Ευρώπη

Eurostat: Οι νέοι στην Ελλάδα αργούν να φύγουν από το σπίτι των γονιών τους

  • newsroom


Στις περισσότερες χώρες παρατηρείται ότι τα αγόρια αργούν περισσότερο να εγκαταλείψουν το σπίτι των γονιών τους, σε σχέση με τα κορίτσια

Σε μεγαλύτερη ηλικία εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους οι νέοι στην Ελλάδα σε σχέση με την αντίστοιχη μέση ηλικία στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα (12/8/2021) η Eurostat, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat το 2020, οι Έλληνες αφήνουν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο σε ηλικία 29,4 ετών, έναντι 26,4 ετών στην ΕΕ.

Οι νέοι που εγκαταλείπουν πρώτοι το πατρικό τους στην ΕΕ είναι οι Σουηδοί, με μέσο όρο ηλικίας 17,5 ετών.

Ακολουθούν οι Λουξεμβούργιοι (19,8 ετών), οι Δανοί (21,2 ετών) και οι Φινλανδοί (21,5 ετών).

Αντίθετα, αυτοί που αργούν περισσότερο να ανεξαρτητοποιηθούν από τη γονική εστία είναι οι Κροάτες (32,4 ετών), οι Σλοβάκοι (30,9 ετών), οι Ιταλοί και οι Μαλτέζοι (30,2 ετών), οι Πορτογάλοι (30 ετών), οι Βούλγαροι και οι Ισπανοί (29,7 ετών) και οι Έλληνες (29,4 ετών).

Επιπλέον, στις περισσότερες χώρες παρατηρείται ότι τα αγόρια αργούν περισσότερο να εγκαταλείψουν το σπίτι των γονιών τους, σε σχέση με τα κορίτσια. Στην Ελλάδα τα αγόρια αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία τα 30,8 έτη, έναντι 27,4 έτη στην ΕΕ. Αντίθετα, τα κορίτσια στην Ελλάδα αφήνουν το πατρικό τους σε μέση ηλικία τα 28 έτη, έναντι 25,4 έτη στην ΕΕ.

Εκτός από την Ελλάδα, σε άλλες επτά χώρες (Κροατία, Σλοβακία, Βουλγαρία, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία και Ισπανία) παρατηρείται ότι οι άνδρες εγκαταλείπουν το σπίτι των γονιών τους σε ηλικία άνω των 30 ετών.

Σε γενικές γραμμές, παρατηρείται ότι στις περισσότερες βόρειες και δυτικές χώρες οι νέοι εγκατέλειψαν το σπίτι των γονιών τους κατά μέσο όρο στις αρχές έως τα μέσα της δεκαετίας των 20, ενώ στις νότιες και ανατολικές χώρες η μέση ηλικία ήταν στα τέλη της δεκαετίας των 20 ή στις αρχές της δεκαετίας των 30.

Διαβάστε ακόμη

Αγώνας επιβίωσης για τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες

Οριστικό: Ποιοι μπορούν πλέον να αναλάβουν υποθέσεις υπερχρεωμένων – Όλες οι λεπτομέρειες

«Πικρός» καφές: Γιατί εκτινάχθηκε η τιμή του στις αγορές – Πότε θα δούμε αυξήσεις