Περίπου 27% περισσότεροι άνθρωποι πέθαναν στην ΕΕ από ό,τι συνήθως τον Νοέμβριο εξαιτίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν σήμερα από τη Eurostat.

Η αύξηση αυτή είναι η μεγαλύτερη που καταγράφεται σε έναν χρόνο, καθώς ένα νέο κύμα του κορωνοϊού σάρωνε την ΕΕ.

Όπως ανέφερε η ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία Eurostat, η υπερβάλλουσα θνησιμότητα -η αύξηση του συνολικού αριθμού των θανάτων, από οποιαδήποτε αιτία, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο προηγούμενων ετών- εξακολουθεί να ποικίλλει ανάλογα με τη χώρα.

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία κατέγραψαν τα υψηλότερα ποσοστά τον Νοέμβριο, με την υπερβάλλουσα θνησιμότητα να φτάνει το 88% και το 84% αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία είδε 4% περισσότερους θανάτους.

Μόνο περίπου το 30% των Βούλγαρων έχουν εμβολιαστεί πλήρως, το χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ, ενώ η Ρουμανία είναι η χώρα με το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών στην Ένωση, με περίπου το 40% του πληθυσμού να έχει εμβολιαστεί πλήρως.

Η Σουηδία, που απέφυγε τα αυστηρά lockdown στη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, είναι η μοναδική χώρα που δεν είδε αύξηση των επιπλέον θανάτων τον Νοέμβριο. Αντίθετα, η χώρα κατέγραψε μείωση 0,5%.

Το υψηλότερο επίπεδο επιπλέον θανάτων στην ΕΕ αφότου ξεκίνησε η πανδημία καταγράφηκε τον Νοέμβριο 2020 και ήταν 40%.

Ενώ μεγάλες αυξήσεις στην υπερβάλλουσα θνησιμότητα συμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό με εξάρσεις του κορωνοϊού, η Eurostat δεν διαχωρίζει τους αριθμούς ανάλογα με την αιτία θανάτου, το φύλο ή την ηλικία.

Διαβάστε ακόμη

«Φωτιά» οι μεταβιβάσεις ακινήτων: Έξτρα επιβάρυνση έως και €1.000 για την ηλεκτρονική ταυτότητα

Société Générale: Τι «βλέπει» για αναβάθμιση από Fitch και ελληνικά ομόλογα

Anadolu – έρευνα: Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας θα κρατήσει τα επιτόκια σταθερά