Ευρώπη

ΕΕ – Σύνοδος Κορυφής για το κλίμα: Επέκταση του εμπορίου εκπομπών ρύπων σε κτίρια και μεταφορές

  • newsroom


Οι τιμές άνθρακα στην ΕΕ έφτασαν στο υψηλό των 47 ευρώ τον τόνο σήμερα, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε χθες έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών της αυτήν την δεκαετία

Η Ευρώπη θα εφαρμόσει το εμπόριο εκπομπών ρύπων στα κτίρια και στις μεταφορές, δήλωσε σήμερα η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στη Σύνοδο Κορυφής παγκόσμιων ηγετών για το κλίμα.

Η αγορά άνθρακα της ΕΕ είναι η ραχοκοκαλιά του σχεδίου της να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Το σχέδιο αναγκάζει τα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και τη βιομηχανία να αγοράζουν άδειες όταν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα, βάζοντας ουσιαστικά μια τιμή στη ρύπανση. Οι εταιρείες μπορούν να αγοράζουν και να πουλούν αυτές τις άδειες διοξειδίου του άνθρακα, που είναι γνωστές ως «εμπόριο εκπομπών».

Η φον ντερ Λάιεν είπε πως η ΕΕ θα επεκτείνει το εμπόριο εκπομπών σε νέους τομείς, στο πλαίσιο μιας δέσμης πολιτικών που αναμένονται τον Ιούνιο και έχουν σχεδιαστεί προκειμένου να καταστήσουν πιο πράσινο κάθε τομέα της οικονομίας.

«Θα κάνουμε το εμπόριο εκπομπών να λειτουργεί όχι μόνο για την παραγωγή ενέργειας και τη βιομηχανία, αλλά και για τις μεταφορές και για τα κτίρια», είπε η φον ντερ Λάιεν στη διαδικτυακή Σύνοδο Κορυφής, με οικοδεσπότη την κυβέρνηση των ΗΠΑ. «Ο άνθρακας πρέπει να έχει το τίμημά του, γιατί η φύση δεν μπορεί πλέον να το πληρώνει».

Οι τιμές άνθρακα στην ΕΕ έφτασαν στο υψηλό των 47 ευρώ τον τόνο σήμερα, αφού η ΕΕ ανακοίνωσε χθες έναν πιο φιλόδοξο στόχο για τη μείωση των εκπομπών της αυτήν την δεκαετία. Επίσης, οι αναλυτές ενίσχυσαν τις προβλέψεις τους για την τιμή τα επόμενα χρόνια, στη βάση προσδοκιών ότι ο νέος στόχος θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη ζήτηση και έλλειψη αδειών διοξειδίου του άνθρακα.

Ένα σημαντικό ερώτημα για τις επιχειρήσεις είναι αν η ΕΕ θα προσθέσει τα κτίρια και τις μεταφορές στην τρέχουσα αγορά άνθρακα της ΕΕ, ή αν θα δημιουργήσει ένα νέο, ξεχωριστό σύστημα, ενδεχομένως με μια διαφορετική τιμή διοξειδίου του άνθρακα. Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πει πως θέλει να επεκτείνει την αγορά άνθρακα στα πλοία, αλλά μέχρι τώρα δεν έχει δώσει πολλές λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να το κάνει.

Διαβάστε ακόμη

Τελικές αποφάσεις για κονδύλια και δικαιούχους στη νέα Επιστρεπτέα 7

Νίκος Βαφειάς: Νέες επενδύσεις ύψους 266 εκατ. δολαρίων

Nέο κρούσμα eshop «φαντάσματος»

 

Απόρρητο Απόρρητο