Η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε έπειτα από πολύωρη διαπραγμάτευση σε μια προσωρινή συμφωνία για τη βελτίωση του πλαισίου συνεργασίας των κρατών – μελών στην καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των κρυπτονομισμάτων.

Οι εκπρόσωποι των κρατών της ΕΕ και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατέληξαν στη συμφωνία, με στόχο να ενισχυθεί η εργαλειοθήκη της ΕΕ για την αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος, της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και της φοροδιαφυγής.

«Αυτό θα διασφαλίσει ότι το οργανωμένο έγκλημα και οι τρομοκράτες δεν θα έχουν κανένα περιθώριο για τη νομιμοποίηση των εσόδων τους μέσω του χρηματοπιστωτικού συστήματος» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ.

Οι υφιστάμενοι κανόνες της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες θα επεκταθούν, έτσι ώστε οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτογράφησης να πρέπει να ελέγχουν πελάτες που πραγματοποιούν συναλλαγές αξίας 1.000 ευρώ και άνω όπως επίσης να καταγγέλλουν ύποπτες δραστηριότητες.

Παράλληλα, επιπλέον έλεγχοι στους πελάτες τους θα πρέπει να ασκήσουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα των ειδών πολυτελείας, όπως κοσμηματοπωλεία, χρυσοχόοι, πωλητές πολυτελών αυτοκινήτων, αεροπλάνων και σκαφών.

Τέλος, σύμφωνα με το Reuters, θα υπάρξει επίσης ένα πλαφόν 10.000 ευρώ για πληρωμές με μετρητά σε όλη την ΕΕ, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους επίδοξους να προχωρήσουν σε ξέπλυμα μαύρου χρήματος.

Διαβάστε ακόμη

Στάσσης από Λονδίνο: Στόχος για EBITDA €2,3 δισ. το 2026 και €3 δισ. το 2030 – Επενδυτικό πλάνο €9 δισ.

ΕΚΤ: Στο ναδίρ η ζήτηση πιστώσεων στην Ευρωζώνη σύμφωνα με τις τράπεζες (γραφήματα)

Κομισιόν: Εγκρίθηκε η προκαταβολή €25 εκατ. για τις καταστροφές από την κακοκαιρία Daniel (tweet)

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ