Επιχειρήσεις

Ρωσία: Γιατί τα McDonald’s έκλεισαν ενώ τα Burger King ακόμα το… προσπαθούν

  • newsroom


Δυτικές εταιρείες και τράπεζες βρίσκονται «δεμένες» από ισχυρές ρήτρες διαφυγής σε κοινοπραξίες που αρνούνται να αναστείλουν τις δραστηριότητές τους και να κλείσουν τα καταστήματά τους

Η Burger King προσπαθεί να αναστείλει τις δραστηριότητές της στη Ρωσία, αλλά χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία μέχρι τώρα. Ο επιχειρηματικός εταίρος της αλυσίδας που ελέγχει 800 εστιατόρια στη χώρα «αρνείται» να τα κλείσει, όπως μεταδίδει το CNN επικαλούμενο ανακοίνωση της εταιρείας.

Η αλυσίδα εστιατορίων μπέργκερ, ανήκει στην Restaurant Brands International (RBI), η οποία έχει δημιουργήσει μια κοινοπραξία στη Ρωσία με τον επιχειρηματία Alexander Kolobov. Η RBI ελέγχει μόλις το 15% των δραστηριοτήτων στα ρωσικά Burger King και ο Kolobov είναι υπεύθυνος για την «καθημερινή λειτουργία και την επίβλεψη» των καταστημάτων στη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι η RBI δεν μπορεί έτσι απλά να κλείσει τα καταστήματα Burger King στη Ρωσία.

«Ξεκινήσαμε τη διαδικασία για να διαθέσουμε το μερίδιό μας στην επιχείρηση», αναφέρει ο David Shear, πρόεδρος των διεθνών δραστηριοτήτων της RBI, σε ανοιχτή επιστολή. «Αν και θα θέλαμε να γίνει αυτό αμέσως, είναι σαφές ότι θα χρειαστεί κάποιος χρόνος με βάση τους όρους της υπάρχουσας συμφωνίας της κοινοπραξίας μας».

Σε αντίθεση με τα Burger King, η McDonald’s ελέγχει απευθείας πάνω από το 80% των εστιατορίων της στη Ρωσία, γεγονός που της επέτρεψε την άμεση έξοδο από τη χώρα. Όπως δήλωσε ο Shear, η RBI «απαίτησε» από την κοινοπραξία να κλείσει αμέσως τα καταστήματα Burger Kings, αλλά ο Kolobov «αρνήθηκε να το κάνει».

Η Burger King εισήλθε στη Ρωσία πριν από περίπου μια δεκαετία, δημιουργώντας μια κοινοπραξία με τον Kolobov, την Investment Capital Ukraine και τη VTB Capital, μια ρωσική τράπεζα που έχει πληγεί από τις κυρώσεις.

Ο Shear εξήγησε ότι υπάρχει μια «περίπλοκη νομική διαδικασία» που εμποδίζει τον τερματισμό της συνεργασίας και το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

«Υπάρχουν νομικές ρήτρες που δεν μας επιτρέπουν να αλλάξουμε μονομερώς τη σύμβαση και δεν επιτρέπουν στους εταίρους την αποχώρηση ή την ακύρωση της συμφωνίας», δήλωσε ο Shear και εξήγησε πως «Κανένας σοβαρός επενδυτής σε καμία επιχείρηση σε όλο τον κόσμο δεν θα συμφωνούσε σε μια μακροχρόνια συνεργασία με αδύναμες ρήτρες διαφυγής».

Την περασμένη εβδομάδα, η Burger King απέσυρε την εταιρική της στήριξη στις επιχειρήσεις της στη Ρωσία, απόφαση που μεταφράζεται σε αναστολή των εργασιών και της στήριξης που παρέχει στην εφοδιαστική αλυσίδα και το μάρκετινγκ.

H αλυσίδα Papa Johns

Σημειώνεται ότι δεν είναι μόνο η Burger King που προσπαθεί να αποχωρήσει από τη Ρωσία, καθώς και η αλυσίδα εστιατορίων πίτσας Papa Johns ανέστειλε την υποστήριξή της στον δικαιοδόχο του σήματός της όταν ο τελευταίος αρνήθηκε να κλείσει τα περίπου 200 καταστήματα που λειτουργούν στη χώρα.

Οι ανεπιτυχείς προσπάθειες των δύο σημάτων υπογραμμίζουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιες δυτικές εταιρείες και τράπεζες όταν επιχειρούν να συμμορφωθούν με τις κυρώσεις και να αποχωρήσουν από κοινοπραξίες και συνεργατικά σχήματα που έχουν δημιουργήσει εδώ και χρόνια στη χώρα.

Διαβάστε ακόμα:

Ποιος κερδίζει μέχρι τώρα τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ελβίρα Ναμπιουλίνα: Η έμπιστη τεχνοκράτης του Πούτιν, το οικονομικό χάος της Ρωσίας και οι… καρφίτσες στο πέτο

Όμηροι στα σπίτια τους χιλιάδες ιδιοκτήτες ακινήτων!