Καμία απόφαση δεν αναμένεται να ληφθεί στο έκτακτο Συμβούλιο της ΕΕ των υπουργών Ενέργειας σχετικά με τις προτάσεις που κατέθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς 15 χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υποστήριξαν τα τρία κείμενα της δέσμης (επιτάχυνση των αδειών για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας,  κοινή πλατφόρμα αγοράς και αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών – μελών, όσο και η επιβολή ανώτατης τιμής στο φυσικό αέριο) θα πρέπει να αντιμετωπίζονται από κοινού.

Η ομάδα των «δεκαπέντε» αυτών χωρών θα μπορούσαν να τορπιλίσουν τις όλες συζητήσεις σχηματίζοντας την λεγόμενη «μειοψηφία αρνησικυρίας», μια διαδικασία κατά την οποία τουλάχιστον τέσσερα μέλη του Συμβουλίου μπορούν να μπλοκάρουν μια πρόταση της Επιτροπής.

Το Συμβούλιο Ενεργείας που συγκλήθηκε σήμερα θα έπρεπε να καταλήξει σε μια αρχική συμφωνία για τον μηχανισμό διόρθωσης της αγοράς – ένα ανώτατο όριο τιμών – που πρότεινε η Επιτροπή μαζί με ολόκληρο το πακέτο έκτακτης ανάγκης για την ενέργεια.

Οι 15 χώρες – συμπεριλαμβανομένης της Ιταλίας και της Γαλλίας – που είχαν υπογράψει την επιστολή τον Σεπτέμβριο υπέρ της επιβολής ανώτατου ορίου για το φυσικό αέριο είχαν μια σύντομη συνάντηση πριν το Συμβούλιο και συμφώνησαν σε μια ενιαία θέση, να μην αποδεχθούν την πρόταση της Κομισιόν ως έχει. Πρόταση που η Πολωνή Υπουργός Περιβάλλοντος, Άνα Μόσκβα, χαρακτήρισε ως «ένα αστείο».

Η Γερμανία, η οποία ηγείται της ομάδας των χωρών που αντιτίθενται στο ανώτατο όριο τιμής του φυσικού αερίου,  εμφανίζεται έτοιμη για διαπραγματευσεις, καθώς σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας Σβεν Γκίγκολντ «η πρόταση που υποβλήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί ήδη ένα είδος συμβιβασμού, αλλά χρειάζονται κάποιες μικρές αλλαγές, αλλά συνολικά πηγαίνει προς τη σωστή κατεύθυνση».

Η θέση της Ολλανδίας είναι πιο αυστηρή. Για το Άμστερνταμ, η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενέχει «μεγάλο κίνδυνο να ζημιωθεί η ενεργειακή ασφάλεια του εφοδιασμού και επίσης η σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η Εσθονία, καθώς για το Ταλίν «η ασφάλεια του εφοδιασμού είναι θεμελιώδης. Η Εσθονία θα διαπραγματευτεί την πρόταση της Επιτροπής. Η πρόταση ανώτατου ορίου τιμών στο τραπέζι είναι καθετική,  αλλά ο μηχανισμός πρέπει να είναι προσωρινός και να ενεργοποιείται μόνο με πραγματικά, εξαιρετικά υψηλές τιμές».

Οι όποιες αποφάσεις είναι δύσκολο να ληφθούν πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (σ.σ αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων) που θα λάβει χώρα στις 15 – 16 Δεκεμβρίου. Τα βασικά ζητήματα ξεπερνούν και τις προτάσεις της Κομισιόν, αλλά και τις συνεχείς διαφωνίες ανάμεσα στα κράτη – μέλη που ζητούν την επιβολή πλαφόν και σε αυτά που την απορρίπτουν συλλήβδην. Κεφάλαια από το ταμείο συνοχής της ΕΕ ή ακόμα και ο κοινός δανεισμός της ΕΕ εξ ονόματος των κρατών – μελών, όπως συνέβη για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας, βρίσκονται ακόμα στο τραπέζι.

Διαβάστε ακόμη

Η Τουρκία μείωσε στο 9% το επιτόκιο – «Μαχαίρι» 500 μονάδων σε τέσσερις μήνες

Οι Έλληνες εφοπλιστές «τίναξαν την μπάνκα»: Έδωσαν πάνω από 5 δισ. για αγορές second hand πλοίων το 2022

Ο Πέτρος Παππάς έφερε το πρώτο πλοίο για επισκευή στα Ναυπηγεία Ελευσίνας της νέας εποχής