Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της χώρας βρίσκεται σε εξέλιξη, αν και ο μεγάλος όγκος των έργων και οι διαγωνισμοί που τα αφορούν θα ακολουθήσουν κατά τους προσεχείς μήνες –ή εβδομάδες.

Εύλογα, οι περισσότεροι εκ των ισχυρών «παικτών» από τον χώρο της πληροφορικής παραμένουν «επί ποδός», όπως επίσης και οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι της χώρας (ΟΤΕ, Wind, Vodafone).

Οι πληροφορίες μάλιστα μιλούν για σύναψη νέων συμμαχιών, σε ορισμένες εκ των οποίων θα «συμπορευθούν» -ή «συμπορεύονται», ήδη- εταιρείες και των δυο κλάδων.

Σε μια από αυτές τις περιπτώσεις –σύμφωνα με πηγές της αγοράς- φέρεται να έχει επιλεγεί ως ανάδοχος ένα τέτοιο κοινοπρακτικό σχήμα σε έναν σημαντικό διαγωνισμό του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης και να απομένουν μόνο οι ανακοινώσεις και σε μια άλλη κατατέθηκε πρόταση και αναμένεται το αποτέλεσμα.

Σε ένα άλλο μέτωπο, ακούγεται έντονα ότι προαλείφονται μια ή και δυο ανάλογες συμμαχίες για την κοινή συμμετοχή, για έναν από τους μεγαλύτερους διαγωνισμούς από όσους θα προκηρυχτούν το επόμενο διάστημα.

Κυριότερος, ίσως, και από τους πιο απαιτητικούς αυτός ο οποίος αφορά την ψηφιοποίηση των έγχαρτων αρχείων των 390 υποθηκοφυλακείων της χώρας (προϋπολογισμού 242,4 εκατ. ευρώ), που ανήκει στις προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Το σύνθετο έργο θα «χωρισθεί» σε 4 μέρη, όσες και οι γεωγραφικές ενότητες τις οποίες θα περιλαμβάνει και αν δεν αλλάξει κάτι στον σχεδιασμό του, θα προβλέπει σύναψη Συμφωνίας-Πλαίσιο ως και με τέσσερις αναδόχους, με 3ετή ορίζοντα υλοποίησης του.

Αυτή την εποχή «τρέχουν» αρκετοί διαγωνισμοί και άλλοι βρίσκονται στο στάδιο της διαβούλευσης, με budgets που ξεκινούν από μερικές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και φθάνουν μέχρι πολλά εκατομμύρια.

Το βέβαιο είναι ότι η «πίτα» των projects που χρηματοδοτούνται με 6+1 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ, έχει αντικείμενο για πολλούς – αν όχι για σχεδόν όλους…

Τα μηνύματα των ανθρώπων της αγοράς

Σαφώς, οι εταιρείες πληροφορικής διατηρούνται σε πρώτο πλάνο, κι ενώ τρεις από αυτές (Space Hellas, Byte και Uni Systems/θυγατρική του ομίλου Quest) έχουν περάσει με διαφορετικά σχήματα στον «τελικό» του διαγωνισμού των 515 εκατ. ευρώ για τις νέες ταυτότητες. Και σε μια από τις κοινοπραξίες (ΟΤΕ – Veridos Matsoukis – Byte) υπάρχει συμφωνία συνεργασίας του κορυφαίου εγχώριου τηλεπικοινωνιακού ομίλου με μια από τις παραδοσιακές δυνάμεις της πληροφορικής…

Οι άνθρωποι της αγοράς έχουν στείλει σημαντικά μηνύματα. Το στίγμα των επόμενων διαγωνισμών –από την δική του πλευρά- είχε δώσει πολύ πρόσφατα σε συνέντευξή του στο newmoney ο Πρόεδρος και CEO της Uni Systems Γιάννης Λουμάκης, όταν τόνισε ανάμεσα σε άλλα, απαντώντας σε σχετική μας ερώτηση για την πιθανότητα της δημιουργίας νέων κοινοπραξιών, ότι «… αν δεν υπάρξουν μεγάλες συμπράξεις εταιρειών και δεν κινητοποιηθεί το σύνολο του εγχώριου δυναμικού πληροφορικής, υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να μην καταφέρουμε να απορροφήσουμε το σύνολο των διαθέσιμων κονδυλίων. Αυτό αποτελεί και τη μέγιστη πρόκληση για την χώρα και τον κλάδο της πληροφορικής.».

Ανέφερε, ακόμα, ο κ. Λουμάκης «… θα μιλάμε για πρωτόγνωρες συνθήκες ανάπτυξης και ζήτησης. Το μεγάλο στοίχημα και πρόκληση είναι το αν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν ακριβώς τη ζήτηση.».

Νωρίτερα, ο Θεόδωρος Φέσσας, είχε αναφέρει κατά την διάρκεια της Γ.Σ. των μετόχων του Ομίλου Quest «…μας συμφέρει ότι εμπλέκονται εταιρίες μας στην ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, αλλά να κρατάμε μικρό καλάθι, μέχρι να δούμε αν όντως υπάρξει αυτή η πλημμυρίδα πόρων και θα βρέξει κι εμάς…».

Τα προηγούμενα 24ωρα, πάντως, ο ισχυρός άνδρας του ομίλου ΟΤΕ, Μιχάλης Τζαμάζ, εμφανίσθηκε αισιόδοξος για την αύξηση των έργων πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT) μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης που θα προκηρυχτούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και το 2020 και εξέφερε την άποψη «με την εμπειρία που έχουμε αναπτύξει εδώ και περισσότερα από 10 χρόνια στον τομέα του ICT είμαστε σε πολύ καλή θέση για να πάρουμε ένα τμήμα απ’ αυτά».

Πάγια θέση του ΟΤΕ αποτελεί ότι διαθέτει την τεχνογνωσία για να υποστηρίξει την ψηφιοποίηση της χώρας και να προσφέρει το τεχνολογικό υπόβαθρο που θα επιταχύνει τη μελλοντική της ανάπτυξη.

Έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού

Από τον κλάδο της πληροφορικής, οι επικεφαλής άλλων ισχυρών «παικτών» δεν δίστασαν να θέσουν προσφάτως το θέμα της έλλειψης η οποία παρατηρείται στην εγχώρια αγορά σε εξειδικευμένο προσωπικό, προκειμένου να υλοποιηθεί απρόσκοπτα ο αυξημένος «όγκος» έργων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και της ανάγκης επαναπατρισμού στελεχών.

Πρόβλεψαν δε ορισμένοι ότι τα πρώτα τιμολόγια από τα μεγάλα projects ψηφιοποίησης του Δημοσίου θα κοπούν από το 2022…

Διαβάστε ακόμα 

Ο πλήρης οδηγός για τις αποζημιώσεις των πυρόπληκτων 

Στο «κόκκινο» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια – Άλμα για τη μετοχή της Faurecia 

Αίγυπτος: Η φαραωνική νέα πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη IPO στην ιστορία της χώρας