Τα κλειδιά από τα καταστήματά τους συλλέγουν οι επιχειρηματίες της εστίασης, που παραμένουν κλειστοί εδώ και πάνω από τρεις μήνες, με σκοπό να τα παραδώσουν στην κυβέρνηση, διαμαρτυρόμενοι για τη μη λήψη των κατάλληλων μέτρων για την διάσωση του κλάδου.

Όπως υπογραμμίζουν, οι επιχειρήσεις εστίασης και συναφών επαγγελμάτων κινδυνεύουν με λουκέτα.

Οι επαγγελματίες του κλάδου συγκεντρώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας και υπογράφουν και σχετική «Δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης», τονίζοντας ότι βρίσκονται στα πρόθυρα ολικής καταστροφής, αφού τόσους μήνες έχουν μηδενικούς τζίρους, ενώ οι υποχρεώσεις που «τρέχουν» απειλούν να τους αφανίσουν μόλις αρθεί η αναστολή στις πληρωμές φόρων και εισφορών. Παράλληλα, προειδοποιούν για τον άμεσο κίνδυνο εκατοντάδων λουκέτων, αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα στήριξης.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στην Αθήνα από την ΠΟΕΣΕ.

Στην ανακοίνωσή της η ΠΟΕΣΕ αναφέρει:

«Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι υποχρεώσεις. Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο φόβος, η αγανάκτηση, η αβεβαιότητα μετατρέπονται σε απελπισία και οργή.
Παραδίδουμε με πόνο ψυχής τα κλειδιά των επιχειρήσεών μας
ΤΕΤΑΡΤΗ 10 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ
στην ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ (Αθήνα)
10.00 – 14.00
Πάρτε τα κλειδιά – Δώστε μας πίσω τις ζωές μας – Ανοίξτε το οξυγόνο»
Η υπεύθυνη δήλωση που θα υπογράφουν οι επαγγελματίες:
«Υπεύθυνη δήλωση πρώην επαγγελματία Εστίασης
Οι επιχειρήσεις Εστίασης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας βάζουν οριστικά λουκέτα. Καθημερινά, οι συνάδελφοι παραδίνονται σ ένα βάναυσο πόλεμο. Το τοπίο είναι θολό, τίποτα δεν ξεκαθαρίζεται και τα δελτία τύπου δεν αποτυπώνονται στην πραγματικότητα.
Με υποσχέσεις δεν αντιμετωπίζεται ο όλεθρος, δεν πληρώνονται οι απαιτήσεις. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργούμε μόνο για να συντηρούμε τις θέσεις εργασίας, να στοιβάζουμε τιμολόγια και λογαριασμούς. Να συσσωρεύουμε χρέη και να βλέπουμε τις θυσίες και τους κόπους μιας ολόκληρης ζωής να εξανεμίζονται. 
Οι φωνές μας δεν ακούγονται δεν ευαισθητοποιούν τους κυβερνώντες. Η Εστίαση βρίσκεται πολλά χρόνια στην εντατική και αργοπεθαίνει . Απαιτεί διάσωση.
Ο εμπαιγμός δεν μπορεί να συνεχιστεί. Δεν βάζουμε πλάτη άλλο, καταντήσαμε από νοικοκυραίοι επαίτες. Οι οικογένειές μας στηρίζονται σε μας. Έχουμε δικαίωμα στην επιχειρηματικότητα.
Το ποτήρι ξεχείλισε, η οργή και η αγανάκτηση δεν μπορεί να κρυφτεί πλέον. Αδυνατούμε να συνεχίσουμε. Τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Η κοινωνία δεν θα απολαμβάνει πια τις υπηρεσίες μας.
Σας παραδίδουμε λοιπόν με πόνο, τα κλειδιά των επιχειρήσεων μας. Ξεκλειδώστε τη φυλακή μας. Επιχειρήστε εσείς, αφού θεωρείτε ότι αυτό είναι εφικτό. Εμείς, πνιγήκαμε στον ωκεανό της αδιαφορίας, της εγκατάλειψης, των υποχρεώσεων , των δανείων, των οφειλών, της φτωχοποίησης . Πάρτε τα κλειδιά κι’ ανοίξτε το οξυγόνο. Θέλουμε να ζήσουμε.
Υ.Γ Η πόρτα είναι κλειδωμένη 2 φορές. Τα λουλούδια θέλουν πότισμα, έχουν μαραθεί και το ηλεκτρικό ρεύμα είναι κομμένο, χρειάζεται επανασύνδεση. Αν χτυπήσει το τηλέφωνο καλύτερα μην το σηκώσεις. Οι λογαριασμοί βρίσκονται στο πρώτο τραπέζι δεξιά πίσω από την πόρτα.
Καλή επιτυχία και καλές δουλειές.
Ονοματεπώνυμο επαγγελματία………………..
Διακριτικός τίτλος επιχείρησης…………………
Πλήρης Διεύθυνση…………………………………..»

Δείτε φωτογραφίες από τη διαμαρτυρία στην πλατεία Συντάγματος:

 

Με δήλωσή του από την πλατεία Συντάγματοςκαι την εκδήλωση συλλογής για τα «κλειδιά της εστίασης», ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας του κλάδου Γιώργος Καββαθάς τόνισε ότι «ο κλάδος της εστίασης σήμερα βγάζει κραυγή αγωνίας, εκφράζει το φόβο και την αβεβαιότητα για το αύριο, την ανάγκη στήριξης του κλάδου κατά τη διάρκεια του παρατεταμένου lockdown».

Επανέλαβε ότι «τα μέτρα που έχει πάρει μέχρι τώρα η κυβέρνηση είναι στο πλαίσιο της ανακούφισης και μόνο» ως τώρα και υπογράμμισε ότι επίσης «χρειαζόμαστε ουσιαστικά μέτρα στήριξης όταν ο κλάδος θα επανεκκινήσει», προσδιορίζοντας τα βασικά αιτήματα της εστίασης:΅

-Πρόσβαση σε χρηματοδότηση
-κάλυψη του 100% των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για διακράτηση θέσεων εργασίας
-«κούρεμα» υποχρεώσεων που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας
-προστασία της επαγγελματικής στέγης για τουλάχιστον δύο χρόνια με απαγόρευση εξώσεων και επιδότηση ενοικίου
-«Μόνο τότε θα έχουμε μέτρα πραγματικής στήριξης που θα βοηθήσουν στην ανάκαμψη και ανάταξη του κλάδου», τόνισε ο κ. Καββαθάς.

Διαμαρτυρία πραγματοποιείται από νωρίς το πρωί  και στην παραλία της Θεσσαλονίκης μπροστά από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

Όπως ανέφερε στο GRTimes ο πρόεδρος της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπολών, καφέ – μπαρ, Νόμου Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Φιλοκώστας, από τα 2.200 καταστήματα καφεστίασης το 30% λειτουργεί με delivery και takeaway, ενώ και σε αυτά υπάρχει πτώση τζίρου που κυμαίνεται από 30 έως 50%, σε σχέση με την προ-κορωνοϊού εποχή. Ο ίδιος εξήγησε ότι εκτός Θεσσαλονίκης το πρόβλημα είναι ακόμα πιο έντονο.

«Τα πιο πολλά καταστήματα επιχείρησαν να λειτουργήσουν με υπηρεσία takeaway και delivery αλλά δεν είχαν θετικό πρόσημο», επισήμανε, τονίζοντας ότι δεν μπορούν να συντηρηθούν με αυτόν τον τρόπο λειτουργίας και ότι έτσι λειτουργούν μόνο όσες επιχειρήσεις ήταν οργανωμένες ανάλογα.

Δείτε τις εικόνες από τη διαμαρτυρία στην παραλία της Θεσσαλονίκης:

 

Υπενθυμίζεται ότι, τα καταστήματα εστίασης έκλεισαν για πρώτη φορά 14 Μαρτίου έως και τις 25 Μαΐου όπου ξανάνοιξαν υπό αυστηρά μέτρα, μέχρι να ξανακλείσουν στις 30 Οκτωβρίου έως και σήμερα που συνεχίζεται το lockdown της εστίασης.

Όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Ένωσης, Μιχάλης Επιτροπίδης, 36.000 επιχειρήσεις, δηλαδή, το 40% της εστίασης όπως εξήγησε, έμεινε εκτός της «επιστρεπτέας προκαταβολής 5», ενώ σε έρευνα που είχε πραγματοποιήσει η Ένωση στη Θεσσαλονίκη προέκυψε ότι 1/3 τον καταστημάτων θα κλείσουν αν δεν πάρουν την επιστρεπτέα αφού «είναι το μόνο μετρό ρευστότητας που έχει δώσει η κυβέρνηση αυτή την στιγμή στην εστίαση.

«Το βλέπουμε ήδη μέσα στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου. Αν από το καλοκαίρι είχαν κλείσει 50 καταστήματα, τα περισσότερα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης αλλά τόσα έκλεισαν μέσα στην εβδομάδα του Φεβρουαρίου», επισήμανε, εκτιμώντας ότι τα» λουκέτα» θα γίνουν εκατοντάδες το επόμενο διάστημα.

Διαβάστε ακόμη:

Λιανεμπόριο: Δείτε αναλυτικά τι θα λειτουργεί και υπό ποιους όρους από αύριο στην Αττική

Χαρδαλιάς – Lockdown: Τι θα ισχύει από αύριο στην Αττική – Όλα τα νέα μέτρα (vid)

Η απόφαση για τις επιταγές: «Παγώνει» η σφράγιση για τους πληττόμενους