Η διασύνδεση του οικοσυστήματος των ελληνικών startup με τις βιομηχανίες της χώρας διατηρείται σταθερά σε πρώτο πλάνο για τον ΣΕΒ.

Μέσα από την σειρά των συναντήσεων που πραγματοποιούνται με πρωτοβουλία του Συνδέσμου μεταξύ των νεοφυών εταιριών οι οποίες συμμετέχουν στο πρόγραμμα των Business Days και ορισμένων εκ των κορυφαίων επιχειρήσεων που διαθέτουν «ελληνικό DNA» ή δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά, ο στόχος είναι η καλλιέργεια και η εδραίωση μιας κουλτούρας καινοτομίας και συνεργασιών.

Όπως αναφέρουν στο newmoney πηγές του ΣΕΒ οι 5 βιομηχανίες που έδωσαν μέχρι σήμερα το παρών στα τετ α τετ με τους εκπροσώπους και τα στελέχη ανερχόμενων startups στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project είναι οι Apivita, Anfarm, Vioryl, Papoutsanis και Mapei.

Πιο πρόσφατα ραντεβού ήταν αυτά με την κορυφαία ελληνική σαπωνοποιία και μια από τις αρχαιότερες επιχειρήσεις, την Παπουτσάνης (η οποία υπάρχει από το 1870), καθώς επίσης και με μια άλλη ισχυρή βιομηχανία, παγκόσμιο ηγέτη στην παραγωγή συγκολλητικών, στεγανωτικών και χημικών προϊόντων για την οικοδομική βιομηχανία με δραστηριότητες και στην Ελλάδα, την Mapei.

Προηγήθηκε η παρουσία της πρωτοπόρου στην κατηγορία της παρασκευής φυσικών καλλυντικών Apivita στα Business Days, η οποία δημιουργήθηκε από το Νίκο και τη Νίκη Κουτσιανά πριν από αρκετές δεκαετίες και εξαγοράστηκε το 2017 από την ισπανική Puig (το 2021 παραχωρήθηκε και το εναπομείναν ποσοστό των ιδρυτών της).

Επίσης, αυτή της φαρμακευτικής Anfarm με πορεία άνω των πέντε δεκαετιών στον κλάδο και παγκόσμιο αποτύπωμα, με έδρα την Κηφισιά και της Vioryl, άλλης μιας ιστορικής ελληνικής χημικής βιομηχανίας παραγωγής βιομηχανικών αρωμάτων, αρωμάτων τροφίμων και άλλων προιόντων και υλών, που ξεκίνησε την διαδρομή της από το 1946.

Σε φάση προγραμματισμού βρίσκονται από τον ΣΕΒ και άλλες συναντήσεις ανάμεσα σε βιομηχανίες με ισχυρό «αποτύπωμα» και διακεκριμένες ελληνικές startups για το άμεσο χρονικό διάστημα.

Στόχος η ανάπτυξη συνεργασιών

Σύμφωνα με πηγές του Συνδέσμου, τα Business Days αποτελούν μια από τις σημαντικότερες δράσεις ενίσχυσης της καινοτομίας που προσφέρει ο Τομέας Βιομηχανίας, Ανάπτυξης, Τεχνολογίας και Καινοτομίας του ΣΕΒ σε startups, spin-offs, ερευνητικές ομάδες  αλλά και τις επιχειρήσεις μέλη του.

Σκοπός των Business Days, όπως τονίζεται, είναι να φέρουν σε επαφή νεοφυείς επιχειρήσεις που καινοτομούν σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και πανεπιστήμια/ερευνητικά κέντρα, με τις επιχειρήσεις της βιομηχανίας με στόχο την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και τη δημιουργία μελλοντικών συνεργασιών.

Πώς λειτουργούν;

Διεξάγονται με φυσική παρουσία είτε στα γραφεία του ΣΕΒ είτε στις εγκαταστάσεις της ενδιαφερομένης επιχείρησης.

Η επίσκεψη αυτή προσφέρει στις startups και τα ερευνητικά κέντρα μια ολοκληρωμένη εμπειρία και εικόνα του κλάδου δραστηριότητας της επιχείρησης.

Μέσα από τα Business Days, στελέχη των startups και ερευνητές συναντούν υψηλόβαθμα στελέχη των επιχειρήσεων μελών του ΣΕΒ, για να τους παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες που μπορούν να δώσουν λύσεις στις ανάγκες τους, σε επίπεδο παραγωγής και όχι μόνο, μας εξηγούν αρμόδιες πηγές.

Για τον επίλογο, εκ μέρους του ΣΕΒ αναφέρεται ότι στόχος του είναι να συμβάλλει στην προώθηση και ενσωμάτωση της καινοτομίας στη λειτουργία των επιχειρήσεων της βιομηχανίας και κυρίως στη δημιουργία κουλτούρας καινοτομίας στο επιχειρηματικό οικοσύστημα, ενώ προσβλέπει και στη ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων, startups και ερευνητικών κέντρων.

Διαβάστε ακόμη

Επιστροφές φόρου: «Ζεστό χρήμα»  άμεσα για 1 στους 5 φορολογούμενους

Τα τρία μετά-Πάσχα γκάλοπ, η κόντρα του Καμπουρίδη, το deal Σταθόπουλου-Σόλακ και το μέρισμα της Εθνικής

Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων: «Τι μπορεί να διδαχτεί η Ελλάδα από το Ιρλανδικό μοντέλο» (pics + tweets)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ