Νέα συμπληρωματική φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλλουν στην εφορία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2024 χιλιάδες φορολογούμενοι που εισέπραξαν το 2023 αναδρομικά ποσά από μισθούς, συντάξεις, αγροτικές ενισχύσεις και εισοδήματα με βάση δικαστικές αποφάσεις που αφορούν την περίοδο 2015-2021 με την ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ να βρίσκεται ήδη από χθες σε λειτουργία.

Ο φόρος για τους υπόχρεους θα υπολογιστεί με τις κλίμακες φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων και ειδικής εισφοράς που ίσχυαν τα έτη στα οποία ανάγονται τα αναδρομικά και αφαιρεθεί τυχόν ποσό φόρου που παρακρατήθηκε με συντελεστή 20% κατά την πληρωμή των αναδρομικών. Ο έξτρα φόρος που θα προκύψει με βάση την τροποποιητική δήλωση θα πρέπει να πληρωθεί εφάπαξ μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2025, ενώ ειδικά οι συνταξιούχοι μπορούν μετά από αίτηση στην ΑΑΔΕ να αποπληρώσουν το φόρο σε 2 έως 48 έντοκες μηνιαίες δόσεις εντάσσοντας την οφειλή στην πάγια ρύθμιση.

Ειδικότερα, το ισχύον νομοθετικό καθεστώς προβλέπει τα εξής:

– Κάθε είδους αποδοχές, συντάξεις, πρόσθετες αμοιβές και αποζημιώσεις που καταβλήθηκαν αναδρομικά μέσα στο 2023 σε μισθωτούς και συνταξιούχους βάσει νόμου, απόφασης δικαστηρίου ή συλλογικής σύμβασης καθώς και οι περιπτώσεις που χορηγούνται καθυστερημένα είτε συντάξεις είτε αναδρομικά από ασφαλιστικούς οργανισμούς, φορολογούνται στα έτη που ανάγονται, καθόσον χρόνος απόκτησης των αναδρομικών αυτών αποδοχών θεωρείται ο χρόνος που ο δικαιούχος απόκτησε δικαίωμα είσπραξης και θα δηλωθούν με συμπληρωματική – τροποποιητική δήλωση στον χρόνο που αφορούν. Αυτό σημαίνει ότι για τα αναδρομικά ποσά συντάξεων που αφορούν π.χ το έτος 2021 οι φορολογούμενοι θα πρέπει να επιλέξουν ως έτος υποβολής της τροποποιητικής δήλωσης το έτος 2022.

– Στη δήλωση αναδρομικών τα ποσά προ-συμπληρώνονται στους αντίστοιχους κωδικούς και δεν υπάρχει η δυνατότητα οι φορολογούμενοι να συμπληρώσουν ή να τροποποιήσουν κάποιον άλλο κωδικό. Όσοι θέλουν να τροποποιήσουν άλλα στοιχεία της δήλωσης θα πρέπει να υποβάλουν ξεχωριστή τροποποιητική φορολογική δήλωση.

– Με συμπληρωματική δήλωση στον χρόνο που αφορούν θα δηλωθούν και οι ανείσπρακτες δεδουλευμένες αποδοχές που καταβλήθηκαν μέσα στο 2023 και υπό την προϋπόθεση ότι αναγράφονται διακεκριμένα στην ετήσια βεβαίωση αποδοχών που χορηγείται στον δικαιούχο ή προκύπτει με οποιοδήποτε πρόσφορο μέσο το έτος στο οποίο ανάγονται (όπως βεβαίωση από πιστοποιημένο λογιστή – φοροτεχνικό βάσει αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (Α.Π.Δ.) του ασφαλιστικού φορέα, κ.λπ. ή παλαιότερες βεβαιώσεις αποδοχών από τις οποίες προκύπτει το ύψος των αποδοχών που είχαν καταστεί ανείσπρακτες, δικαστική απόφαση, κ.α.). Για τις αποδοχές αυτές για τις οποίες ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών αποδόθηκε ή όφειλε να είχε αποδοθεί σε προγενέστερο φορολογικό έτος υποβάλλονται τροποποιητικές δηλώσεις στην αρμόδια για την παραλαβή τους υπηρεσία για τα έτη που οι αποδοχές αυτές ανάγονται.

Διαβάστε ακόμη 

Τι φέρνει η εποχή Θεοδωρόπουλου στο ΣΕΒ

Real Consulting: Το χρονοδιάγραμμα της μετάταξης και οι προτεραιότητες της διοίκησης

Σάιμον Βίνσεντ: Τι σχεδιάζει ο όμιλος Hilton στην Ελλάδα (pics)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ