SOS για τον κίνδυνο σημαντικής ύφεσης στην ευρωπαϊκή οικονομία εκπέμπουν οι διευθύνοντες σύμβουλοι (CEO) αρκετών εισηγμένων εταιρειών του Stoxx 600, προειδοποιώντας ότι η Γηραιά Ήπειρος τελεί υπό την απειλή μιας σειράς προκλήσεων. 

Δεν είναι τυχαίο ότι τις τελευταίες εβδομάδες ολοένα και περισσότεροι οικονομολόγοι έσπευσαν να υποβαθμίσουν τις προοπτικές ανάπτυξης του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, εν μέσω του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, των συνδεόμενων οικονομικών κυρώσεων, των lockdownS στην Κίνα και των ανησυχιών για τις ενεργειακές προμήθειες. 

Σε συνδυασμό δε, με την προοπτική των υψηλότερων επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ως απόρροια του ξέφρενου πληθωρισμού (7,5% τον Μάρτιο), αρκετοί εγείρουν ανησυχίες για το σενάριο του στασιμοπληθωρισμού -δηλαδή ενός περιβάλλοντος χαμηλής ή μηδενικής ανάπτυξης και υψηλού πληθωρισμού. 

«Σίγουρα βλέπουμε να δρομολογείται μια μεγάλη ύφεση. Είναι στην πορεία» τονίζει στο CNBC ο Stefan Hartung, διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής Bosch. Όπως εκτιμά, μεταξύ άλλων, η παρατεταμένη ζήτηση για συσκευές σύντομα θα αρχίσει να ξεφουσκώνει. «Κάποια στιγμή, θα υπάρξει κρίση στη ζήτηση και τότε, σίγουρα, θα βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση». 

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σκαρφάλωσε τον Απρίλιο στο 7,5%, το υψηλότερο επίπεδο όλων των εποχών, αλλά η ΕΚΤ απέφυγε να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων (σε μια προσπάθεια τιθάσευσης του φαινομένου) όπως ακριβώς έπραξαν οι κεντρικές τράπεζες σε Αγγλία (επιτόκιο 1%) και ΗΠΑ (επιτόκιο 0,75%).  

Ωστόσο, αργά ή γρήγορα η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να ακολουθήσει τον δρόμο των υψηλότερων επιτοκίων. Για αρχή, άλλωστε, έχει προαναγγείλει την ολοκλήρωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων (APP) στο γ’ τρίμηνο του 2022. Μετά απ’ αυτό, θα έχει όλο το περιθώριο να προβεί σε σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής, με αυξήσεις επιτοκίων

Ας σημειωθεί ότι τα αυξημένα επιτόκια ναι μεν βοηθούν στην άμβλυνση των πληθωριστικών πιέσεων, αλλά ταυτόχρονα υπονομεύουν τις προοπτικές ανάπτυξης. Αντίθετα, τα μειωμένα επιτόκια ενισχύουν την πορεία της οικονομίας, αλλά οδηγούν σε τόνωση του πληθωρισμού.   

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg, Holger Schmieding, αναφέρει ότι οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την οικονομία της Ευρώπης αυξάνονται διαρκώς. «Επιδείνωση των κινεζικών lockdowns και επιφυλακτικές καταναλωτικές δαπάνες, ως απόρροια των υψηλών ενεργειακών και διατροφικών τιμών, θα μπορούσαν να προκαλέσουν μια προσωρινή ύφεση στο ΑΕΠ του β’ τριμήνου».  

«Ένα άμεσο εμπάργκο στις εισαγωγές αερίου (είναι εξαιρετικά απίθανο βέβαια) θα μπορούμε να καταστήσει την ύφεση ακόμη πιο σοβαρή. Εάν η Fed τα κάνει λάθος με τα επιτόκια (μη πιθανό, αλλά όχι απίθανο), η ύφεση θα μπορούσε να διαρκέσει και το επόμενο έτος». 

Πάντως, εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ευρωζώνη θα διολισθήσει σε ύφεση, μόνο «αν έρθουν τα χειρότερα των χειρότερων» κι αυτό δεν αποτελεί το βασικό σενάριο. 

Από την πλευρά του, ο Μark Branson, πρόεδρος της γερμανικής εποπτικής αρχής τραπεζών Bafin, δηλώνει στο CNBC ότι οποιαδήποτε στρατιωτική κλιμάκωση στην Ουκρανία ή οποιαδήποτε επιπλέον ενεργειακή αναταραχή θα μπορούσε να πυροδοτήσει σοβαρούς κινδύνους στην ανάπτυξη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.  

«Βλέπουμε ήδη την ανάπτυξη να υποχωρεί κοντά στο μηδέν. Έχουμε έναν πληθωρισμό που πρέπει να αντιμετωπιστεί και πρέπει να αντιμετωπιστεί τώρα. Έτσι έχουμε ένα κοκτέιλ, το οποίο είναι δύσκολο για την οικονομία» επισημαίνει, χαρακτηριστικά.  

Υπενθυμίζεται ότι στο α’ τρίμηνο του 2022 το ΑΕΠ της Ευρωζώνης επιβραδύνθηκε στο 0,2% (σε τριμηνιαίο επίπεδο) από 0,3% στο δ’ τρίμηνο του 2021, με τις εκτιμήσεις να προμηνύουν ακόμη μεγαλύτερη επιβράδυνση ή ακόμη και ύφεση στα επόμενα τρίμηνα.  

Διαβάστε ακόμη

Το πακέτο Μητσοτάκη και οι… εκλογές, οι Μπάκοι πουλάνε και φεύγουν από την Ελλάκτωρ, οι υψηλοί καλεσμένοι από τη Γαλλία και οι Κρητικοί που δοκιμάζονται 

Φυσικό αέριο: Οι τιμές στην Ευρώπη τραβούν ξανά την ανηφόρα

Έρχεται το προ συμπληρωμένο έντυπο Ε9