Ευρώπη

ΕΚΤ: Δεν παραιτείται ο Πίτερ Καζιμίρ – Ο υποδιοικητής της τράπεζας κατηγορείται για δωροδοκία

  • newsroom


Σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται στις κυβερνήσεις να καθαιρούν τους κεντρικούς τραπεζίτες, εκτός και εάν αποδειχθούν σοβαρά παραπτώματα

Τα καθήκοντά του στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα συνεχίσει να ασκεί ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμίρ, παρά τις κατηγορίες που το απαγγέλθηκαν για δωροδοκία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωσή του, όπου έκανε γνωστό ότι θα παραμείνει στη θέση του, ο Σλοβάκος κεντρικός τραπεζίτης επισημαίνει ότι «Η κατηγορία δεν συνδέεται ευθέως με τη δραστηριότητα της Κεντρικής Τράπεζας».

Ο Καζιμίρ επανέλαβε ότι δεν έχει διαπράξει κανένα αδίκημα και ότι θα ασκεί κανονικά τα καθήκοντά του στη διοίκηση του οργανισμού.

Από την άλλη, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαγορεύεται στις κυβερνήσεις να καθαιρούν τους κεντρικούς τραπεζίτες, εκτός και εάν αποδειχθούν σοβαρά παραπτώματα, με την ΕΚΤ να αρνείται να σχολιάσει τις εξελίξεις.

Οι καταγγελίες βρίσκονται σε φάση διερεύνησης, μία διαδικασία η οποία θα διαρκέσει περίπου τέσσερις μήνες και στη συνέχεια αναμένεται να αποφασίσει το δικαστήριο εάν το αποτέλεσμα της έρευνας δικαιολογεί κατηγορητήριο. Εφόσον καταδικαστεί θα πρέπει να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του και η ποινή επιφέρει φυλάκιση δύο έως πέντε ετών.

Διαβάστε περισσότερα

ΔΟΕ: Ο στόχος για μηδενικές εκπομπές ρύπων απαιτεί πρόσθετες επενδύσεις $4 τρισ.

Γιατί η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη αξιοποιείται ως «χρυσή ευκαιρία» από τον Πούτιν (upd)

«Phobos Subhuman»: Έλληνες έφτιαξαν νέο παιχνίδι με φόντο την Αθήνα του 2047 (vid)