Ευρώπη

Γερμανία: Περισσότερες ελευθερίες για όσους έχουν εμβολιστεί

  • newsroom


Ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας, Χέλγκε Μπράουν, απέκλεισε το ενδεχόμενο νέου lockdown και προειδοποιήσε για τον κίνδυνο τα κρούσματα να φτάσουν το φθινόπωρο στις 100.000 ημερησίως

«Όσοι έχουν εμβολιαστεί σίγουρα θα έχουν μεγαλύτερη ελευθερία από εκείνους που μένουν ανεμβολίαστοι», δήλωσε ο προσωπάρχης της Καγκελαρίας στη Γερμανία, Χέλγκε Μπράουν, αποκλείοντας το ενδεχόμενο νέου lockdown.

Ωστόσο, προειδοποίησε για τον κίνδυνο το φθινόπωρο τα κρούσματα να φθάσουν και τις 100.000 την ημέρα.

«Εφόσον τα εμβόλια βοηθούν τόσο πολύ κατά της μετάλλαξης Δέλτα, δεν απαιτείται πλέον κλασικό lockdown», δήλωσε ο Χ. Μπράουν σε συνέντευξή του στη Bild am Sonntag, παραδεχόμενος ταυτόχρονα ότι ένα ισχυρό τέταρτο κύμα της πανδημίας «δεν θα αφήσει τη Γερμανία ανεπηρέαστη».

Αναφερόμενος μάλιστα στον δείκτη κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους σε επτά ημέρες, ο στενός συνεργάτης της Καγκελαρίου και γιατρός προέβλεψε ότι αν συνεχιστεί η σημερινή εξέλιξη, με αύξηση κατά 60% ανά εβδομάδα, χωρίς αντιστάθμιση με τον εμβολιασμό, ο δείκτης θα φθάσει στο 850 σε εννέα εβδομάδες από τώρα.

Αυτό, όπως εξήγησε, αντιστοιχεί σε 100.000 νέα κρούσματα ημερησίως και θα σήμαινε ότι όλα τα άτομα που έρχονται σε επαφή με κρούσμα και δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να μπαίνουν σε καραντίνα.

«Οι επιπτώσεις στην εργασία θα ήταν τεράστιες», τόνισε ο Χ. Μπράουν και παρέπεμψε στο παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας. Επιπλέον, ορισμένες δραστηριότητες, όπως η επίσκεψη σε ένα εστιατόριο, έναν κινηματογράφο ή ένα στάδιο, δεν θα είναι πλέον εφικτές για όσους είναι ανεμβολίαστοι, καθώς ο κίνδυνος θα είναι πλέον πολύ μεγάλος.

Ερωτώμενος αν αυτός ο διαχωρισμός είναι νομικά αποδεκτός, ο Χέλγκε Μπράουν ήταν απόλυτος: «Ναι. Το κράτος έχει καθήκον να προστατεύει την υγεία των πολιτών του», ενώ πρόσθεσε ότι αυτό περιλαμβάνει και ένα σύστημα υγείας, το οποίο δεν αναβάλλει τις θεραπείες για τον καρκίνο και τις επεμβάσεις ρουτίνας εξαιτίας της νοσηλείας των ασθενών με κορωνοϊό.

«Περιλαμβάνει επίσης την προστασία και όσων είναι ανεμβολίαστοι», επισήμανε και, αναφερόμενος στη λειτουργία των σχολείων προέβλεψε ότι αν οι αριθμοί των κρουσμάτων αυξηθούν πολύ «θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο να κρατήσουμε τον κορωνοϊό μακριά από τους μαθητές». Για αυτό και, όπως τόνισε, «πρέπει να εμβολιαστούν οι γονείς, οι δάσκαλοι, οι επιστάτες και οι οδηγοί σχολικών λεωφορείων».

Εάν όλες αυτές οι ομάδες εμβολιαστούν, ο κίνδυνος για τα παιδιά θα είναι χαμηλότερος, συμπλήρωσε ο κ. Μπράουν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η χρήση μάσκας θα πρέπει να παραμείνει υποχρεωτική στα μέσα μαζικής μεταφοράς, αλλά και στις σχολικές αίθουσες, όταν δεν υπάρχει ανεπαρκής εξαερισμός και χώρος.

Αντίθετος ο Λάσετ

Αντίθετος στο σχέδιο που περιέγραψε ο Χέλγκε Μπράουν εμφανίστηκε ήδη ο υποψήφιος Καγκελάριος της Χριστιανικής Ένωσης (CDU/CSU) Άρμιν Λάσετ, ο οποίος απέρριψε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά και την έμμεση πίεση προς τους μη εμβολιασμένους. Μιλώντας στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, ο Άρμιν Λάσετ τάχθηκε υπέρ του κανόνα που ισχύει έως τώρα και δίνει την ίδια πρόσβαση σε εμβολιασμένους και μη.

Κριτική στην κυβέρνηση άσκησε και το Κόμμα των Φιλελευθέρων (FDP), με την εκπρόσωπο για θέματα Υγείας, Κριστίνε Ασενμπεργκ-Ντουγκνούς, να δηλώνει στην Tagesspiegel ότι «δεν πρέπει να υπάρξει υποχρεωτικός εμβολιασμός από την πίσω πόρτα» και ότι όποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να εμβολιαστεί, πρέπει να μπορεί να υποβληθεί σε τεστ. Ζήτησε πάντως από την κυβέρνηση να αυξήσει τις προσπάθειές της για όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμούς, εφαρμόζοντας πολιτική θετικών κινήτρων και χρησιμοποιώντας ακόμη και κινητές μονάδες εμβολιασμού.

Διαβάστε ακόμη

Προσωπικός αριθμός Πολίτη: Έρχεται ο 12ψήφιος που θα αντικαταστήσει ΑΦΜ και ΑΜΚΑ

Νorwegian Cruise Line: Με δύο κρουαζιερόπλοια από Πειραιά και Κατάκολο κάνει home port (pics)

Γαλλία: Οι επιχειρηματίες ζητούν καθυστέρηση της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού από τον Μακρόν