Ευρώπη

Ενεργειακή κρίση: «Καμπανάκι» κινδύνου από τις βιομηχανίες χάλυβα

  • newsroom


Η UK Steel προειδοποιεί τη βρετανική κυβέρνηση για διακοπές στην παραγωγή με σοβαρές συνέπειες όχι μόνο στη βιομηχανία και τις θέσεις εργασίας αλλά και τη συνολική οικονομία

Προειδοποίηση για το ενδεχόμενο κρίσης που θα πλήξει ευρύτερα τη βρετανική οικονομία απηύθυνε σήμερα ο φορέας που εκπροσωπεί τα χαλυβουργεία της Βρετανίας εξαιτίας της αλματώδους αύξησης των χονδρικών τιμών ενέργειας.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η UK Steel προειδοποιεί ότι στις συνέπειες της αύξησης των τιμών περιλαμβάνεται η αναστολή λειτουργίας των εργοστασίων, η αύξηση των εκπομπών ρύπων και το χάος στις εφοδιαστικές αλυσίδες.

Υπενθυμίζεται ότι η έλλειψη φυσικού αερίου στην Ευρώπη έχει οδηγήσει σε άλμα τις τιμές για ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν μέτρα στήριξης των νοικοκυριών ενόψει και της έλευσης του χειμώνα.

«Αυτές οι ασυνήθιστες τιμές ηλεκτρισμού οδηγούν σε μικρότερα ή εξαφανισμένα κέρδη και άρα σε μικρότερες επανεπενδύσεις», ανέφερε η UK Steel σε ενημερωτικό έγγραφό της. «Με τον χειμώνα να πλησιάζει, η ζήτηση για αέριο και ηλεκτρική ενέργεια θα αυξηθεί, και οι τιμές μπορεί να αυξηθούν, το οποίο θα καταστήσει αδύνατη την προσοδοφόρα παραγωγή χάλυβα».

Η UK Steel αναφέρει ότι κάποιες μονάδες ίσως αναγκαστούν να σταματήσουν την παραγωγή τους «για ολοένα και μεγαλύτερες περιόδους με επιπτώσεις όχι μόνο για μεμονωμένες εταιρίες αλλά και για την τροφοδοσία βρετανικού χάλυβα προς τη βρετανική οικονομία και τις θέσεις εργασίας».

Οι ξαφνικές αναστολές λειτουργίας μπορεί να επηρεάσουν τον εξοπλισμό, να αυξήσουν το κόστος και εν τέλει να οδηγήσουν σε «φτωχότερες περιβαλλοντικές επιδόσεις με υψηλότερες εκπομπές», ανέφερε.

Η UK Steel κάλεσε την κυβέρνηση να βοηθήσει. Αν δεν βοηθήσει η κυβέρνηση, «οι επιπτώσεις θα είναι άσχημες για τη βιομηχανία μας», ανέφερε.

Διαβάστε ακόμα:

Ενεργειακή κρίση: Στη μάχη της αποκλιμάκωσης των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου ΔΕΗ και ΔΕΠΑ 

Χυτήρογλου: Γιατί έχασε το ακίνητο – «φιλέτο» στη Μητροπόλεως (pic)

Πρόγραμμα Γέφυρα: Παράταση 3 μηνών για τα φυσικά πρόσωπα – «Ανάσα» για τις ληξιπρόθεσμες δόσεις