Με την ακρίβεια να μαίνεται, πολλοί Πορτογάλοι υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση δεν τους βοηθάει να αντεπεξέλθουν και απαξιώνουν το πολυσυζητημένο μέτρο για τη μείωση του φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) στις τιμές των βασικών τροφίμων.

Σύμφωνα με δηλώσεις καταναλωτών στο Reuters το ποσό της μείωσης είναι… γελοίο και ο μόνος τρόπος είναι να περιορίσουν τις αγορές.  «Τα προϊόντα είναι πράγματι ακριβότερα και είναι δύσκολο να προμηθευτούμε ό,τι έχουμε ανάγκη … αγοράζουμε λιγότερα», λέει η κάτοικος της Λισσαβώνας, η 62χρονη Τερέσα Πέρες, η οποία επιλέγει να κάνει τα ψώνια της σε ένα κατάστημα τροφίμων της συνοικίας Μπενφίκα για να κάνει οικονομία.

«Νομίζω ότι είναι τόσο γελοίο το ποσό (της μείωσης του ΦΠΑ)… δεν πρόκειται να γίνει αισθητό έτσι κι αλλιώς», λέει.

Η κυβέρνηση, η οποία δεν απάντησε σε αίτημα για να σχολιάσει, ανακοίνωσε την Δευτέρα μια λίστα από 44 απαραίτητα αγαθά -όπως γάλα, ψωμί, ρύζι, ντομάτες, κάποια είδη κρέατος και ψαριού- από τα οποία θα αφαιρεθεί προσωρινά ο ΦΠΑ 6%.

Αύξησε εξάλλου τις επιδοτήσεις ώστε να ωφεληθούν οι φτωχότερες οικογένειες, αλλά μόνο το μέτρο για τη μείωση του ΦΠΑ αφορά το σύνολο του πληθυσμού των δέκα εκατομμυρίων κατοίκων από τους οποίους πάνω από το 50% των εργαζομένων αμείβονται με λιγότερο από 1.000 ευρώ τον μήνα.

«Αυξήστε τους μισθούς των ανθρώπων», προτείνει από την πλευρά της η 45χρονη Άνα Σίβα, ιδιοκτήτρια φούρνου στην αγορά της Μπενφίκα. «Το μέτρο για τον ΦΠΑ είναι ασήμαντο. Η διαφορά θα είναι της τάξης των πέντε ή έξι σεντς», σημειώνει.

Η κυβέρνηση ανακοίνωσε αύξηση 1% στους μισθούς των περισσότερων από 740.000 δημοσίων υπαλλήλων της χώρας.

Τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία επιβραδύνθηκε σε μικρό βαθμό στο 8,2% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, αλλά οι τιμές των μη επεξεργασμένων τροφίμων, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, αυξήθηκαν κατά 20,11%. Το αυξανόμενο κόστος ζωής έχει προκαλέσει κύμα διαμαρτυρίας στην Πορτογαλία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η Deco Proteste, η μεγαλύτερη ένωση καταναλωτών στη χώρα, ανακοίνωσε ότι το καλάθι με τα αγαθά πρώτης ανάγκης κοστίζει περίπου 226 ευρώ, αύξηση κατά 23% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

«Οι καταναλωτές χρειάστηκε να αλλάξουν τις διατροφικές τους συνήθειες. Έχουμε αρχίσει να βλέπουμε μια μεγάλη μερίδα καταναλωτών που χρειάστηκε να σταματήσουν να αγοράζουν», λέει η Ρίτα Ροντρίγκες της Deco Proteste.

Ο Αντόνιο Μπρίτο, ένας πωλητής ειδών μαναβικής, εξηγεί ότι εμφανίζονται όλο και λιγότεροι πελάτες στο κατάστημά του. «Αυτοί που έρχονται μετράνε και το τελευταίο κέρμα γιατί υπάρχει πολύ μικρή αγοραστική δύναμη», προσθέτει και καλεί την κυβέρνηση να αυξήσει μισθούς και συντάξεις.

Διαβάστε ακόμη

Goldman Sachs για Ελλάδα: Δεν ανησυχεί για τις εκλογές, βλέπει επιστροφή σε επενδυτική βαθμίδα τον Απρίλιο (πίνακες)

Ο εφοπλιστής Γιώργος Προκοπίου αγόρασε έναντι 18,1 εκατ. ευρώ το μυθικό κτήμα του Κοντομηνά στην Αργολίδα

Νέος «πονοκέφαλος» για την Credit Suisse: Κατηγορείται ότι βοηθούσε πλούσιους Αμερικανούς να φοροδιαφεύγουν