Η Wolt με ανακοίνωσή της έδωσε τη δική της πλευρά για τα αιτήματα των διανομέων της που προχώρησαν σε κινητοποιήσεις, υποστηρίζοντας ότι «με το νέο μοντέλο τον Φεβρουάριο του 2023, η μέση αμοιβή ανά ώρα, εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, φτάνοντας τον Μάρτιο του 2023 τα €8.40».

Σύμφωνα με την εταιρεία, από τις αρχές του 2023 αναβαθμίστηκε η πλατφόρμα για όλες τις αγορές ανά τον κόσμο, με αποτέλεσμα να γίνεται υπολογισμός της αμοιβής μέσω του αναβαθμισμένου αλγορίθμου. Με αυτόν τον τρόπο υπολογίζονται κριτήρια όπως η ώρα, η απόσταση, η προσβασιμότητα στον έμπορο ή τον πελάτη και η διαθεσιμότητα των διανομέων, ενώ κάθε διανομέας – συνεργάτης μπορεί εκ των προτέρων να δει την αμοιβή και έχει δικαίωμα να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει.

Η Wolt αναφέρεται και στο θέμα της ασφάλειας των διανομέων, επισημαίνοντας ότι παρέχει από τον Απρίλιο του 2021 δωρεάν επιπλέον πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης σε περίπτωση ατυχήματος προς όλους τους συνεργαζόμενους διανομείς και παρέχεται εξοπλισμός ασφαλείας σε κάθε διανομέα.

Πάντως, οι εργαζόμενοι που μετείχαν στην κινητοποίηση ζήτησαν να μην γίνει καμία μείωση των αποδοχών τους και επαναφορά τους στα επίπεδα του Μαρτίου 2022, οπότε και προβλεπόταν αποζημίωση 0,40 λεπτά ανά χιλιόμετρο από το πρώτο μέτρο.

Επίσης, ζητούν να σταματήσει η αδήλωτη εργασία και να υπάρξουν συμβάσεις αορίστου απευθείας με τη Wolt, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα σε όσους διανομείς εργάζονται μέσω έμμεσου εργοδότη.

Τέλος, ζητούν να χορηγηθούν δωρεάν όλα τα απαραίτητα μέτρα ατομικής προστασίας, κράνος, μπουφάν μηχανής, εξοπλισμό, όπως και να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Wolt:

«Σε συνέχεια των κινητοποιήσεων μερίδας συνεργατών διανομέων για να εκφράσουν την αντίθεσή τους σε ορισμένα σημεία της συνεργασίας μας, από την πλευρά μας στη Wolt, θεωρούμε πως είναι σημαντικό να διευκρινίσουμε τα παρακάτω.

Αναφορικά με το θέμα των αμοιβών, διευκρινίζουμε ότι με το νέο μοντέλο που παρουσιάστηκε στους συνεργάτες διανομείς τον Φεβρουάριο του 2023, η μέση αμοιβή ανά ώρα, εμφανίζεται αυξημένη κατά 5,2% σε σχέση με πέρυσι την ίδια περίοδο, φτάνοντας τον Μάρτιο του 2023 τα €8.40.

Η Wolt, στις αρχές του 2023, προχώρησε σε αναβάθμιση της πλατφόρμας της για όλες τις αγορές ανά τον κόσμο και πλέον η διαδικασία υπολογισμού της αμοιβής πραγματοποιείται μέσω του αναβαθμισμένου αλγορίθμου της, ο οποίος υπολογίζει κριτήρια όπως η ώρα, η απόσταση, η προσβασιμότητα στον έμπορο ή τον πελάτη και η διαθεσιμότητα των διανομέων, δίνοντας τη δυνατότητα για αύξηση του ωριαίου εισοδήματος. Αξίζει μάλιστα να αναφέρουμε ότι πλέον κάθε διανομέας – συνεργάτης έχει τη δυνατότητα να βλέπει την αμοιβή της διανομής εκ των προτέρων και έχει το δικαίωμα να την αποδεχθεί ή να την απορρίψει, χωρίς μάλιστα κανένα περιορισμό ως προς τον αριθμό των απορρίψεων.

Από την πρώτη ημέρα δραστηριοποίησης μας στην Ελλάδα, έχουμε υιοθετήσει το συνεργατικό μοντέλο το οποίο έχουμε παρουσιάσει με κάθε διαφάνεια στην αγορά και η μεγάλη επιτυχία του έχει κριθεί στην πράξη από τον μεγάλο αριθμό διανομέων που το προτιμούν.

Συγκεκριμένα, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας της στην Ελληνική αγορά, μέχρι και σήμερα, η Wolt έχει δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 8.000 διανομείς να αποκτήσουν εισόδημα, ενώ παράλληλα εκκρεμούν περίπου 10.000 αιτήσεις από διανομείς που επιθυμούν να γίνουν συνεργάτες μας.

Οι συνεργάτες μας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι ανεξάρτητοι επαγγελματίες, που έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν ελεύθερα και κατά βούληση πότε θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και πόσες παραγγελίες θα εκτελέσουν. Σε ένα μικρό ποσοστό για τις παραγγελίες μας συνεργαζόμαστε με τρίτες εταιρείες διαχείρισης στόλων διανομής.

Παράλληλα, είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως στις τακτικές έρευνες ικανοποίησης συνεργατών διανομέων που πραγματοποιεί η Wolt σε όλες τις αγορές της, το σκορ για την ελληνική αγορά είναι από τα υψηλότερα παγκοσμίως, αγγίζοντας το 4,7 με άριστα το 5. Σύμφωνα με τις ίδιες έρευνες, ο σημαντικότερος παράγοντας για τον υψηλό βαθμό ικανοποίησης των διανομέων, πέραν της δίκαιης αμοιβής, είναι το ευέλικτο μοντέλο εργασίας της Wolt και η δυνατότητα που έχει ο διανομέας να πραγματοποιεί διανομές τις μέρες και τις ώρες που επιθυμεί.

Αναφορικά με το θέμα της ασφάλειας των διανομέων, το οποίο αποτελεί βασική προτεραιότητα για όλους εμάς στη Wolt, η εταιρεία μας παρέχει, με δική της πρωτοβουλία, δωρεάν επιπλέον πρόγραμμα ιδιωτικής ασφάλισης σε περίπτωση ατυχήματος, προς όλους τους συνεργαζόμενους διανομείς, ήδη από τον Απρίλιο του 2021. Επιπρόσθετα παρέχεται εξοπλισμός ασφαλείας σε κάθε συνεργαζόμενο διανομέα μας, όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Σε κάθε περίπτωση, σεβόμενοι την πάγια δέσμευσή μας, να ακούμε τη γνώμη των συνεργατών μας, είμαστε στη διάθεση κάθε πλευράς για διευκρινίσεις, έχοντας πάντα ως κύριο μέλημα την καλύτερη δυνατή αμοιβαία συνεργασία».

Διαβάστε ακόμη

«Μάχη των τροφίμων» στην Ευρώπη – Αγώνας δρόμου για τον πληθωρισμό (πίνακες)

Βρετανία: Απεργία πέντε εβδομάδων ξεκινούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην υπηρεσία έκδοσης διαβατηρίων

Ουκρανία: Tην Πολωνία θα επισκεφθεί στις 5 Απριλίου ο πρόεδρος Ζελέσνκι