Σε συζητήσεις με τις πιστώτριες τράπεζες για την εξαγορά των δανείων της «Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ ΑΕΕ», δικαιοδόχου των Starbucks στην ελληνική και κυπριακή αγορά, εισέρχεται η επενδυτική εταιρεία ECM Partners.

Η κυπριακών συμφερόντων επενδυτική εταιρεία του Σάββα Λιασή ( Chairman και Co-Managing Partner της ECM) που πρόσφατα απέκτησε τον έλεγχο της «Παυλίδης Μάρμαρα» βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για την εξαγορά δανείων ονομαστικής αξίας περίπου 25 εκατ. ευρώ της «Μαρινόπουλος Εταιρία Καφέ» από τις Cepal Hellas, DoValue, Intrum, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Η εταιρεία βιώνει χρόνια που διαχειρίζεται το σήμα και το δίκτυο των Starbucks στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με σοβαρά οικονομικά προβλήματα, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις τελευταίες δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις. Λειτουργεί 27 καταστήματα στη χώρα μας (εξαιρουμένων όσων λειτουργούν εντός αεροδρομίων) απασχολώντας περί τα 300 άτομα και σύμφωνα με τα τελευταία οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε, αυτά του 2020, εμφάνισε ζημιές 3,3 εκατ. ευρώ, ενώ και οι πωλήσεις ήταν αισθητά μειωμένες, κατά 33%, κατερχόμενες σε 11 εκατ. από 16,5 εκατ. το 2019, ενώ σε χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα της προ πανδημίας εποχή υπολογίζονται και τα έσοδα του 2021. Ο βραχυπρόθεσμος δανεισμός φτάνει στα 24,9 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 11,7 εκατ. ευρώ αφορούν σε ομολογιακό δάνειο. Παράλληλα, στην έκθεση του ορκωτού ελεγκτή που συνοδεύει τον ισολογισμό του 2020 γίνεται αναφορά για «ουσιώδη αβεβαιότητα, που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας».

Σημειώνεται πως η εκμετάλλευση και χρήση του σήματος της Starbucks από τη Μαρινόπουλος (MarinopoulosCoffeeCompany), ολοκληρώθηκε στις 30 Νοεμβρίου, έχοντας πάρει εξάμηνη παράταση από τον Μάιο του 2022, οπότε και έληγε η σύμβαση με την αμερικανική πολυεθνική. Στην οικονομική έκθεση του 2020, η Μαρινόπουλος ανέφερε ότι βρισκόταν σε συζητήσεις με τον κολοσσό του καφέ για την πολυετή ανανέωση της σύμβασης του franchise agreement.

Η Elements Capital Management (ECM Partners) του Σάββα Λιασή το 2020 είχε αποκτήσει μαζί με τη York Capital τον αποκαλούμενο Νότιο Τομέα της Famar, δηλαδή τις δραστηριότητες της φαρμακοβιομηχανίας σε Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία, εταιρείας που ανήκε στον όμιλο Μαρινόπουλο. Το ECM πλέον διαθέτει τέσσερα γραφεία σε Κύπρο, Κροατία, Σλοβενία και Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Lambrook School: Αυτό είναι το θρυλικό σχολείο “κλειστό club” όπου φοιτά το αύριο της βρετανικής βασιλικής οικογένειας

Το νέο εργοστάσιο της Prada είναι ένα πράσινο έργο Τέχνης στην καρδιά της Τοσκάνης

Μητσοτάκης, στρατηγική και Ιερώνυμος, ο stealth μπίζνεσμαν που έκοψαν οι τράπεζες, το PR boy και ο Μυστακίδης