Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για την εξαγορά της Intelsat βρίσκεται η SES SA, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει έναν «γίγαντα» στη δορυφορική αγορά της Ευρώπης, ο οποίος θα δύναται να ανταγωνιστεί την SpaceX του Έλον Μασκ.

H SES, η οποία εδρεύει στο Λουξεμβούργο και έχει ως βασικό μέτοχο το δημόσιο, επιδιώκει να καταλήξει σε συμφωνία με την Intelsat εντός των επόμενων λίγων εβδομάδων. Η αξία του deal υπολογίζεται σε περισσότερα από 10 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές του πρακτορείου Bloomberg.

Οι παραπάνω διεργασίες επέρχονται στον απόηχο της μεγάλης διείσδυσης του Έλον Μασκ στο κλάδο, έχοντας θέσει σε τροχιά γύρω από τη Γη χιλιάδες δορυφόρους, με στόχο την παροχή μεγάλων ταχυτήτων ίντερνετ.

Αυτή η εξέλιξη, σε συνδυασμό με την τεχνολογική πρόοδο, έχει αναγκάσει πολλές εταιρείες χώρου να συγχωνευτούν τα τελευταία χρόνια, προκειμένου να παραμείνουν ανταγωνιστικές.

Το 2021 η αμερικανική Viasat αγόρασε τη βρετανική Inmarsat έναντι 4 δισ. δολαρίων, ενώ η γαλλική Eutelsat απέκτησε την OneWeb στην τιμή των 3,4 δισ. δολαρίων.

Η Intelsat είχε αναγκαστεί να κηρύξει χρεοκοπία τον Φεβρουάριο του 2022. Η ίδια ιδρύθηκε το 1964 ως μια διακυβερνητική κοινοπραξία. Το 2001 ιδιωτικοποιήθηκε πλήρως, ενώ το 2008 εξαγοράστηκε από τις BC Partners και Silver Lake.

Η SES, της οποίας τα κεντρικά γραφείο βρίσκονται σ’ ένα κάστρο του Λουξεμβούργο, παρέχει υπηρεσίες μετάδοσης σε διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα, όπως το Sky TV. Παράλληλα, διαθέτει ευρυζωνικές συνδέσεις σε κρουαζιερόπλοια και αεροσκάφη.

Διαβάστε ακόμα

Οι εκλογές, οι γιορτές και ο Δένδιας, η ΔΕΗ και οι οπτικές ίνες και η αποχώρηση του Νταβιντιάν από τον ΟΛΘ

Οι καραμπόλες σε παραχωρήσεις, ΣΔΙΤ και δημόσια έργα από το ντιλ Ιντρακάτ-Άκτωρ

Το πικρό story της Sprider – 1,5 χρόνο στα αζήτητα η μονάδα της Ξάνθης (pics)