Πτώση σημειώνει η μετοχή της EssilorLuxottica, εξαιτίας της καθυστέρησης ανακοίνωσης των πολυαναμενόμενων σχεδίων για τη μετά τη συγχώνευση εποχή, αλλά και της υπόνοιας που υπάρχει για σύγκρουση σε ηγετικό επίπεδο στο εσωτερικό της εταιρείας που κατασκευάζει τους φακούς Varilux και τα γυαλιά Ray-Ban.

Η εταιρεία που δημιουργήθηκε μετά τη συγχώνευση ύψους 46 δισ. ευρώ της γαλλικής Essilor και της ιταλικής Luxottica δυο χρόνια πριν ανακοίνωσε αποτελέσματα για πρώτη φορά.

Παράλληλα δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε εξοικονόμηση κοστών και προέβλεψε ισχυρότερα έσοδα για φέτος, ωστόσο αυτό δεν «έσωσε» τη μετοχή, καθώς επικράτησαν οι ανησυχίες για την επόμενη ημέρα διακυβέρνησης, αλλά και η αναβολή της Ημέρας Επενδυτών όπου θα παρουσίαζε τα σχέδια για τη μελλοντική στρατηγικής της.

Η ημερομηνία μετατέθηκε για τις 18 Σεπτεμβρίου, χωρίς να προβάλλεται κάποια δικαιολογία.

Πάντως, η EssilorLuxottica προέβλεψε αύξηση πωλήσεων 3,5%-5% για φέτος σε διαρκή συναλλαγματική βάση, ενώ άφησε αμετάβλητο τον στόχο για ετήσια εξοικονόμηση 600 εκατ. ευρώ σε ορίζοντα πενταετίας, μέσω της βελτίωσης προϊόντων, logistics και περιστολής κοστών.

Κατά τις πρωινές συναλλαγές η μετοχή σημείωνε απώλειες σχεδόν 5% στα 103,45 ευρώ. Η Citigroup διατήρησε τη σύσταση πώλησης για τη μετοχή.

Αν και η συγχώνευση χαρακτηρίστηκε από πολλούς επενδυτές ως μια έξυπνη στρατηγική κίνηση, δεδομένης της προσδοκίας για έντονη ζήτηση στο μέλλον για τα προϊόντα τους, κάποιοι μέτοχοι εξέφρασαν δημόσια τις ανησυχίες τους για ζητήματα διακυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους όρους της συγχώνευσης, ο Leonardo Del Vecchio, ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος της Luxottica, και ο διευθύνων σύμβουλος της Essilor, Hubert Sagnieres, μοιράζονται εξουσίες για τα τρία πρώτα χρόνια.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι θα αναζητήσει νέο CEO μέχρι τα τέλη του 2020, αλλά οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι στο παρασκήνιο παίζεται μια μάχη εξουσίας.

Σε ό,τι αφορά τα πρώτα αποτελέσματα της νέας εταιρείας, τα έσοδα της EssilorLuxottica αυξήθηκαν κατά 3,2% πέρυσι στα 16,16 δισ. ευρώ σε σταθερή συναλλαγματική βάση ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε 1,9 δισ. ευρώ, με πτώση 1,7% σε προσαρμοσμένη βάση.

Με συναλλαγματική επίπτωση 4,4% λόγω της έκθεσης της εταιρείας στο αμερικανικό δολάριο, η εταιρεία ανακοίνωσε πτώση 1,2% στα έσοδα. Το προσαρμοσμένο περιθώριο λειτουργικών κερδών ανήλθε στο 15,9 από 16,5 το 2017.

Σύμφωνα με τη Refinitiv, οι αναλυτές ανέμεναν καθαρά κέρδη 1,6 δισ. ευρώ και έσοδα 15 δισ.