Θερμό αναμένεται και αυτό το καλοκαίρι για την αγορά της πληροφορικής, σε όλα τα μέτωπα.

Εκτός από τα μεγάλα deals των εξαγορών δυο νυν εισηγμένων ομίλων τα οποία βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη ή και όποιες άλλες κινήσεις έρθουν σε αυτό τον τομέα λίαν προσεχώς, το ενδιαφέρον του κλάδου –και όχι μόνο- επικεντρώνεται και στα γεγονότα που αφορούν την παρουσία των εταιρειών του στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Σε αυτό, σε «πρώτο πλάνο» τοποθετείται πλέον και το όνομα της Real Consulting.

Μέλος της Εναλλακτικής Αγοράς του ΧΑ από τις 6 Αυγούστου του 2021 η συγκεκριμένη, σε διάστημα μικρότερο της μιας 3ετίας από τότε «εκκινεί» τώρα τις διαδικασίες για την προαναγγελθείσα μετάταξή της στην Κύρια Αγορά.

Με διαφορά ημερών από τις ανακοινώσεις της άλλης εταιρείας η οποία θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή μέσα σε αυτό το καλοκαίρι, της Performance Technologies, η Real Consulting μεταξύ των θεμάτων της ημερησίας διάταξης της Τακτικής Γενικής Συνέλευσης των μετόχων της, την 8η Ιουλίου 2024, συμπεριλαμβάνει και το εξής (8ο):

«Έναρξη προπαρασκευαστικών ενεργειών για την εισαγωγή του συνόλου των κοινών μετοχών της Εταιρείας προς διαπραγμάτευση στην Κύρια Αγορά της Αγοράς Αξιών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3371/2005 και την διαγραφή των μετοχών της Εταιρείας από την Εναλλακτική Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών.».

Οι συζητήσεις για την μετάταξη της Real Consulting έχουν ξεκινήσει εδώ και αρκετούς μήνες, αλλά τώρα δόθηκε και το «σινιάλο», επίσημα, για τη δρομολόγησή της και την ολοκλήρωσή της, πιθανότατα με βάση ένα χρονοδιάγραμμα εντός του 2024.

Προφανώς, διότι το πλάνο ωρίμασε και η εταιρεία έφτασε στα απαιτούμενα μεγέθη, ενισχύοντας τις προοπτικές της για την επόμενη μέρα.

Η εισηγμένη στην ENA PLUS, με βασικό της μέτοχο και πρόεδρο τον Νίκο Β. Βαρδινογιάννη, είχε μια πολύ καλή πορεία το 2023, με τα έσοδά της να αυξάνονται κατά 24%, σε 30,265 εκατ. ευρώ, από 24,422 εκατ. ευρώ το 2022, με ταυτόχρονη εκτίναξη των EBITDA κατά 39%, σε 5,032 εκατ. ευρώ από 3,611 εκατ. ευρώ το 2022 και ανάλογες επιδόσεις σε όλους τους δείκτες.

Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας έχει ανέλθει στα επίπεδα των 83,42 εκατ.ευρώ και τη μετοχή της να πετυχαίνει αύξηση, κατά την τελευταία διαπραγμάτευση, κατά +5,73% (3,88 ευρώ).

Η Eurobank Equities αναφέρει, επίσης, για την Real Consulting σύσταση αγοράς και τιμή στόχο τα 5,30 ευρώ.

Στο σχετικό report προστίθεται ότι: η εταιρεία είναι σημαντικός μεταπωλητής επιχειρηματικών λύσεων και κύριος συνεργάτης της SAP για την Ελλάδα, με εξέχουσα θέση σε μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις και μακροχρόνιες συνεργασίες με ορισμένους από τους κορυφαίους διανομείς λογισμικού παγκοσμίως (SAP, Microsoft).

Επίσης, ότι ο όμιλος λειτουργεί ουσιαστικά ως one-stop shop για τον ψηφιακό μετασχηματισμό, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών, όπως προσαρμογή και υλοποίηση πλατφόρμας, καθώς και παροχή υπηρεσιών μετά την πώληση

Και τέλος, ότι παρά το ράλι πάνω από 35% φέτος, η Real Consulting διαπραγματεύεται σε 8 περίπου τον δείκτη EV/EBITDA για το 2025, όχι πολύ μακριά από τους ομοειδείς της Ε.Ε., αλλά προσφέροντας πολύ ανώτερη ανάπτυξη.Στη μετοχική σύνθεση της εισηγμένης, η ONEDEALER Α.Ε. Πληροφορικής και Συμμετοχών εμφανίζεται με ποσοστό 64,177%) και η Ambrosia Capital Ltd με 7,415% (πηγή: athexgroup.gr).
Τις θέσεις των αντιπροέδρων κατέχουν ο Αναστάσιος Παπαργύρης (μη εκτελεστικός) και ο Διονύσης Αθανασάκος (εκτελεστικός), με CEO την Διονυσία Άννα Καρατζά.

Το σερί των εξαγορών και η ΝΑ Ευρώπη

Στα σχέδια της εισηγμένης συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση του σερί των εξαγορών της με προσανατολισμό κυρίως προς τις αγορές του εξωτερικού.

Προηγήθηκαν, υπενθυμίζεται, η απόκτηση του 60% της AMS (Advanced Management Solutions Ltd) πέρσι στην Κύπρο, με τίμημα 1,59 εκατ. ευρώ και πρόβλεψη για το υπόλοιπο 40%, μερικούς μήνες μετά από το «διπλό deal» στη Γερμανία για την εξαγορά αρχικά πάλι του 60% της πρώην Cloudideas GmbH (νυν Real Consulting GmbH) και στη συνέχεια και του άλλου 40%.

Οι επενδυτικές αυτές συμφωνίες εντάσσονται στο στρατηγικό σχέδιο της Real Consulting για στοχευμένες κινήσεις στη γεωγραφική περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και μάλιστα η εξαγορά της Real Consulting GmbH ήταν η αρχή του αναπτυξιακού προγράμματός της στις διεθνείς αγορές.
Τον Μάρτιο πάντως είχε διαψεύσει τις πληροφορίες για συμμαχία (συγχώνευσή της) με την επίσης εισηγμένη CPI.

Ανακατατάξεις στον κλάδο και το ΧΑ

Η κυοφορούμενη μετάταξη της Real Consulting στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών, όπως και αυτή της Performance Technologies, έρχονται σε ένα κομβικό σημείο χρονικά για την αγορά της πληροφορικής.

Σε μια εποχή, κατά την οποία προκύπτουν σημαντικές μετοχικές ανακατατάξεις στον κλάδο και όχι μόνο αυτές…

Το 2022 διαγράφηκε από το ταμπλό η Byte, η οποία εξαγοράστηκε από την εισηγμένη εταιρεία συμμετοχών Ideal Holdings και έπεται προσεχώς η έξοδος των Entersoft και Epsilon Net. Η μεν εξαγοράζεται από τον όμιλο Olympia, για τη δε είναι σε εξέλιξη η δημόσια πρόταση για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών της μειοψηφίας από το κοινό σχήμα Ι.Μίχου-Εθνικής Τράπεζας-General Atlantic.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Real Consulting διεκδικεί και το ρεκόρ της… ταχύτερης μετάταξης στην Κύρια Αγορά του ΧΑ, στον τομέα της πληροφορικής, από την εισαγωγή της στην Εναλλακτική Αγορά (2021-2024), καθώς οι Entersoft και Epsilon Net έκαναν το ίδιο βήμα μετά από πολλά χρόνια (2008-2020).
Επιπλέον, και η Performance Technologies η οποία τρέχει τη διαδικασία για τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά εντός του 2024, έχει παρουσία στην Εναλλακτική Αγορά του ΧΑ από το 2008.

Διαβάστε ακόμη

«Ρίχνει αυλαία» το ΤΧΣ – Οι δύο εκκρεμότητες (Αττικής – ΕΤΕ) και η επόμενη ημέρα για τους εργαζόμενους

Σάιμον Βίνσεντ: Τι σχεδιάζει ο όμιλος Hilton στην Ελλάδα (pics)

Εφορία: Χιλιάδες φορολογούμενοι καλούνται για συμπληρωματική φορολογική δήλωση

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ