Τη σημαντική αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων ζητά η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ώστε η Γηραιά Ήπειρος να καταφέρει να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητά της και να επιτύχει τους στόχους για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της ΕΤΕπ, το «κενό» των παραγωγικών επενδύσεων μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και ΗΠΑ ανέρχεται κοντά στο 2% του ΑΕΠ -ένα ποσοστό το οποίο είναι σταθερό για τουλάχιστον 10 χρόνια. 

Αβεβαιότητα, ελλείψεις εξειδικευμένων εργατών και υψηλό ενεργειακό κόστος αποτελούν τα βασικά εμπόδια για νέες επενδύσεις, όπως προκύπτει από έρευνα της τράπεζας ανάμεσα σε 13.000 επιχειρήσεις της Ευρώπης. 

«Το μέλλον εξαρτάται από την ικανότητά μας να υλοποιήσουμε την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Αυτό απαιτεί ισχυρές επενδύσεις τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα. Παρ’ όλα αυτά, η αβεβαιότητα αποδεικνύεται ένα σταθερό εμπόδιο» εξηγεί η επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΤΕπ, Ντέμπορα Ρεβολτέλα.  

Τα στοιχεία της έρευνας της ΕΤΕπ καταδεικνύουν ότι οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις είναι λιγότερο πιθανό να καινοτομήσουν ή να υιοθετήσουν νέες τεχνολογίες σε σχέση με τις αμερικανικές. Αυτό το «κενό», όπως αποδεικνύεται, διευρύνθηκε ιδίως μέσα στην πανδημία, όταν η Ευρώπη έκανε μικρότερα βήματα προς την αναγκαία μετάβαση. 

Η υπο-επένδυση στην καινοτομία, όπως και σε μηχανήματα – εξοπλισμό, δύναται να υπονομεύσουν τη μακροπρόθεσμη ανταγωνιστικότητα της Ευρώπης, προειδοποιεί η ΕΤΕπ. 

Την ίδια στιγμή, σε «πονοκέφαλο» εξελίσσονται και οι πράσινες επενδύσεις, οι οποίες υποχώρησαν αισθητά κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης. Τα διοικητικά εμπόδια και η αβεβαιότητα συνιστούν τα μεγαλύτερα μειονεκτήματα.

Από την άλλη πλευρά, οι υψηλές ενεργειακές τιμές προσφέρουν ένα ισχυρό κίνητρο για αύξηση των σχετικών επενδύσεων, καταλήγει η ΕΤΕπ. 

Διαβάστε ακόμα:

O Πολάκης, το νέο κόμμα και ο Βαρουφάκης, η μαρίνα του Αστέρα, ο Διαμαντίδης και τα χοντρά πορτοφόλια ενώ ο μνηστήρας του ΙΑΣΩ… καθυστερεί

Προγαμιαία συμβόλαια, το νέο φαινόμενο – Γιατί τα ζητούν οι πλούσιες γυναίκες και οι νεότερες γενιές

Γιατί βυθίζονται (ξανά) τα κρυπτονομίσματα (διάγραμμα)