Τη διαβεβαίωση ότι βρισκόμαστε μακριά από το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού, ο οποίος έπληξε σημαντικά την Ευρώπη τη δεκαετία του ‘70, εκφράζει εκ νέου η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σε νέα της ανάλυση. 

Οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η Γηραιά Ήπειρος απέχει παρασάγγας από μια περίοδο, κατά την οποία οι τιμές καταναλωτή αυξάνονται ραγδαία, ενώ ταυτόχρονα η οικονομία αναπτύσσεται οριακά ή συρρικνώνεται. 

Σύμφωνα με την έκθεση, παρά την πρόσφατη υποβάθμιση των προοπτικών της Ευρωζώνης (μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία), η οικονομική δραστηριότητα θα συνεχίσει να αυξάνεται και το 2023, ενώ ο πληθωρισμός αναμένεται να επιβραδυνθεί κάτω του 2% στο β’ εξάμηνο του επόμενου έτους.  

«Οι τρέχουσες εκτιμήσεις παραμένουν μακριά από το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού. Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα έχει αυξηθεί» τονίζεται, μεταξύ άλλων, στην ανάλυση της κεντρικής τράπεζας.  

Οι ερευνητές διαπιστώνουν, επίσης, ορισμένες ουσιώδεις διαφορές μεταξύ του σήμερα και του ‘70, οι οποίες «καθιστούν λιγότερο πιθανή την ανάπτυξη του στασιμοπληθωρισμού». Και εξηγούν: Η εξάρτηση της οικονομίας από το πετρέλαιο είναι πλέον εμφανώς μικρότερη, τα επίπεδα συνδικαλισμού των εργαζόμενων είναι ασθενέστερα, ενώ η οικονομία παραμένει σε τροχιά ανάπτυξης μετά την πανδημική κρίση. 

Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες εκτιμήσεις της ΕΚΤ προβλέπουν ανάπτυξη του ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά 2,8% το 2022 (από 5,4% το 2021), ενώ περαιτέρω επιβράδυνση αναμένεται το 2023 και το 2024, όταν η ανάπτυξη περιοριστεί στο 2,1%.  

Όσον αφορά τον πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι θα κορυφωθεί στο 6,8% φέτος έναντι 2,6% το 2021, ενώ αισθητή υποχώρηση επίκειται το 2023 και το 2024, όταν μειωθεί στο 3,5% και στο 2,1% αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Οι Μπάκοι ξανακοιτάνε τις κατασκευές, τα 250 που λείπουν στην Attica, τα… γάλατα που έσφιξαν και ο Σαμιώτης της Netfilx

Intrakat: Συζητήσεις ακόμη και για πώληση πλειοψηφικού πακέτου στις ΑΠΕ

Μύλος ξανά με τα υπερκέρδη την ώρα που η τιμή ηλεκτρισμού σκαρφαλώνει στα €312 η μεγαβατώρα