Την επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας μπαταριών λιθίου σε 3,2GWh τον χρόνο γνωστοποίησε η Sunlight Group Συστήματα Αποθήκευσης Ενέργειας με ανακοίνωσή της. Η αύξηση θα επιτευχθεί με την εγκατάσταση τεσσάρων αυτόματων γραμμών συναρμολόγησης στα εργοστάσια της εταιρείας στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα μηχανήματα και τον εξοπλισμό προμηθεύει η εταιρεία μηχανικής τεχνολογίας Manz AG και συνιστούν επένδυση πολλών εκατομμυρίων από πλευράς Sunlight. Η Manz εξειδικεύεται στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη γραμμών παραγωγής και ανέλαβε να παραδώσει τις τέσσερις αυτόματες γραμμές στις εγκαταστάσεις της Sunlight Group.

Τρεις εξ αυτών προορίζονται για το βιομηχανικό συγκρότημα και βασική μονάδα παραγωγής της εταιρείας στην Ξάνθη και μία για τη νέα εγκατάσταση συναρμολόγησης μπαταριών λιθίου, που η Sunlight δημιουργεί στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας.

Η πρώτη γραμμή της Ξάνθης έχει τεθεί σε λειτουργία από τον Αύγουστο 2022, πλην της εγκατάστασης για πριν και μετά τη συναρμολόγηση, και σύντομα θα αυξηθεί η σχετική παραγωγή. Οι υπόλοιπες τρεις γραμμές πρόκειται να εγκατασταθούν ως το 3ο τρίμηνο του 2023.

Η λειτουργία και των τεσσάρων γραμμών αναμένεται να αυξήσει τη συνολική δυναμικότητα συναρμολόγησης της Sunlight σε μπαταρίες λιθίου για βιομηχανική ηλεκτροκίνηση σε 3,2GWh τον χρόνο.

Οι γραμμές συναρμολόγησης αποτελούν σημαντικό παράγοντα της παραγωγικής διαδικασίας, όπου τα διάφορα μέρη της μπαταρίας συναρμολογούνται σε πλήρη συστήματα, σύμφωνα με τις ακριβείς προδιαγραφές των πελατών. Κι ενώ συνεχίζεται ο εξηλεκτρισμός διαφόρων κλάδων της παγκόσμιας οικονομίας με τη χρήση τεχνολογίας λιθίου, αυξάνεται και η ζήτηση για εξατομικευμένες λύσεις αποθήκευσης ενέργειας.

Βασικό πλεονέκτημα των νέων γραμμών συναρμολόγησης της Sunlight είναι η μεγάλη παραγωγική τους ευελιξία, σε συνδυασμό με τον υψηλό αυτοματισμό. Δίνουν τη δυνατότητα αναπροσαρμογής ρυθμίσεων και εξαρτημάτων μέσα σε λίγα λεπτά ώστε να παράγουν διαφορετικά σχέδια και μοντέλα μπαταρίας.

Κι έτσι, απαντούν σε διαφοροποιημένες ανάγκες της αγοράς, καθώς εξοικονομούν χρόνο και, κατά συνέπεια, κόστος. Το μοναδικό αυτό χαρακτηριστικό είναι αποτέλεσμα 15μηνης συνεργασίας ανάμεσα στη Sunlight Group και τη Manz για την συν-ανάπτυξη των γραμμών, ώστε να ανταποκρίνονται απόλυτα στις παραγωγικές ανάγκες της Sunlight – τωρινές και μελλοντικές.

Ο Λάμπρος Μπίσαλας, διευθύνων σύμβουλος της Sunlight Group, δήλωσε: «H Sunlight υλοποιεί μεθοδικά ένα τεράστιο επενδυτικό πλάνο που φέρνει την εταιρεία στο προσκήνιο των διεθνών εξελίξεων στον κλάδο της μπαταρίας, τεχνολογίας ιόντων-λιθίου αλλά και μολύβδου-οξέος. Η απόφαση είναι σαφής: η Sunlight Group να καταστεί η αδιαπραγμάτευτη επιλογή για τους πελάτες μας σε ό,τι αφορά τεχνολογικές εξελίξεις, σύγχρονη αλυσίδα εφοδιασμού, και παραγωγική δυνατότητα.

Αυτή η σημαντική παραγγελία, η μεγαλύτερη για τέτοιου είδους βιομηχανικό εξοπλισμό στο δυτικό ημισφαίριο έως σήμερα, καταδεικνύει ότι έχουμε και το όραμα αλλά και τον ισολογισμό για να υποστηρίξουμε τα σχέδιά μας. Εστιάζουμε στην εξυπηρέτηση των πελατών μας προσφέροντάς τους προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, έγκαιρα, και σε ανταγωνιστικές τιμές. Είμαι πολύ περήφανος για τη διεύθυνση Έρευνας & Ανάπτυξης που συν-ανέπτυξε αυτήν τη γραμμή παραγωγής με τους συνεργάτες μας στη Manz, με αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Το εργοστάσιο της Ξάνθης καθίσταται πια πραγματικό gigafactory με εγκατεστημένη παραγωγική δυναμικότητα που ξεπερνά τις 12 GWh τον χρόνο σε προϊόντα λιθίου και μολύβδου, ενώ η εγκατάστασή μας στο Mebane της Βόρειας Καρολίνας γίνεται το επίκεντρο των βιομηχανικών εξελίξεων στην τεχνολογία λιθίου στις ΗΠΑ, ως το πιο σύγχρονο, τεχνολογικά ανεπτυγμένο και υψηλής δυναμικότητας εργοστάσιο συναρμολόγησης μπαταριών του είδους στη χώρα.

Όλες οι επενδύσεις μας στοχεύουν στο να απαντούν στις αυξανόμενες ανάγκες των πελατών μας και είμαστε απόλυτα συγκεντρωμένοι σε αυτόν το στόχο».

Ο Martin Drasch, διευθύνων σύμβουλος της Manz AG, σημείωσε: «Έχουμε δεκαετίες εμπειρίας και καινοτομίας σε μηχανική υψηλής τεχνολογίας και σε λύσεις για την παραγωγή μπαταριών. Ως ειδικοί πλέον στον χώρο, με εξειδίκευση στον κλάδο γραμμών παραγωγής έξυπνης τεχνολογίας, είμαστε ενθουσιασμένοι για τη συνεργασία μας με τη Sunlight Group και υποστηρίζουμε τη φιλόδοξη ανάπτυξή της.

Η Sunlight απαντά στην παγκόσμια ζήτηση για εξηλεκτρισμό με ταχείς ρυθμούς, και από πλευράς μας προμηθεύουμε την εταιρεία με ποιοτικές και αποτελεσματικές λύσεις, ενισχύοντας τις προσπάθειες για ένα βιώσιμο μέλλον. Χάρη στη στενή συνεργασία μεταξύ των ομάδων έργου της Sunlight και της Manz, ειδικά κατά τη φάση ανάπτυξης της γραμμής, κατορθώσαμε να συν-δημιουργήσουμε μία εξαιρετικά αποτελεσματική και ευέλικτη γραμμή παραγωγής που επιτρέπει στους συνεργάτες μας στη Sunlight Group να παράγουν διαφορετικές συστοιχίες μπαταριών λιθίου, με απλές αλλαγές εξαρτημάτων.

Κατά τη φάση της συν-ανάπτυξης εστιάσαμε επίσης σε χαρακτηριστικά όπως το σύστημα εντοπισμού και παρακολούθησης δεδομένων του προϊόντος, καθώς και εκτίμησης χρόνου λειτουργίας, απόδοσης και αποτελεσματικότητας».

Διαβάστε ακόμη

Στουρνάρας: Η άνοδος των επιτοκίων θα φέρει αύξηση στα «κόκκινα» δάνεια

JP Morgan: Κομβικό σημείο για την πορεία της Ελλάδας οι εκλογές του 2023

Ευρωκοινοβούλιο: Οδηγία για αύξηση της παρουσίας γυναικών στα ΔΣ των επιχειρήσεων