Αύξηση της τάξης του 0,1% κατέγραψε το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ της Ευρωζώνης σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2022, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.
Στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρέμεινε αμετάβλητο. Το τρίτο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,3% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκτίμηση της ανάπτυξης για το σύνολο του 2022, ΑΕΠ της ευρωζώνης αυξήθηκε κατά 3,5% στη ζώνη του ευρώ και κατά 3,6% στην ΕΕ.

Όπως σημειώνει η ευρωπαϊκή στατιστική αρχή αυτές οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις του ΑΕΠ βασίζονται σε πηγές δεδομένων που είναι ελλιπείς και υπόκεινται σε περαιτέρω αναθεωρήσεις.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,9% στη ζώνη του ευρώ και κατά 1,8% στην ΕΕ το τέταρτο τρίμηνο του 2022, μετά από +2,3% στη ζώνη του ευρώ και +2,5% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Μεταξύ των κρατών μελών για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του 2022, η Ιρλανδία (+3,5%) κατέγραψε την υψηλότερη αύξηση σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, ακολουθούμενη από τη Λετονία (+0,3%), την Ισπανία και την Πορτογαλία (και οι δύο +0,2%).

Η μεγαλύτερη πτώση καταγράφηκε στη Λιθουανία (-1,7%) καθώς και στην Αυστρία (-0,7%) και τη Σουηδία (-0,6%). Οι ετήσιοι ρυθμοί ανάπτυξης ήταν θετικοί για όλες τις χώρες εκτός από τη Σουηδία (-0,6%) και τη Λιθουανία (-0,4%).

Διαβάστε ακόμη

Μητσοτάκης – Ιαπωνία: Η αινιγματική δήλωση Μητσοτάκη – Κάποιες εκλογές θα γίνουν μετά το Πάσχα

Ευρωκοινοβούλιο: Ομόφωνα υπέρ της ασυλίας των Ταραμπέλα και Κοτσολίνο ψήφισε η Επιτροπή νομικών υποθέσεων

Δεξαμενόπλοια: Νέες αναταράξεις στη ναυλαγορά από τις κυρώσεις σε ρωσικό ντίζελ, βενζίνη