Η Φινλανδία δοκιμάζει από τα τέλη Αυγούστου το ψηφιακό διαβατήριο στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι, ώστε να επιταχύνει τις διαδικασίες ελέγχου στα σύνορα.

Όπως εξήγησαν οι υπεύθυνοι της πειραματικής αυτής εφαρμογής, το πιλοτικό πρόγραμμα της ψηφιακής ταυτότητας ταξιδιού (DTC) άρχισε στις 28 Αυγούστου για τις πτήσεις των αερογραμμών Finnair προς τρεις βρετανικούς προορισμούς: Το Λονδίνο, το Μάντσεστερ και το Εδιμβούργο.

Ο ταξιδιώτης πρέπει να κατεβάσει μια ειδική εφαρμογή στο DTC και να εγγραφεί σε ειδικό αστυνομικό τμήμα στο Ελσίνκι, όπου δημιουργείται ένα ψηφιακό αντίγραφο του διαβατηρίου του, σαρώνοντας το τσιπ που περιλαμβάνεται σε αυτό.

Στη συνέχεια, φωτογραφίζεται και εκεί για να επιτρέψει την αναγνώριση προσώπου στο αεροδρόμιο.

Αυτό το πιλοτικό πρόγραμμα «είναι ένα πρώτο βήμα που δίνει μια ιδέα για το πώς θα ταξιδεύουμε στο μέλλον. Αλλά οι δύο κύριοι λόγοι (σ.σ. αυτού του εγχειρήματος) είναι η ταχύτητα και η ασφάλεια», εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μίκο Βαϊσάνεν, επιθεωρητής των Φινλανδών συνοριοφυλάκων.

Όπως λένε οι υπεύθυνοι του προγράμματος, η εμπειρία του ψηφιακού διαβατηρίου αποτελεί παγκόσμια πρωτιά, ενώ στο αεροδρόμιο του Ελσίνκι υπάρχει μια ειδική σειρά για τους ταξιδιώτες που είναι εξοπλισμένοι με το DTC για τους συνοριακούς ελέγχους.

Ο ταξιδιώτης σαρώνει το κλειστό του διαβατήριο κοιτάζοντας μια κάμερα, καθώς ένας συνοριοφύλακας συγκρίνει το πρόσωπό του με τη φωτογραφία που τραβήχτηκε στο αστυνομικό τμήμα, και στη συνέχεια μπορεί να περάσει τον έλεγχο.

Προηγουμένως, οι πληροφορίες που περιέχονται στο τσιπ του διαβατηρίου έχουν σταλεί στο σύστημα επιθεώρησης των συνοριοφυλάκων, το οποίο είναι σε θέση να ελέγξει το ιστορικό, εξηγεί ο Βαϊσάνεν.

Μία εγγραφή σε αστυνομικό τμήμα είναι αρκετή, ώστε ο ταξιδιώτης ναμπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει το DTC όσο θέλει, με μόνο περιορισμό να καταχωρήσει το ταξίδι του εκ των προτέρων στην εφαρμογή για κινητά.

«Έχουμε επιβάτες που ταξιδεύουν με το DTC καθημερινά», υπογραμμίζει ο υπεύθυνος του πιλοτικού προγράμματος, που εξηγεί ότι δεν διαθέτει ακόμη περισσότερα στατιστικά στοιχεία.

Το πιλοτικό πρόγραμμα χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ποσό των 2,3 εκατομμυρίων ευρώ. Η Φινλανδία περιμένει να δει ποια νομοθετική πρόταση θα κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με αυτό το θέμα, προτού εξετάσει το ενδεχόμενο να ενσωματώσει το ψηφιακό διαβατήριο στο υφιστάμενο σύστημα ελέγχου της.

Διαβάστε ακόμη

Πάουελ (Fed): Και νέες αυξήσεις επιτοκίων αν χρειαστεί – Πάνω από τον στόχο ο πληθωρισμός

Fed: Διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια – Επιβεβαιώθηκαν οι προβλέψεις

Τεχνητή νοημοσύνη: Αυτός είναι ο κλάδος με τις μεγαλύτερες δαπάνες

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ