Δεν αποτελεί έκπληξη η διαπίστωση ότι η γερμανική οικονομία αντιμετωπίζει προβλήματα. Ωστόσο, ελάχιστοι περίμεναν ότι η «συγκυβέρνηση» στο Βερολίνο θα αναθεωρήσει τόσο δραστικά επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2024.

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την οικονομία, που παρουσίασε ο «Πράσινος» υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χάμπεκ, ο δείκτης ανάπτυξης για το τρέχον έτος δεν θα ξεπεράσει το 0,2%, ενώ η αρχική πρόβλεψη έκανε λόγο για +1,3%.

Η παρουσίαση της έκθεσης έγινε ουσιαστικά σε δύο «δόσεις». To απόγευμα της Τετάρτης ο Ρόμπερτ Χάμπεκ ανέλυσε τα κύρια σημεία σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο, ενώ το πρωί της Πέμπτης μίλησε στη Βουλή, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης.

Οι αντιπαραθέσεις με την αντιπολίτευση είναι λίγο-πολύ αναμενόμενες, αλλά μείζον πρόβλημα είναι και οι αντιπαραθέσεις εντός του κυβερνητικού συνασπισμού, όπως παραδέχεται άλλωστε ο αντικαγκελάριος. «Πολλές αποφάσεις λαμβάνονται στη ‘διαπασών’» επισημαίνει.

«Η εδραίωση εμπιστοσύνης προϋποθέτει ότι οι αποφάσεις λαμβάνονται με αξιόπιστο τρόπο, κάτι που δεν συνέβαινε πάντοτε τα τελευταία δύο χρόνια. Αποδέχομαι την κριτική στο σημείο αυτό…»

Θετικά νέα για τον πληθωρισμό

Κι όμως, υπάρχουν και ευχάριστες ειδήσεις. Ο πληθωρισμός μειώνεται στο 2,8% έναντι 5,9% το 2023 και «τίθεται υπό έλεγχο πλέον», όπως εκτιμά ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ. Σταθερή εικόνα εμφανίζει και η αγορά εργασίας, με τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό να ανέρχεται σε 46 εκατομμύρια, αλλά και 700.000 θέσεις εργασίας να παραμένουν κενές. Θετική εξέλιξη είναι και η αναμενόμενη αύξηση στο πραγματικό εισόδημα των εργαζομένων για το τρέχον έτος.

Όσο για τις τιμές της ενέργειας, «μπορεί να μην έφτασαν ακόμη στα επίπεδα που θέλαμε, αλλά σε κάθε περίπτωση έχουν υποχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι θα περιμέναμε πριν από λίγους μήνες», εκτιμά ο αντικαγκελάριος Χάμπεκ.

Διαβάστε τη συνέχεια στην DW