Τις προσπάθειές τους για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης της ΕΕ προσπαθούν να επιταχύνουν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ που συναντώνται σήμερα στο λεγόμενο Euro Summit.

Το συμβούλιο συνέρχεται σε “ολοκληρωμένη μορφή”, δηλαδή συμμετέχουν και οι 27 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και όχι απλώς οι 20 της ευρωζώνης, σημάδι της ανησυχίας που επικρατεί για τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Στη βαριά σκιά της κατάρρευσης Silicon Valley Bank και της Credit Suisse, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ θα ενημερώσει τους 27 για τις προσπάθειες που καταβάλλει η Φρανκφούρτη για τη σταθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, αλλά και τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσει η ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνιαχιου, υπογράμμισε ότι ήρθε η στιγμή να εφαρμοστούν όσα έχουν συμφωνηθεί για την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωσης, σε ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, ωστόσο κάτι τέτοιο φαίνεται, προς το παρόν, πολύ δύσκολο. Ο λόγος είναι το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εγγύησης Καταθέσεων (EDIS), ο τρίτος πυλώνας της τραπεζικής ένωσης, ο οποίος δεν προχωράει λόγω των έντονων ενστάσεων της Γερμανίας.

Το Βερολίνο θεωρεί ότι η μεγάλη έκθεση ορισμένων τραπεζών κρατών – μελών του Νότου σε κρατικά ομόλογα ενέχει τεράστιους κινδύνους και για αυτόν τον λόγο πιέζει ώστε να γίνουν περισσότερα για να περιοριστεί εν εν λόγω έκθεση. Από την πλευρά της η Ιταλία αντιτίθεται στην επιβολή περιορισμού στο ύψος των ιταλικών κρατικών ομολόγων που μπορούν να έχουν στην κατοχή τους οι ιταλικές τράπεζες, με αποτέλεσμα η τραπεζική ένωση να παραμένει καθηλωμένη από το 2015.

Παράλληλα, προβληματισμό προκαλεί η ακύρωση της προγραμματισμένης συνέντευξης Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που θα λάμβανε χώρα μετά το τέλος της αποψινής Συνόδου.

Διαβάστε ακόμη:

Απότομη «βουτιά» για τη μετοχή της Deutsche Bank – Εκτοξεύονται τα CDS (upd)

Δημήτρης Κοντομηνάς: Το μυθικό κτήμα στην Αργολίδα «αναζητά» αγοραστή – Αντίστροφη μέτρηση για τον πλειστηριασμό (pics)

Goldman Sachs: Τιμή – στόχος οι 1.075 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη – Ελκυστική η αποτίμηση του Χ.Α.