Οι μετοχές της φινλανδικής Nokia υποχώρησαν σε χαμηλό τριών ετών, καθώς η εταιρεία τηλεπικοινωνιών έχασε μια σημαντική συμφωνία για την ανάπτυξη ενός νέου τηλεπικοινωνιακού δικτύου στις ΗΠΑ με τον κολοσσό του κλάδου AT&T.

Οι μετοχές της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Ελσίνκι Nokia σημείωναν πτώση 7% στις 9:40 π.μ. ώρα Λονδίνου, μετά την είδηση ότι η AT&T θα συνεργαστεί με τη σουηδική ανταγωνίστρια Ericsson, η οποία θα κατασκευάσει εξοπλισμό 5G για το έργο στο εργοστάσιό της στο Λούισβιλ του Τέξας. Οι εισηγμένες στη Στοκχόλμη μετοχές της Ericsson σημείωναν άνοδο 7,4%.

Η AT&T θα μπορούσε να δαπανήσει σχεδόν 14 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πενταετούς σύμβασης με την Ericsson, δήλωσαν οι εταιρείες τη Δευτέρα. Η συνεργασία καλύπτει την ανάπτυξη ενός ανοικτού δικτύου ραδιοπρόσβασης (Open RAN) στις ΗΠΑ, το οποίο η AT&T αναμένει να χρησιμοποιήσει για το 70% της κίνησης του ασύρματου δικτύου της μέχρι τα τέλη του 2026.

Η απόφαση για τη σύμπραξη επιφέρει σημαντικό πλήγμα στη Nokia μέσω της απώλειας μεριδίου αγοράς ως προμηθευτής της AT&T, η οποία θα επιδιώξει την αντικατάσταση του υπάρχοντος εξοπλισμού σε πολλά σημεία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Nokia, Pekka Lundmark, χαρακτήρισε την είδηση «απογοητευτική», αλλά δήλωσε ότι η εταιρεία παραμένει «πλήρως δεσμευμένη» στο Open RAN και έχει στρατηγική για την ποικιλομορφία των δραστηριοτήτων της και τη βελτίωση της κερδοφορίας της.

Η εταιρεία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με μια προβληματική οικονομική εικόνα, μετά την κατακόρυφη πτώση των κερδών της κατά το τρίτο τρίμηνο, καθώς οι πελάτες περικόπτουν το κόστος.

Τη Δευτέρα δήλωσε ότι αναμένει ότι τα έσοδα από την AT&T στον τομέα των δικτύων κινητής τηλεφωνίας, τα οποία αντιστοιχούσαν στο 5-8% των καθαρών πωλήσεων του έτους μέχρι σήμερα, θα μειωθούν τα επόμενα δύο έως τρία χρόνια. Ανέφερε δε ότι ένα προαναγγελθέν σχέδιο περικοπής κόστους, το οποίο ανακοίνωσε τον Οκτώβριο ότι θα περικόψει έως και 14.000 θέσεις εργασίας, θα μετριάσει εν μέρει τον αντίκτυπο της απόφασης της AT&T. Η Nokia θα συνεχίσει να προμηθεύει την AT&T με προϊόντα και υπηρεσίες σε διάφορους άλλους τομείς.

Ο αμερικανικός τιτάνας συνεργάζεται επίσης με εταιρείες όπως η ιαπωνική Fujitsu, η Intel και η Dell.

«Με αυτή τη συνεργασία, θα ανοίξουμε τα δίκτυα ραδιοπρόσβασης, θα προωθήσουμε την καινοτομία, θα τονώσουμε τον ανταγωνισμό και θα συνδέσουμε περισσότερους Αμερικανούς με το 5G και τις οπτικές ίνες», ανέφερε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος του δικτύου της AT&T, Κρις Σάμπαρ, σε δήλωσή του.

Διαβάστε ακόμη

Enimex: Η «βλάβη» της… βαλβίδας, το μαζικό σφυρί και ο «καβγάς» ΕΤΕ-Intrum (pics)

Ο Μητσοτάκης και το φορολογικό και ο γάμος (που σχόλασε…), οι 11 και ο Στέφανος, ο τελικός Champions League Cosmote-Nova και το ράλι στα crypto 

«Χαμός» με το επίδομα θέρμανσης – Ξεπέρασαν τις 880.000 οι αιτήσεις

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ