Τα τελευταία χρόνια ακούμε συνεχώς θετικές ειδήσεις από τον κλάδο της τεχνολογίας στη χώρα μας. Εξαγορές εκατοντάδων εκατομμυρίων από τεχνολογικούς κολοσσούς, όπως αυτή της Softomotive από τη Microsoft, και χρηματοδοτήσεις δεκάδων εκατομμυρίων προς ελληνικές τεχνολογικές εταιρείες από ξένους επενδυτές είναι πλέον ένα σύνηθες γεγονός.

Η γνωστή σε όλους μας Skroutz πρόσφατα ανακοίνωσε την εξαγορά μιας άλλης μικρότερης startup, για να επεκταθεί στη διανομή παραγγελιών στον τελικό καταναλωτή, ενώ η Signal Group πριν από λίγες εβδομάδες ανακοίνωσε τη δημιουργία επενδυτικού βραχίονα με σκοπό τη χρηματοδότηση εταιρειών τεχνολογίας στον χώρο της ναυτιλίας. Αναμφισβήτητα όλα αυτά είναι δείγματα ανάπτυξης, δυναμισμού και ωρίμανσης του τοπικού οικοσυστήματος.

Από την άλλη, οι εννέα στις δέκα μεγαλύτερες επιχειρήσεις παγκοσμίως είναι πλέον εταιρείες τεχνολογίας. Η Zoom μέσα στην πανδημία έφτασε να αξίζει περισσότερο από τις επτά μεγαλύτερες αεροπορικές εταιρείες στον κόσμο, ενώ η Tesla αποτιμάται περισσότερο από τις εννέα μεγαλύτερες παραδοσιακές αυτοκινητοβιομηχανίες. Κατά την περίφημη δήλωση του μεγάλου Αμερικανού επενδυτή Μαρκ Αντρίσεν: «Software is eating the world».

Τελικά, λοιπόν, στην Ελλάδα έχουμε επιταχύνει τον βηματισμό μας ή απλώς δεχόμαστε τα απόνερα του τεράστιου τεχνολογικού κύματος που σαρώνει τον πλανήτη; Εχει τη δυναμική ο τεχνολογικός τομέας να συνεισφέρει ουσιαστικά στο ΑΕΠ της χώρας τα επόμενα χρόνια ή τουλάχιστον να έχει επιδραστικό χαρακτήρα, ώστε να μπολιάσει την υπόλοιπη οικονομία με καινοτομία και εξωστρέφεια;

Η απάντηση δεν μπορεί ακόμα να δοθεί, σίγουρα όμως πρέπει να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μη μείνουμε πίσω άλλη μία φορά. Υπάρχουν κάποια θετικά δείγματα. Για πρώτη φορά η ελληνική πολιτεία κινείται στη σωστή κατεύθυνση με γοργά βήματα.

Μια σειρά κινήτρων για προσέλκυση επενδύσεων και ταλέντου, μαζί με ένα νομοθετικό πλαίσιο που διευκολύνει τη λειτουργία εταιρειών με έμφαση στην έρευνα και ανάπτυξη, δημιουργεί ένα πιο γόνιμο έδαφος, αυτό όμως από μόνο του δεν αρκεί. Οι πρωταγωνιστές αυτής της προσπάθειας, οι επιχειρηματίες, οι επενδυτές, οι επιστήμονες και οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που θα παίξουν τον καθοριστικό ρόλο.

Το τέλος της πανδημίας θα μας βρει σε έναν διαφορετικό κόσμο. Εχουμε μια πρωτοφανή επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας και της κοινωνίας. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι η τεχνολογία είναι η μεγάλη νικήτρια αυτής της παγκόσμιας δοκιμασίας. Λέξεις όπως ηλεκτρονικό εμπόριο, τηλεργασία, digital nomads, Zoom και cloud έχουν γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας.

Χαρακτηριστικά ο Σάτια Ναντέλα, CEO της Microsoft, έχει δηλώσει ότι λόγω της πανδημίας όσα πιστεύαμε ότι θα δούμε την επόμενη δεκαετία κατά πάσα πιθανότητα θα συμβούν πριν από το 2025.

Οι αλλαγές αυτές θα έχουν μόνιμο χαρακτήρα. Πολλά πράγματα ως προς το επιχειρείν θα γίνονται πλέον εξ αποστασέως. Απ’ ό,τι φαίνεται, στην ψηφιακή οικονομία η φυσική θέση στον χάρτη θα παίζει έναν μικρότερο, ίσως διαφορετικό ρόλο.

Ταυτόχρονα, άλλοι παράγοντες, όπως ο τεράστιος ανταγωνισμός για ταλέντο αλλά και η βελτίωση των τεχνολογικών υποδομών, οδηγούν σε μια τεχνολογική αποκέντρωση από την Αμερική προς μικρότερες περιφερειακές χώρες. Αυτή είναι η μεγάλη ευκαιρία της χώρας μας να κάνει ένα άλμα προς την οικονομία της καινοτομίας και της τεχνολογίας.

Η Επιτροπή Καινοτομίας του ΣΕΒ και το Endeavor Greece εργάζονται εδώ και χρόνια σε αυτή την κατεύθυνση. Αυτή, λοιπόν, την κρίσιμη στιγμή ενώνουν τις δυνάμεις τους ώστε να φέρουν κοντά Ελληνες από τον χώρο της τεχνολογίας και της καινοτομίας στην Ελλάδα και το εξωτερικό, σε μια πρωτοβουλία που ονομάζεται Innovative Greeks.

Το διαδικτυακό συνέδριο με τον ομώνυμο τίτλο, το οποίο θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Μαρτίου, σηματοδοτεί την επίσημη έναρξη αυτής της προσπάθειας. Καλούμε όποιον αισθάνεται μέρος αυτού του κοινού οράματος να συμμετάσχει ενεργά. Περισσότερες πληροφορίες για το συνέδριο υπάρχουν στο www.innovativegreeks.gr.

*Ο Μάνος Μαγιάτης είναι ιδρυτής και CTO της Workable, ιδρυτικού μέλους της Επιτροπής Καινοτομίας του ΣΕΒ 

Διαβάστε ακόμη

Το τεστ Πελώνη, η Ναυτεμπορική, τα εξώδικα των «Αστέρων Τρίπολης» και ο εφοπλιστής Πριόβολος 

Στο «ραντάρ» των επενδυτών η αγορά γραφείων στην Ελλάδα – Deals 1 δισ. ευρώ εν μέσω Covid 19

Κούρεμα ενοικίων: Κόπηκαν από τις αποζημιώσεις 110.000 αιτήσεις