Ευρώπη

Γαλλία: Πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς για ουδετερότητα άνθρακα έως το 2050

  • newsroom


Σύμφωνα με τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας RTE, η κατασκευή νέων αντιδραστήρων είναι οικονομικά βιώσιμη, καθώς καθιστά δυνατό να διατηρηθεί ένας στόλος περίπου 40 γιγαβάτ το 2050

Έναν προσιτό τρόπο προκειμένου το ενεργειακό μίγμα της Γαλλίας να απομακρυνθεί από τα ορυκτά καύσιμα προσφέρουν οι επόμενης γενιάς πυρηνικοί αντιδραστήρες σύμφωνα με την RTE, τον διαχειριστή του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα.

Μάλιστα, όπως ανέφερε σε σχετική έκθεση, ο τρόπος αυτός καθιστά εφικτό έως το 2050 τον στόχο της ουδετερότητας άνθρακα.

«Η κατασκευή νέων πυρηνικών αντιδραστήρων είναι οικονομικά βιώσιμη, ιδιαιτέρως καθώς καθιστά δυνατό να διατηρηθεί ένας στόλος περίπου 40 γιγαβάτ το 2050», ανέφερε η RTE στην έκθεση, η οποία εξετάζει διάφορους τρόπους προκειμένου να ανταποκριθεί στην αύξηση της ζήτησης ηλεκτρισμού.

Η επίτευξη των στόχων για ουδετερότητα άνθρακα στο μέλλον χωρίς πυρηνικούς αντιδραστήρες θα απαιτούσε μια ταχύτερη αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε σχέση με τις πιο δυναμικές ηλεκτρικές μίξεις στην Ευρώπη, ανέφερε η RTE.

Επισήμανε δε ότι οι στόχοι για ουδετερότητα άνθρακα θα είναι αδύνατοι χωρίς σημαντική ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας.

Άλλες επιλογές προσφοράς περιλαμβάνουν την ανάπτυξη περαιτέρω γραμμών διασύνδεσης ανάμεσα σε χώρες, τη διεύρυνση της υδραυλικής αποθήκευσης και την εγκατάσταση μπαταριών για την αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας.

Νέα θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που χρησιμοποιούν αέρια που δεν παράγουν διοξείδιο του άνθρακα, όπως το «πράσινο υδρογόνο», το οποίο παράγεται μέσω της χρήσης ανανεώσιμης ενέργειας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν, προκειμένου να ανταποκριθούν στις προβλέψεις για αυξανόμενη κατανάλωση, ανέφερε η έκθεση.

Ακόμη, σύμφωνα με την RTE, η τρέχουσα ενεργειακή κρίση δείχνει πως η εξάρτηση της Ευρώπης από υδρογονάνθρακες, όπως το αέριο και ο άνθρακας, έχει οικονομικό κόστος και πως η παραγωγή χαμηλών εκπομπών άνθρακα στη χώρα είναι θέμα ενεργειακής ανεξαρτησίας.

Η ASN, η υπηρεσία επιτήρησης της πυρηνικής ασφάλειας στη Γαλλία, ενέκρινε τον Φεβρουάριο τη λειτουργία του μισού και πλέον πυρηνικού στόλου για ακόμα μία δεκαετία από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά, έπειτα από εργασίες συντήρησης, καθώς οι αντιδραστήρες 32-900 πλησιάζουν στο τέλος της διάρκειας ζωής τους.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της RTE, η Γαλλία διαθέτει τώρα ικανότητα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας περίπου 62,4 γιγαβάτ, η οποία παρέχεται από 57 αντιδραστήρες.

Η δημοσίευση της έκθεσης αυτής γίνεται σε μια συγκυρία, όπου το ενεργειακό μέλλον της Γαλλίας αποτελεί αντικείμενο μιας ένοτνης δημόσιας συζήτησης, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές του 2022.

Ορισμένοι υποψήφιοι τάσσονται υπέρ της λιγότερο ή περισσότερο ταχείας εγκατάλειψης της πυρηνικής ενέργειας (οι οικολόγοι ή η ριζοσπαστική αριστερά για παράδειγμα), ενώ άλλοι (κυρίως στη δεξιά, αλλά και στο Κομμουνιστικό Κόμμα) είναι ευνοϊκοί στην ενέργεια αυτή. Ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, που τάσσεται υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, διατηρεί προς το παρόν την απόφασή του για έξι νέους EPR (πυρηνικοί αντιδραστήρες νέας γενιάς).

Διαβάστε ακόμη

Προϋπολογισμός: Φόρος εισοδήματος, τουρισμός και ΕΝΦΙΑ «στήριξαν» τα κρατικά έσοδα στο 9μηνο

Αραβική εισβολή στην Premier League – «Πόλεμος του Κόλπου 2» για τα 9,1 δισ. ευρώ των αγγλικών γηπέδων (pics)

Tesla: Στο «κλαμπ» των 5 μεγαλύτερων εταιρειών – Ξεπέρασε το $1 τρισ. η κεφαλαιοποίησή της