Η Lufthansa κάνει έκκληση στους μετόχους να εμφανιστούν στη Γενική Συνέλευση προκειμένου να εγκρίνουν το έκτακτο πακέτο διάσωσης των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ – ή ρισκάρουν να ρίξουν τη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης σε χρεοκοπία.

Η διοίκηση είπε την Τετάρτη ότι αναμένει ότι η συμμετοχή στη συνεδρίαση των μετόχων της στις 25 Ιουνίου δε θα φτάσει το 50% των συνολικών ψήφων, πράγμα που σημαίνει ότι – βάσει καταστατικού – απαιτούνται τα δύο τρίτα των παρόντων μετόχων να ψηφίσουν υπέρ του πακέτου προκειμένου να εγκριθεί.

Εάν η συμμετοχή φτάσει το 50% συν μία ψήφο, τότε απαιτείται απλή πλειοψηφία για να περάσει το μέτρο.

H δραματική έκκληση –  το τελευταίο επεισόδιο στην περιπέτεια της διάσωσης που κρατάει ήδη ένα μήνα – έρχεται λίγες μέρες πριν από την κεντρική ψηφοφορία που είχε σκοπό να σώσει ένα από τα πιο αξιοσέβαστα σύμβολα της γερμανικής επιχειχηρηματικότητας.

Η Lufthansa είπε ότι πιθανότατα θα αναγκαστεί να κινήσει τη διαδικασία αφερεγγυότητας εάν η συμφωνία καταργηθεί και δεν βρεθεί άλλη λύση.

Ο αερομεταφορέας αντιμετωπίζει κρίση ρευστότητας μετά τον ουσιαστικό μηδενισμό των εσόδων λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Η Lufthansa είπε αυτόν τον μήνα ότι θα είχε πρόβλημα να καλύψει τη μισθοδοσία από τον Ιούλιο.

«Το διοικητικό συμβούλιο καλεί επειγόντως όλους τους ιδιώτες και θεσμικούς μετόχους να ασκήσουν τα δικαιώματα ψήφου τους και να συμμετάσχουν στην απόφαση σχετικά με το μέλλον της εταιρείας», ανέφερε η δήλωση της Lufthansa.

Κυβερνητικό μερίδιο

Με τη Lufthansa να παλεύει για την επιβίωση της μετά την καθήλωση του στόλου της, το Βερολίνο αυτό το μήνα πρότεινε ένα πακέτο δανείων και επενδύσεων σε μετοχές για να κρατήσει τον αερομεταφορέα εν ζωή.

Αυτό το πακέτο προβλέπει πως η Lufthansa θα εκδώσει πακέτο μετοχών 20% προς την γερμανική κυβέρνηση στην ονομαστική τιμή των 2,56 ευρώ ανά μετοχή – κάτι που πρέπει να εγκριθεί από τους μετόχους στη διαδικτυακή Γενική Συνέλευση της επόμενης εβδομάδας.

Τα συνδικάτα της Lufthansa, επί του παρόντος που διαπραγματεύονται με τη διοίκηση το πακέτο αναδιάρθρωσης επίσης κάνουν έκκληση στους μετόχους να υποστηρίξουν τη συμφωνία, καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο αποτυχίας.

Πίεση μετόχων

Η Lufthansa αντιμετωπίζει επίσης αυξανόμενη πίεση από τον κορυφαίο μέτοχό της να αλλάξει τη συμφωνία.

Ο δισεκατομμυριούχος Χέρμαν Τιλ είπε στην εφημερίδα FAZ ότι είχε αυξήσει το μερίδιό του στην αεροπορική εταιρεία. Είναι πλέον πάνω από το 15%, δήλωσε η Lufthansa την Τετάρτη.

Αν και έχει σταματήσει πλέον να τοποθετείται ανοιχτά εναντίον του σχεδίου διάσωσης και να λέει πως θα το καταψηφίσει, ο Τιλ είπε στην εφημερίδα ότι ήταν δυσαρεστημένος με τους όρους διάσωσης που θα απομειώσει το μερίδιο των υφιστάμενων μετόχων και θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να αποκτήσει μετοχές με έκπτωση για μερίδιο που μπορεί να φτάσει ως και το 25% της εταιρείας.