τα ορυκτά καύσιμα ως ενεργειακό πόρο, ποσοστό που αυξήθηκε στο 45% το 2023, με στόχο η υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων να φθάσει στο 90% το 2028.

Πάνω από ένα εξάμηνο οι συζητήσεις

Η ΑΓΕΤ Ηρακλής δίνει μεγάλη έμφαση στην διαχείριση των αστικών αποβλήτων, με στόχο να περιορίσει τις ποσότητες που διατίθενται για ταφή και να μειώσει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συζητήσεις μεταξύ των δύο πλευρών διήρκησαν περισσότερο από ένα εξάμηνο, κεφαλαιοποιώντας την συνεργασία που είχε ήδη αναπτυχθεί μεταξύ των δύο πλευρών.

Η WATT και η ΑΓΕΤ Ηρακλής βρίσκονται στο ίδιο σχήμα για την διεκδίκηση δύο μονάδων στερεών αποβλήτων,  στον Δυτικό Τομέα Θεσσαλονίκης και στο Σχιστό. Επιπλέον, η ΑΓΕΤ Ηρακλής είχε συνάψει συμφωνία  με το ΚΔΑΥ της Φυλής για την  προμήθεια των υπολειμμάτων της επεξεργασίας, το οποίο καίει στις μονάδες της.

Όπως αναφέρει στο newmoney  ο κ. Κατρής, οι συνεργασίες αυτές έφεραν πιο κοντά τις δύο εταιρείες, οι οποίες ξεκίνησαν πριν λίγους μήνες να συζητούν σε άλλη βάση εξυπηρετώντας η κάθε μία την στρατηγική της. Η WATT είχε βρεθεί πριν λίγο καιρό ξανά στο προσκήνιο όταν είχαν διαρρεύσει οι συζητήσεις -σε πρώιμο στάδιο- που είχε ξεκινήσει με την Intrakat, οι οποίες δεν κατέληξαν.

«H WATT διατηρεί τον τομέα που έχει αναπτύξει μια πολύ καλή τεχνογνωσία, που είναι η κατασκευή μονάδων αποβλήτων, τον οποίο σκοπεύουμε να εξελίξουμε  ακόμη περισσότερο» λέει ο κ. Κατρής. Τα χρήματα που εισέπραξε η εταιρεία θα διατεθούν για την ανάπτυξή της WATT και θα διευκολύνουν και την συμμετοχή της εταιρείας σε νέες χρηματοδοτήσεις έργων ΣΔΙΤ.

Η WATT έχει ξεκινήσει σε πιλοτική λειτουργία την μονάδα της στην Θήβα, η οποία προβλέπεται να μπει σε κανονική λειτουργία προς τα τέλη του μήνα. Η μονάδα έχει σύμφωνα με τον κ. Κατρή πολύ καλά αποτελέσματα καθώς εμφανίζει σημαντική παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών, παράγοντας επίσης βιοαέριο, το οποίο προέρχεται κατά την διαδικασία της βιολογικής επεξεργασίας (αναερόβια χώνευση). Η WATT βρίσκεται επίσης στην μονάδα επεξεργασίας υγρών αποβλήτων του ΕΔΣΝΑ στην Φυλή, συμμετέχει στην κοινοπραξία για την κατασκευή του ΧΥΤΑ, την αποκατάσταση και την  λειτουργία του ενώ έχει στραφεί και σε ιδιωτικές επενδύσεις, για τις οποίες θα υπάρξουν ανακοινώσεις μέσα στην Άνοιξη.

Η Ηρακλής από την πλευρά της έχει ανοίξει τον βηματισμό της στα έργα πράσινης ανάπτυξης και χτίζει την θέση της στον τομέα της ανακύκλωσης, δίνοντας έμφαση στον τομέα της ενεργειακής αξιοποίησης.

Η εταιρεία συμμετέχει επίσης με 50%, στο Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) ΠΕΔΜΕΔΕ ECO. Σήμερα η Ηρακλής έχει τρεις μονάδες επεξεργασίας ΑΕΚΚ, ενώ το 2023 ανακύκλωσε/αξιοποίησε 100.000 τόνους ΑΕKΚ ως πρώτη ύλη στην παραγωγή τσιμέντου.

Στόχος είναι μέχρι το 2030 να αξιοποιεί περίπου 500.000 τόνους ΑΕΚΚ ετησίως στην παραγωγή.

Διαβάστε ακόμη

Κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα: Πυραυλικές επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας σε θέσεις των Χούθι στην Υεμένη (vids)

Magnum φιάλες κρασιού: Ολοι οι λόγοι που το μέγεθος κάνει τη διαφορά

Πώληση ή εισαγωγή στο Χρηματιστήριο το σχέδιο για την Παλίρροια

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ